Wyrzuć je z diety już przed 40 rokiem życia. Przyspieszają starzenie i rujnują zdrowie
Naukowcy od lat ostrzegają przed szkodliwym wpływem produktów spożywczych obecnych w dietach bardzo wielu osób. Niektóre nie mają absolutnie żadnych korzystnych dla zdrowia właściwości, a i tak je jemy...
1. Wyeliminuj z diety: cukier
Istnieją produkty, które spożywane w nadmiarze sieją spustoszenie w organizmie, sprzyjają stanom zapalnym, a nawet przyspieszają starzenie. Chociaż zrównoważona dieta to taka, w której jest miejsce również na sporadyczne drobne grzeszki dla przyjemności, warto zadbać o to, aby jej podstawą były zdrowe, bogate w składniki odżywcze produkty. Co więc warto spożywać w jak najmniejszych (a najlepiej zupełnie śladowych) ilościach?
Od lat nazywany jest przez lekarzy “białą śmiercią”. Niszczy włókna kolagenowe, których szybki rozpad prowadzi do przyspieszonego starzenia się skóry czy stawów. Nadmierne spożycie cukru to też oczywiście prosta droga do nadwagi, otyłości i wszystkich związanych z nimi chorób takich jak cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie i wiele innych. Warto jednak pamiętać także o tym, że cukier absorbuje wodę, dlatego, gdy tylko skusisz się na coś słodkiego, pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu.
2. Alkohol? Najlepiej w ogóle
O szkodliwości alkoholu teoretycznie wiedzą wszyscy, a jednak statystyki dotyczące jego nadmiernego spożywania przez Polaków nadal wyglądają alarmująco. Alkohol odwadnia, przyspiesza starzenie całego organizmu, obciąża wątrobę, zabija szare komórki. W dodatku oferuje same puste kalorie i praktycznie żadnych wartości odżywczych.
3. Unikaj żywności przetworzonej i konserwantów
Nie jest tajemnicą, że żywność przetworzona to źródło niezdrowego tłuszczu, węglowodanów prostych, a także składników o potencjalnie kancerogennym działaniu jak konserwanty bogate m.in. kwas benzoesowy i benzoesany oraz azotyny i azotany czy fosforany.
Warto jednak pamiętać, że rezygnacja z tych produktów to jeden z dwóch elementów zdrowego odżywiania: drugim jest oczywiście komponowanie swojego codziennego jadłospisu w oparciu o dużą ilość warzyw i owoców, chude mięso i nabiał, a także węglowodany pochodzące z produktów pełnoziarnistych czy kasz oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
- 2-tygodniowa dieta detoksykująca pozwala oczyścić organizm (WIDEO)
- Konserwanty w żywności - popularne konserwanty, barwniki naturalne i syntetyczne, inne substancje dodawane do żywności
- Zdrowe przekąski - co wybierają Polacy, Europejczycy, w amerykańskim stylu, z dalekiego wschodu, zmiany nawyków żywieniowych