Wystarczą trzy dni i jeden składnik. Tak oczyścisz jelito grube z toksyn i złogów
Zaburzenia mikrobiomu jelitowego, niewłaściwa dieta, nawracające zaparcia - to problemy, które mogą prowadzić do kumulowania się toksyn w organizmie. By złagodzić dolegliwości, warto spróbować oczyszczającej diety bazującej na brązowym ryżu.
1. Ryżowa dieta oczyszczająca
Jej celem jest pozbycie się zbędnych metabolitów z organizmu. Mogą one sprawiać nie tylko dyskomfort trawienny objawiający się wzdęciami, zaparciami i brakiem apetytu, ale też dawać ogólne symptomy ze strony organizmu. To może być zmęczenie i senność czy brak energii. Złogi jelitowe mogą nawet manifestować się poprzez bóle głowy czy niezdrowy koloryt cery lub wypryski na skórze.
Te objawy ma niwelować dieta ryżowa. W wersji oczyszczającej monodieta trwa trzy dni i opiera się na spożywaniu brązowego ryżu w takiej ilości, by dzienna wartość energetyczna nie przekraczała 1000 kcal. Ryż można gotować, podpiekać, parować i dodawać do niego rozmaite zioła, najlepiej takie, które dodatkowo poprawiają perystaltykę jelit.
Nie wolno do ryżu dodawać soli, zakazany jest też dodatek białek czy tłuszczów.
W innej wersji, w której wartość kaloryczna dziennej porcji ryżu może sięgać nawet 1500 kcal, dieta trwa trzy do czterech tygodni. Ryż jest podstawą posiłków, ale należy go łączyć z innymi produktami. Głównie powinny to być chude mięso i ryby oraz warzywa, w tym rośliny strączkowe.
Ta lekkostrawna dieta ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, a jelita grubego z zalegających resztek.
2. 6 sposobów na oczyszczenie jelita grubego
Obie diety są restrykcyjne, przy częstym powtarzaniu mogą prowadzić do niedoborów i nie każdy powinien je stosować. Diety oczyszczające są zazwyczaj niewskazane dla osób przewlekle chorych, ale też kobiet w ciąży, dzieci i seniorów. Mogą nasilać dolegliwości u osób ze schorzeniami układu pokarmowego, a także pogarszać stan pacjentów onkologicznych.
Są również inne sposoby na wsparcie pracy jelit. Należą do nich:
- włączenie do diety produktów pełnoziarnistych, zwłaszcza kasz grubych, bogatych w błonnik – np. kaszy gryczanej czy pęczaku, zwłaszcza w połączeniu z wysokobłonnikowymi warzywami lub owocami, takimi jak jabłka czy śliwki,
- nawodnienie – zarówno w czasie ryżowej diety, jak i gdy w diecie jest dużo błonnika, podstawą jest nawodnienie; poza wodą dla trawienia świetne będą napary z ziół, tj. mięta, melisa, rumianek, lipa, dziurawiec,
- jelita kochają ruch – błonnik i nawodnienie to za mało, jeśli mamy siedzący tryb życia, który predysponuje do zaparć i tworzenia złogów w jelitach,
- przyprawy, które wspomagają pracę jelit i ułatwiają oczyszczanie organizmu – np. anyż, czarnuszka, cynamon, kminek, cząber, imbir, majeranek czy tymianek.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl