GDA - definicja, oznaczenie, jak obliczyć
GDA (z ang. Guideline Daily Amounts) to skrót oznaczający wskazane dzienne spożycie kalorii i składników odżywczych (białka, węglowodanów, tłuszczu, sodu, błonnika). Taka informacja jest pomocna przy układaniu zbilansowanego menu. GDA zależy od wielu czynników, m.in. wieku, płci, aktywności...
1. GDA - definicja
GDA (wskazane dzienne spożycie) określa szacunkową ilość kalorii, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białka, sodu.
Natomiast RDA (zalecane dzienne spożycie) daje wskazówkę, jaka jest zalecana dzienna dawka witamin i składników mineralnych dla danej grupy, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
2. GDA - oznaczenie
Tabela wartości odżywczych i kaloryczności danego produktu często jest oznaczona na opakowaniu. Są to cenne informacje dla konsumenta. Należy jednak zwrócić uwagę do jakiej ilości produktu odnoszą się podane wartości.
Wartości kalorii i składników podane np. na batoniku nie muszą odnosić się do jednego batonika, lecz na przykład do jednej porcji, która może stanowić jedynie połowę produktu. Warto też pamiętać, że wskazane dzienne spożycie powinno być traktowane jedynie jako pomocna wskazówka, ponieważ wartości te zależą od wielu czynników.
Oznaczenie GDA na produktach spożywczych odnosi się do diety przeciętnego, zdrowego dorosłego. Oznaczenie GDA produktu nie jest obowiązkiem producenta, jednak taka informacja pojawia się coraz częściej.
3. GDA - jak obliczyć
Jak obliczyć GDA dla swojego organizmu? Jest to bardzo proste ponieważ obliczenie wskazanego dziennego spożycia należy dopasować do poniższych wyliczeń:
- Dorosłe kobiety:
- ilość kalorii – 2000 kcal,
- białko – 50 g,
- węglowodany – 270 g,
- tłuszcz – mniej niż 70 g,
- tłuszcz nasycony – mniej niż 20 g,
- błonnik – 25 g,
- sód – mniej niż 6 g.
- Dorośli mężczyźni:
- ilość kalorii – 2500 kcal,
- białko – 60 g,
- węglowodany – 340 g,
- tłuszcz – mniej niż 80 g,
- tłuszcz nasycony - mniej niż 30 g,
- błonnik – 25 g,
- sód - mniej niż 6 g.
- Dzieci:
W przypadku dzieci unika się ustalania konkretnych liczb odnośnie do kaloryczności menu i ilości składników odżywczych, ponieważ wartości te są dużo bardziej zróżnicowane niż w przypadku dorosłych osób. Przykładowo kaloryczność diety chłopca w wieku 14 lat może wynosić nawet 2900 kcal.
Zobacz także
Znaczenie diety w zachowaniu pełni witalności i zdrowia jest ogromne. Zatem warto korzystać z ogólnych zaleceń w postaci GDA czy RDA, by nasze menu było naprawdę pełnowartościowe.