Trwa ładowanie...

Wolne od hormonów i antybiotyków. Niedoceniane, a to najzdrowsze mięso

Avatar placeholder
06.12.2023 18:53
Mięso niedoceniane przez Polaków
Mięso niedoceniane przez Polaków (Getty Images)

Od niepamiętnych czasów dziczyzna była ceniona jako mięso o wyjątkowej jakości i unikalnym smaku, klasyfikowana niemalże jako produkt luksusowy. Rzeczywiście, cena dziczyzny jest z reguły znacznie wyższa w porównaniu do mięs pochodzących z hodowli. Mimo to, trudno o konkurencję dla tradycyjnego pasztetu z dziczyzny.

spis treści

1. Gdzie znaleźć dziczyznę?

Dziczyzna to mięso o wyrazistym, wykwintnym smaku. Ze względu na trudności dostępu oraz wysoką cenę często uważane jest za prawdziwą kulinarną perełkę. Parafrazując powiedzenie, choć wysoko na gałęzi, przyrządzanie dań z dziczyzny nie różni się znacznie od potraw z innych mięs. Z dziczyzny możemy przygotować dania duszone, pieczone, gotowane, a nawet smażone.

Dziczyzna jest postrzegana jako zdrowe i niskokaloryczne mięso. Charakteryzuje się minimalną zawartością tłuszczu, a także jest bogatym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B.

Dziczyzna uzyskiwana jest od zwierząt wolnożyjących, które nie są karmione sztucznie wzbogaconymi paszami. Karmią się tym, co dostępne jest w przyrodzie, na łąkach i w lasach. Nie są one poddawane terapiom antybiotykowym czy hormonom wzrostu. W efekcie dziczyzna to mięso o najwyższej wartości zdrowotnej, bez żadnych sztucznych dodatków.

Zobacz film: "Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?"

Nie tak dawno dziczyzna była bardzo trudna do zdobycia. Zakup jej w zwykłym sklepie mięsnym graniczył z cudem. Dziś sytuacja wygląda nieco inaczej, choć wciąż nie jest to typ mięsa, który często goszczą na stołach polskich rodzin.

2. Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Eksperci nie mają wątpliwości, że dziczyzna jest zdrowsza od mięsa hodowlanego. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera bardzo mało tłuszczu, a przez to kalorii – w 100 gramach mięsa jest ich tylko 120.

Jest przez to chudsza od mięsa kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny. Stanowi doskonałe źródło białka, a także minerałów (żelaza, wapnia, fosforu, magnezu) i witamin (zwłaszcza z grupy B). Zawiera też kwas linolowy, który chroni przed chorobami układu krążenia.

3. Potrawy z dziczyzny

Dziczyzna, to inaczej mięso pochodzące od zwierząt łownych, takich jak sarna, jeleń, dzik, zając, przepiórka czy kuropatwa. Te gatunki są najczęściej wykorzystywane do przyrządzenia potraw takich jak bigos z dziczyzny bądź pasztet z dziczyzny.

Danie z dodatkiem tego mięsa cechuje się niepowtarzalnym, wyjątkowym smakiem, który z pewnością doda splendoru każdej uroczystości. Do popularnych potraw należą również gulasz z dziczyzny oraz pieczeń z dziczyzny. W Polsce często kupowanym produktem jest z kolei kiełbasa z dziczyzny, słynąca z intensywnego aromatu i charakterystycznego smaku.

10 warzyw, które idealnie zastępują mięso
10 warzyw, które idealnie zastępują mięso [11 zdjęć]

Chciałbyś ograniczyć spożycie mięsa lub w ogóle z niego zrezygnować? Nic prostszego! Istnieje mnóstwo

zobacz galerię

4. Sposób przygotowania dziczyzny

Dziczyzna jest aromatyczna i smaczna, ale nie każdy decyduje się na jej przygotowanie, głównie ze względu na bariery wiedzy na temat poprawnego procesu przygotowania tego mięsa. Choć wydaje się to trudne, proces jest prosty. Kluczem jest pozostawienie mięsa na kilka dni w chłodnym miejscu. Mięso z dziczyzny jest z natury twarde i zbite, ale z czasem rozluźnia się i mięknie.

Właśnie z tego powodu, tuż po odstrzeleniu i wypatroszeniu, tusze zwierząt były umieszczane na kilka dni w chłodnej piwnicy. Czasami mięso jest również mrożone. W takim przypadku ważne jest powolne rozmrażanie (idealnie jest zostawić je przez noc w lodówce). Po tych zabiegach mięso jest gotowe do dalszego przygotowania - można je gotować, dusić czy piec.

Okazuje się też, że dziczyzna polecana jest alergikom.

- Dzikie zwierzęta odżywiają się pokarmem leśnym. Nie skażonym pestycydami, chemią rolną czy antybiotykami niezbędnymi w masowym chowie zwierząt. To mięso czyste, odpowiednie nawet dla alergików. Jedynie dna moczanowa jest przeciwwskazaniem do jedzenia dziczyzny, ale osoby z tą chorobą powinny unikać wszystkich mięs, więc nie dyskwalifikuje to dziczyzny w stosunku do np. wołowiny – komentowała Aleksandra Tatarata, dietetyczka w rozmowie z WP abcZdrowie.

Należy jednak pamiętać, by mięso kupować zawsze w sprawdzonym miejscu. Tylko pewne źródło zapewni nam bezpieczeństwo. Ekspertka tłumaczy także, że szczególną ostrożność powinniśmy zachować zwłaszcza przy zakupie mięsa z dzika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze