Trwa ładowanie...

Wyniszcza nerki, żołądek i serce. Hepatolog nie ma dobrych wiadomości

 Maciej Rugała
03.12.2022 19:12
Lubisz dania na słono? Wystawiasz na szwank swoje zdrowie
Lubisz dania na słono? Wystawiasz na szwank swoje zdrowie (Adobe Stock)

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia, jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 gramów, czyli objętości łyżeczki do herbaty. Nie jest to łatwe, ponieważ chlorek sodu jest dosłownie wszędzie, a ogromnej ilości w słonych przekąskach lub mrożonej żywności. W nadmiarze może wyrządzić poważne szkody naszemu organizmowi, przed czym przestrzega ekspert.

spis treści

1. Szkodliwość soli

W opinii publicznej toczy się spór o to, któremu elementowi diety należy się niepochlebny tytuł białej śmierci. Niektórzy uważają, że to cukier lub glutaminian sodu; inni, że mąka, a jeszcze inni, że najwięcej szkody w naszym organizmie robi sól. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, w jaki sposób chlorek sodu może działać na nasz organizm i do czego może sprowadzić.

- Chociaż sól nie szkodzi w znacznym stopniu samej wątrobie bezpośrednio, to unikanie jej zalecane jest przy wodobrzuszu. Dzieje się tak, ponieważ sól zatrzymuje wodę w organizmie. Przez to przyczynia się także do nadciśnienia tętniczego – komentuje dr Jakub Klapaczyński, hepatolog z Poradni Chorób Wątroby ''Hepatolodzy''.

Zobacz film: "Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka"

Wodobrzusze towarzyszy najczęściej marskości wątroby. Wówczas duża ilość sodu w diecie może zwiększać dyskomfort związany z tą dolegliwością.

Sól szkodzi także innym narządom i to w zróżnicowany sposób. Największe zagrożenie niesie dla nerek, które obciąża spożywanie dużej ilości sodu. Zwłaszcza latem należy pamiętać o przyjmowaniu znacznej ilości płynów, jeśli lubimy dania na słono. Woda pozwala usunąć nadmiar sodu z organizmu i sprawia, że nerki mają właściwe środowisko funkcjonowania.

Przez to, że przyczynia się do rozwoju nadciśnienia, może z kolei stwarzać zagrożenie związane z zawałem czy udarem. Również osoby z chorobą refluksową żołądka, nadkwasotą i chorobą wrzodową żołądka powinny być wyczulone na słone dania, gdyż mogą one podrażniać ściany żołądka.

2. Alkohol wyniszcza wątrobę

Okazuje się, że sól może być jeszcze bardziej szkodliwa, gdy połączymy ją z niewłaściwą dietą i używkami. Jej działanie jest wówczas potęgowane. Wysokosodowa dieta, kiedy prowadzimy stresujący styl życia, może narażać także nasze naczynia i serce, ze względu na podwyższanie ciśnienia. A tutaj nasze zdrowie nadwyrężają dodatkowo także tłuszcze nasycone, alkohol i tytoń.

Jednymi z największych wrogów wątroby zawierających znaczne ilości soli mogą być fast foody i dania mrożone. Zawierają często wiele pustych kalorii, mało substancji odżywczych i najczęściej bardzo dużo soli.

Wątrobie szkodzi także m.in. alkohol, którego regularne spożywanie może przyczynić się do rozwoju marskości oraz stłuszczenia wątroby. Nie bez znaczenia są także leki, ponieważ zadaniem tego narządu jest neutralizacja leków i toksyn z organizmu. Alkohol nie jest jednak jedynym nałogiem uszkadzającym wątrobę. Szacuje się, że palenie papierosów ma udział w powstaniu co czwartego nowotworu wątroby.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze