Wyniszczają jelita. Gastrolog z Harvardu mówi, czego nigdy nie tyka
Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nieodpowiedni sposób odżywiania prowadzi do zaburzeń mikroflory jelitowej, a tym samym zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób. Dr Jacqueline Wolf to ceniona gastrolog. Ekspertka mówi, jakich rzeczy nigdy nie tyka.
1. Produkty, których unika gastrolog
Brak równowagi w jelitach i spożywanie niektórych pokarmów może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych. To z kolei powoduje szereg nieprzyjemnych objawów, nie tylko ze strony układu pokarmowego.
Dr Jacqueline Wolf jest gastroenterologiem i profesorem nadzwyczajnym medycyny w Harvard Medical School. Specjalistka wyjawiła, jakich pokarmów unika ze względu na ich potencjał do wywoływania stanu zapalnego.
1.1. Przetworzona żywność
Gotowa żywność poddawana jest wielu procesom i zwykle zawiera całą masę szkodliwych dodatków. W przetworzonych produktach przede wszystkim znajdziemy duże ilości tłuszczów nasyconych, soli i cukru, a wszystkie te składniki mogą wywoływać stany zapalne.
W poszukiwaniu przekąsek warto zwrócić się w stronę owoców i warzyw, które są bogate w polifenole i mają potencjał do łagodzenia stanów zapalnych. W diecie powinny znaleźć się też produkty pełnoziarniste.
1.2. Olej kokosowy i palmowy
Te oleje najczęściej można znaleźć w przetworzonej żywności, a niektórzy wykorzystują je do gotowania. Wysoki poziom tłuszczów nasyconych prowadzi do zaburzeń mikroflory jelitowej i pogarsza stan zapalny.
Warto natomiast spożywać oliwę z oliwek, która zawiera polifenole oraz inne przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne. Sprawdzi się też olej lniany ze względu na niską zawartość tłuszczów nasyconych i bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3.
1.3. Tłuste mięso
Tłuszcze zwierzęce i tłuszcze nasycone mogą wpływać na bakterie jelitowe poprzez zwiększenie lipopolisacharydów. To z kolei prowadzi do powstania stanów zapalnych. Dodatkowo tłuste mięso zmniejsza ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną rolę dla zdrowia jelit.
Dr Wolf poleca zastąpić wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę mięsem z kurczaka lub indyka ze względu na niską zawartość tłuszczów nasyconych. Doskonałym wyborem są także ryby pełne kwasów tłuszczowych omega-3 i innych związków wytwarzających substancje łagodzące stany zapalne.
1.4. Słodzone napoje
Napoje gazowane i słodkości są kojarzone z cukrzycą, otyłością i chorobami układu krążenia - problemami, które powodują przewlekłe stany zapalne. Specjalistka zaleca zastąpienie słodkich napojów herbatą, najlepiej czarną i zieloną, ponieważ zawierają duże ilości polifenoli. Zalecana jest również kawa, ale w umiarkowanych dawkach.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl