Trwa ładowanie...

Dieta ryżowa - zasady, jadłospis, przepisy

Dieta ryżowa opiera się na spożywaniu ryżu z dodatkiem owoców i warzyw.
Dieta ryżowa opiera się na spożywaniu ryżu z dodatkiem owoców i warzyw. (123rf)

Jeśli marzysz o szczupłej sylwetce, możesz ją uzyskać, stosując dietę ryżową. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem tej diety jest ryż. W skład jadłospisu wchodzą też inne produkty, jak na przykład owoce czy warzywa. Dieta ryżowa jest bogata w składniki odżywcze i może być stosowana przez 14-21 dni. Ewentualna decyzja o przedłużeniu sposobu żywienia po tym czasie powinna być skonsultowana z lekarzem. Jak dokładnie wygląda dieta ryżowa?

spis treści

1. Co to jest dieta ryżowa?

Dieta ryżowa pozwala chudnąć około od 1 do 3 kilogramów tygodniowo. Przez tak stopniowe chudnięcie zazwyczaj po diecie ryżowej nie występuje efekt jo-jo. Posiłki spożywane każdego dnia dostarczają organizmowi około 1000 kalorii.

Niezwykle ważne jest, by oprócz ryżu jeść warzywa i owoce. Gdyby dieta opierała się tylko na ryżu, mogłaby wywołać chorobę beri-beri, czyli niedobór witamy B1. Omawiana dieta odchudzająca zalecana jest jedynie osobom zdrowym.

W przypadku osłabienia i chorób nie należy próbować nowych diet, które ograniczają spożycie konkretnych składników. Dieta ryżowa zapewnia uczucie sytości, mimo tego że jest niskokaloryczna.

Zobacz film: "Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?"

Osoby odchudzające się za pomocą tej diety mogą spożywać także inne produkty, na przykład:

  • bób,
  • soja,
  • soczewica,
  • groch,
  • fasola,
  • gruboziarniste produkty zbożowe,
  • białe mięso,
  • ryby,
  • owoce,
  • ziarna słonecznika,
  • orzechy,
  • drożdże.

Przeczytaj także

Jak wybrać dobry ryż?
Jak wybrać dobry ryż? [6 zdjęć]

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej

zobacz galerię

2. Zasady diety ryżowej

Dieta ryżowa powstała w 1934 roku, a jej twórcą jest Walter Kempner. Odkrył on, że nadciśnienie lub cukrzyca występują rzadziej u osób, które jedzą dużo ryżu. Stworzył więc dietę opartą na tym produkcie, z dodatkiem owoców i warzyw.

Dieta ryżowa powinna trwać 2-4 tygodnie i może przyczynić się do utraty nawet 10 kilogramów w ciągu miesiąca. Jest restrykcyjna, ponieważ dostarcza organizmowi tylko 1000 kalorii dziennie.

Osoby, które stosują dietęprzez 2-3 tygodnie mogą ją powtórzyć po 3 miesiącach. Wcześniejszą próbę należy skonsultowąć z lekarem. W trakcie trwania diety ryżowej należy pić około dwa litry płynów dziennie.

Ten sposób żywienia nie wyklucza jedzenia między posiłkami. Jeśli odczujemy głód, wówczas możemy skusić się na małe przekąski w postaci owoców - zjeść pół banana, jabłko czy pomarańczę. Każdego dnia dobrze jest także pić niesłodzoną kawę lub herbatę.

3. Jadłospis w diecie ryżowej

3.1. Dzień pierwszy

  • Śniadanie: 2 kromki chleba i 150 g gotowanej fasoli.
  • Drugie śniadanie: 2 jajka kurze na twardo, kromka razowego chleba, herbata.
  • Obiad: gotowany ryż, grillowana pierś kurczaka, surówka ze szparagów i truskawek (można je zastąpić innymi owocami - jabłkiem, pomarańczą lub brzoskwinią).
  • Podwieczorek: mus dyniowo-ryżowy.
  • Kolacja: 4 wafle ryżowe z masełkiem, 2 listki sałaty, serek wiejski ze świeżym szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i rzeżuchą, wszystko skropić sokiem z cytryny.

3.2. Dzień drugi

  • Śniadanie: szklanka świeżo wyciśniętego soku pomidorowego, pudding owocowy z suszoną śliwką i łyżką rodzynek.
  • Drugie śniadanie: pół szklanki ryżu dmuchanego zalanego jedną szklanką mleka, łyżka konfitur z żurawiny.
  • Obiad: warzywa z ryżem na wołowinie.
  • Podwieczorek: 2 wafle ryżowe z konfiturą żurawinową, sok.
  • Kolacja: grillowane dzwonko łososia, 3 duże łyżki gotowanego ryżu (białego i brązowego), kilka strąków gotowanej fasolki szparagowej.

3.3. Dzień trzeci

  • Śniadanie: 3 kromki chleba ryżowego, liść zielonej sałaty, 2 plastry pomidora, 1 rzodkiewka.
  • Drugie śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z żółtym serem i sałatą, kiwi.
  • Obiad: kotleciki ryżowe z zieloną sałatą i pomidorem.
  • Podwieczorek: pudding morelowy.
  • Kolacja: zapiekanka ryżowa z cebulką, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.

3.4. Dzień czwarty

  • Śniadanie: szklanka soku pomarańczowego i sałatka z pomarańczy, jabłka, ananasa, czerwonej papryki, banana i ryżu.
  • Drugie śniadanie: 1 szklanka mleka, 1 jogurt naturalny lub 100 g twarogu, 1 owoc średniej wielkości.
  • Obiad: 3 szklanki niegotowanych warzyw lub 1,5 szklanki warzyw gotowanych i ryż na sypko.
  • Podwieczorek: koktajl owocowy.
  • Kolacja: ryż z jogurtem naturalnym i serem żółtym.

3.5. Dzień piąty

  • Śniadanie: ryż z bananem.
  • Drugie śniadanie: 2 wafle ryżowe, 4 łyżki twarożku wiejskiego, 4 rzodkiewki.
  • Obiad: ryż z groszkiem, 2 liście zielonej sałaty, szklanka soku pomarańczowego.
  • Podwieczorek: 2 ryżowe racuszki, sok grejpfrutowy.
  • Kolacja: sałatka z kurczakiem, ryżem i sosem winegret.

3.6. Dzień szósty

  • Śniadanie: 3-4 wafle ryżowe cienko posmarowane masłem i miodem naturalnym, jabłko.
  • Drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa ciemnego z plasterkiem chudej wędliny i sałatą, jabłko.
  • Obiad: gotowany ryż z kawałkiem piersi z kurczaka, do popicia sok warzywny.
  • Podwieczorek: sałatka warzywna (groszek, fasola, kukurydza, odrobina jogurtu, zioła).
  • Kolacja: ryż zapiekany z jabłkami i odrobiną cynamonu.

3.7. Dzień siódmy

  • Śniadanie: 3 wafle ryżowe cienko posmarowane topionym serkiem, jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem usmażona na łyżce margaryny, kiwi.
  • Drugie śniadanie: 1 kromka ciemnego chleba z miodem, sok z dyni.
  • Obiad: knedle z ryżu ze śliwką.
  • Podwieczorek: 2 szyszki z ryżu.
  • Kolacja: risotto z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.

Czytaj więcej

4. Przepisy w diecie ryżowej

4.1. Kurczak w sosie

Składniki:

  • torebka ryżu (na osobę),
  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • sos miodowo-musztardowy,
  • przyprawy.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pociąć na małe kawałeczki i przyprawić. Wrzucić na patelnię i podsmażyć na tłuszczu, co pewien czas mieszając. Zagotować osoloną wodę i wrzucić po 1 torebce ryżu na osobę.

Po zagotowaniu ryż w torebkach przepłukać zimną wodą i wysypać na papierowy ręcznik, odsączyć i wyłożyć na talerze. Do upieczonych kawałków piersi z kurczaka dodać sos i mieszać do zagotowania. Sos z mięsem wylać na ryż.

4.2. Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

  • szklanka ryżu,
  • 60 dag jabłek,
  • mleko,
  • masło,
  • cynamon,
  • sól,
  • cukier.

Przygotowanie:

Ryż ugotować w wodzie i mleku, dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i cynamonem. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła.

Całość przykryć jabłkami. Potem położyć drugą warstwę z ryżu, masła i jabłek. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-40 minut.

4.3. Ryż z groszkiem i serem

Składniki:

  • 350 g ryżu,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 g cebuli,
  • 1 l bulionu,
  • 250 g zielonego groszku,
  • 60 g startego sera,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Posiekać cebulę i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ryż. Całość wymieszać i smażyć, aż ryż stanie się szklisty, po czym wrzucić groszek i podlać odrobiną bulionu.

Trzymać na ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i wlać kolejne porcje do wchłonięcia całego bulionu. Po tym czasie dodać jeszcze ser i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przykryć na 3 minuty, po czym zdjąć pokrywkę i posypać posiekaną natką pietruszki.

4.4. Knedle z ryżu ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 200 g ryżu,
  • 700 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • cukier,
  • sól.

Przygotowanie:

Ryż zalać mlekiem i ugotować na miękko, wówczas dodać sól oraz cukier. W międzyczasie z 3 białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę. Następnie ryż przestudzić i dodać do niego żółtka.

Całość dokładnie wymieszać, dodać pianę i delikatnie połączyć. Śliwki maczać w cieście, tworząc okrągłe knedle, które należy maczać w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

4.5. Pilaw z ryżu na zielono

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 szklanki posiekanej cebuli,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1/2 szklanki posiekanego estragonu, szczypiorku, pietruszki, koperku i trybuli,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją około 5 minut. Po tym czasie dodać ryż i trzymać na ogniu do momentu aż się zarumieni. W międzyczasie bulion zmiksować z ziołami, solą oraz pieprzem, po czym dodać wszystko do ryżu.

Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Wrzucić jeszcze liść laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.

4.6. Risotto z wieprzowiną

Składniki:

  • ryż 80 dag,
  • mięso wieprzowe 80 dag,
  • cebula 25 dag,
  • tłuszcz 15 dag,
  • bułka tarta 2,5 dag,
  • koncentrat pomidorowy 12,5 dag,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ryż należy ugotować na półsypko, mięso pokroić w kostkę, poddusić wraz z cebulką i wymieszać z ryżem, następnie przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, zalać wszystko koncentratem pomidorowym, zapiec i pokroić na porcje.

4.7. Ryżowe kotleciki

Składniki:

  • 25 dag ryżu,
  • 3 jajka,
  • pęczek dymki,
  • sól,
  • 15 dag żółtego sera,
  • 1 papryczka chilli,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 kg pomidorów,
  • 4 łyżki masła,
  • olej.

Przygotowanie:

Dymkę, szczypior i chilli posiekać, pomidory pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Na 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli. Wsypać ryż, smażyć chwilę, po czym zalać 1/2 l wody, posolić i ugotować. Przestudzić, dodać bułkę tartą, jajka, sól, chilli i połowę sera.

Wyrobić na masę, uformować z niej kotleciki i usmażyć na oleju. Na pozostałym maśle zeszklić resztę dymki, dodać pomidory i dusić 5 minut. Dodać szczypior i przełożyć pomidory do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich kotleciki, posypać resztą sera i zapiekać do zrumienienia.

4.8. Kotlety z mięsa i ryżu

Składniki:

  • 30 dag mięsa bez kości,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 jajo,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarta bułka,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Ryż ugotować na półsypko. Oczyszczone, umyte mięso zemleć w maszynce, dodać do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno-ryżowej, wymieszać z nacią pietruszki i jajem, posolić, przyprawić pieprzem.

Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, obtaczać je w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić na 10 minut do piekarnika. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką z warzyw.

4.9. Sałatka ryżowo-paprykowa

Składniki:

  • woreczek ryżu,
  • dwa filety z kurczaka,
  • plasterek szynki (gruby),
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 pory,
  • 1-2 łyżki przyprawy curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • kilka łyżek majonezu.

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Obtoczyć w curry i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ryż ugotować, wystudzić. Papryki pokroić w kostkę, por drobno posiekać. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, dokładnie wymieszać.

4.10. Ryż po chińsku

Składniki:

  • 25 dag ryżu,
  • 4 dymki,
  • 25 dag wołowiny,
  • 1 białko,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku,
  • kapary,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej wody. Zawinąć w koc. Odstawić na 4 godziny. Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obrać i posiekać. Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka sporządzić marynatę.

Marynować w niej mięso 15 minut. Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz, posypać pokrojoną w paski kapustą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze