Wskaźnik GDA
Czym jest i co oznacza dla przeciętnego konsumenta wskaźnik GDA? Dlaczego warto z niego korzystać?
GDA (skrót od Guideline Daily Amount) oznacza zalecane dzienne spożycie na składniki odżywcze, błonnik oraz sód w diecie przeciętnej kobiety czy mężczyzny. Wartości te są określone przez autorytety z dziedziny żywności i żywienia oraz dietetyki. Określają one, jakie ilości białka, węglowodanów, tłuszczy (w tym nasyconych kwasów tłuszczowych), błonnika, sodu i cukrów (również cukrów dodanych) powinna spożywać każdego dnia kobieta, której zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal oraz prowadzi umiarkowaną aktywność fizyczną. Liczby te różnią się w przypadku mężczyzn, którzy ze względów fizjologicznych powinni dostarczać swojemu organizmowi więcej energii (eksperci określili GDA dla mężczyzny o dziennym zapotrzebowaniu 2500 kcal).
Wartości te są uśrednione. Należy więc pamiętać, aby przy ustalaniu konkretnego jadłospisu brać pod uwagę czynniki indywidualne.
W rzeczywistości oznacza to, że ten sam produkt o ustalonej wartości energetycznej GDA równym 10% będzie stanowił 20% dziennego zapotrzebowania dla kobiety, ale już tylko 5% dla mężczyzny.
Większa świadomość w tym zakresie, ułatwi szybkie i swobodne korzystanie z informacji zawartych na opakowaniach produktów spożywczych. To z kolei ma pozytywny wpływ na prawidłowe ustalanie właściwej dla siebie diety oraz lepszą osobistą kontrolę żywieniową.
1. Jak powstało GDA?
GDA to system powstały w ramach Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) w Brukseli. Przystąpienie do programu jest dobrowolne. Otwarty jest on dla wszystkich firm z obszaru przemysłu żywieniowego na terenie Unii Europejskiej.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA w Polsce jest inicjatywą Polskiej Federacji Producentów Żywości (PFPŻ), wspieranej przez CIAA I Europejską Platformę. Pozwala on na ustalenie wspólnego, jasnego i zrozumiałego dla konsumentów systemu znakowania produktów spożywczych, pochodzących z krajów całej Unii Europejskiej.
Działanie ekspertów z dziedziny żywienia, dietetyki i aktywności fizycznej wspierane jest w tym wymiarze przez różne instytucje. W szerszej perspektywie może on stać się najczęściej stosowanym systemem znakowania, ułatwiającym podejmowanie decyzji podczas wyboru konkretnych produktów i ustalania diety.
2. Które firmy stosują GDA?
Już teraz możemy znaleźć informacje o zalecanym dziennym spożyciu (GDA) na produktach takich firm jak: Biedronka, Cola-Cola, Danone, Ferrero, Frito Lay, Kraft Foods, Lu Polska, Makro, Mars, Nestle, Pepsi, Tesco, Unilever, Real.
Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz