Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Agnieszka Kopacz

Wskaźnik GDA

Wskaźnik GDA
Wskaźnik GDA

Czym jest i co oznacza dla przeciętnego konsumenta wskaźnik GDA? Dlaczego warto z niego korzystać?

GDA (skrót od Guideline Daily Amount) oznacza zalecane dzienne spożycie na składniki odżywcze, błonnik oraz sód w diecie przeciętnej kobiety czy mężczyzny. Wartości te są określone przez autorytety z dziedziny żywności i żywienia oraz dietetyki. Określają one, jakie ilości białka, węglowodanów, tłuszczy (w tym nasyconych kwasów tłuszczowych), błonnika, sodu i cukrów (również cukrów dodanych) powinna spożywać każdego dnia kobieta, której zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal oraz prowadzi umiarkowaną aktywność fizyczną. Liczby te różnią się w przypadku mężczyzn, którzy ze względów fizjologicznych powinni dostarczać swojemu organizmowi więcej energii (eksperci określili GDA dla mężczyzny o dziennym zapotrzebowaniu 2500 kcal).

Wartości te są uśrednione. Należy więc pamiętać, aby przy ustalaniu konkretnego jadłospisu brać pod uwagę czynniki indywidualne.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

W rzeczywistości oznacza to, że ten sam produkt o ustalonej wartości energetycznej GDA równym 10% będzie stanowił 20% dziennego zapotrzebowania dla kobiety, ale już tylko 5% dla mężczyzny.

Większa świadomość w tym zakresie, ułatwi szybkie i swobodne korzystanie z informacji zawartych na opakowaniach produktów spożywczych. To z kolei ma pozytywny wpływ na prawidłowe ustalanie właściwej dla siebie diety oraz lepszą osobistą kontrolę żywieniową.

1. Jak powstało GDA?

GDA to system powstały w ramach Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) w Brukseli. Przystąpienie do programu jest dobrowolne. Otwarty jest on dla wszystkich firm z obszaru przemysłu żywieniowego na terenie Unii Europejskiej.

Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA w Polsce jest inicjatywą Polskiej Federacji Producentów Żywości (PFPŻ), wspieranej przez CIAA I Europejską Platformę. Pozwala on na ustalenie wspólnego, jasnego i zrozumiałego dla konsumentów systemu znakowania produktów spożywczych, pochodzących z krajów całej Unii Europejskiej.

Działanie ekspertów z dziedziny żywienia, dietetyki i aktywności fizycznej wspierane jest w tym wymiarze przez różne instytucje. W szerszej perspektywie może on stać się najczęściej stosowanym systemem znakowania, ułatwiającym podejmowanie decyzji podczas wyboru konkretnych produktów i ustalania diety.

2. Które firmy stosują GDA?

Już teraz możemy znaleźć informacje o zalecanym dziennym spożyciu (GDA) na produktach takich firm jak: Biedronka, Cola-Cola, Danone, Ferrero, Frito Lay, Kraft Foods, Lu Polska, Makro, Mars, Nestle, Pepsi, Tesco, Unilever, Real.

Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.