Trwa ładowanie...

Dieta ryżowa - zasady, jadłospis, przepisy

Dieta ryżowa opiera się na spożywaniu ryżu z dodatkiem owoców i warzyw.
Dieta ryżowa opiera się na spożywaniu ryżu z dodatkiem owoców i warzyw. (123rf)

Jeśli marzysz o szczupłej sylwetce, możesz ją uzyskać, stosując dietę ryżową. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem tej diety jest ryż. W skład jadłospisu wchodzą też inne produkty, jak na przykład owoce czy warzywa. Dieta ryżowa jest bogata w składniki odżywcze i może być stosowana przez 14-21 dni. Ewentualna decyzja o przedłużeniu sposobu żywienia po tym czasie powinna być skonsultowana z lekarzem. Jak dokładnie wygląda dieta ryżowa?

spis treści

1. Co to jest dieta ryżowa?

Dieta ryżowa pozwala chudnąć około od 1 do 3 kilogramów tygodniowo. Przez tak stopniowe chudnięcie zazwyczaj po diecie ryżowej nie występuje efekt jo-jo. Posiłki spożywane każdego dnia dostarczają organizmowi około 1000 kalorii.

Niezwykle ważne jest, by oprócz ryżu jeść warzywa i owoce. Gdyby dieta opierała się tylko na ryżu, mogłaby wywołać chorobę beri-beri, czyli niedobór witamy B1. Omawiana dieta odchudzająca zalecana jest jedynie osobom zdrowym.

Zobacz film: "Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?"

W przypadku osłabienia i chorób nie należy próbować nowych diet, które ograniczają spożycie konkretnych składników. Dieta ryżowa zapewnia uczucie sytości, mimo tego że jest niskokaloryczna.

Osoby odchudzające się za pomocą tej diety mogą spożywać także inne produkty, na przykład:

  • bób,
  • soja,
  • soczewica,
  • groch,
  • fasola,
  • gruboziarniste produkty zbożowe,
  • białe mięso,
  • ryby,
  • owoce,
  • ziarna słonecznika,
  • orzechy,
  • drożdże.

Przeczytaj także

Jak wybrać dobry ryż?
Jak wybrać dobry ryż? [6 zdjęć]

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej

zobacz galerię

2. Zasady diety ryżowej

Dieta ryżowa powstała w 1934 roku, a jej twórcą jest Walter Kempner. Odkrył on, że nadciśnienie lub cukrzyca występują rzadziej u osób, które jedzą dużo ryżu. Stworzył więc dietę opartą na tym produkcie, z dodatkiem owoców i warzyw.

Dieta ryżowa powinna trwać 2-4 tygodnie i może przyczynić się do utraty nawet 10 kilogramów w ciągu miesiąca. Jest restrykcyjna, ponieważ dostarcza organizmowi tylko 1000 kalorii dziennie.

Osoby, które stosują dietęprzez 2-3 tygodnie mogą ją powtórzyć po 3 miesiącach. Wcześniejszą próbę należy skonsultowąć z lekarem. W trakcie trwania diety ryżowej należy pić około dwa litry płynów dziennie.

Ten sposób żywienia nie wyklucza jedzenia między posiłkami. Jeśli odczujemy głód, wówczas możemy skusić się na małe przekąski w postaci owoców - zjeść pół banana, jabłko czy pomarańczę. Każdego dnia dobrze jest także pić niesłodzoną kawę lub herbatę.

3. Jadłospis w diecie ryżowej

3.1. Dzień pierwszy

  • Śniadanie: 2 kromki chleba i 150 g gotowanej fasoli.
  • Drugie śniadanie: 2 jajka kurze na twardo, kromka razowego chleba, herbata.
  • Obiad: gotowany ryż, grillowana pierś kurczaka, surówka ze szparagów i truskawek (można je zastąpić innymi owocami - jabłkiem, pomarańczą lub brzoskwinią).
  • Podwieczorek: mus dyniowo-ryżowy.
  • Kolacja: 4 wafle ryżowe z masełkiem, 2 listki sałaty, serek wiejski ze świeżym szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i rzeżuchą, wszystko skropić sokiem z cytryny.

3.2. Dzień drugi

  • Śniadanie: szklanka świeżo wyciśniętego soku pomidorowego, pudding owocowy z suszoną śliwką i łyżką rodzynek.
  • Drugie śniadanie: pół szklanki ryżu dmuchanego zalanego jedną szklanką mleka, łyżka konfitur z żurawiny.
  • Obiad: warzywa z ryżem na wołowinie.
  • Podwieczorek: 2 wafle ryżowe z konfiturą żurawinową, sok.
  • Kolacja: grillowane dzwonko łososia, 3 duże łyżki gotowanego ryżu (białego i brązowego), kilka strąków gotowanej fasolki szparagowej.

3.3. Dzień trzeci

  • Śniadanie: 3 kromki chleba ryżowego, liść zielonej sałaty, 2 plastry pomidora, 1 rzodkiewka.
  • Drugie śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z żółtym serem i sałatą, kiwi.
  • Obiad: kotleciki ryżowe z zieloną sałatą i pomidorem.
  • Podwieczorek: pudding morelowy.
  • Kolacja: zapiekanka ryżowa z cebulką, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.

3.4. Dzień czwarty

  • Śniadanie: szklanka soku pomarańczowego i sałatka z pomarańczy, jabłka, ananasa, czerwonej papryki, banana i ryżu.
  • Drugie śniadanie: 1 szklanka mleka, 1 jogurt naturalny lub 100 g twarogu, 1 owoc średniej wielkości.
  • Obiad: 3 szklanki niegotowanych warzyw lub 1,5 szklanki warzyw gotowanych i ryż na sypko.
  • Podwieczorek: koktajl owocowy.
  • Kolacja: ryż z jogurtem naturalnym i serem żółtym.

3.5. Dzień piąty

  • Śniadanie: ryż z bananem.
  • Drugie śniadanie: 2 wafle ryżowe, 4 łyżki twarożku wiejskiego, 4 rzodkiewki.
  • Obiad: ryż z groszkiem, 2 liście zielonej sałaty, szklanka soku pomarańczowego.
  • Podwieczorek: 2 ryżowe racuszki, sok grejpfrutowy.
  • Kolacja: sałatka z kurczakiem, ryżem i sosem winegret.

3.6. Dzień szósty

  • Śniadanie: 3-4 wafle ryżowe cienko posmarowane masłem i miodem naturalnym, jabłko.
  • Drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa ciemnego z plasterkiem chudej wędliny i sałatą, jabłko.
  • Obiad: gotowany ryż z kawałkiem piersi z kurczaka, do popicia sok warzywny.
  • Podwieczorek: sałatka warzywna (groszek, fasola, kukurydza, odrobina jogurtu, zioła).
  • Kolacja: ryż zapiekany z jabłkami i odrobiną cynamonu.

3.7. Dzień siódmy

  • Śniadanie: 3 wafle ryżowe cienko posmarowane topionym serkiem, jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem usmażona na łyżce margaryny, kiwi.
  • Drugie śniadanie: 1 kromka ciemnego chleba z miodem, sok z dyni.
  • Obiad: knedle z ryżu ze śliwką.
  • Podwieczorek: 2 szyszki z ryżu.
  • Kolacja: risotto z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.

Czytaj więcej

4. Przepisy w diecie ryżowej

4.1. Kurczak w sosie

Składniki:

  • torebka ryżu (na osobę),
  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • sos miodowo-musztardowy,
  • przyprawy.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pociąć na małe kawałeczki i przyprawić. Wrzucić na patelnię i podsmażyć na tłuszczu, co pewien czas mieszając. Zagotować osoloną wodę i wrzucić po 1 torebce ryżu na osobę.

Po zagotowaniu ryż w torebkach przepłukać zimną wodą i wysypać na papierowy ręcznik, odsączyć i wyłożyć na talerze. Do upieczonych kawałków piersi z kurczaka dodać sos i mieszać do zagotowania. Sos z mięsem wylać na ryż.

4.2. Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

  • szklanka ryżu,
  • 60 dag jabłek,
  • mleko,
  • masło,
  • cynamon,
  • sól,
  • cukier.

Przygotowanie:

Ryż ugotować w wodzie i mleku, dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i cynamonem. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła.

Całość przykryć jabłkami. Potem położyć drugą warstwę z ryżu, masła i jabłek. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-40 minut.

4.3. Ryż z groszkiem i serem

Składniki:

  • 350 g ryżu,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 g cebuli,
  • 1 l bulionu,
  • 250 g zielonego groszku,
  • 60 g startego sera,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Posiekać cebulę i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ryż. Całość wymieszać i smażyć, aż ryż stanie się szklisty, po czym wrzucić groszek i podlać odrobiną bulionu.

Trzymać na ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i wlać kolejne porcje do wchłonięcia całego bulionu. Po tym czasie dodać jeszcze ser i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przykryć na 3 minuty, po czym zdjąć pokrywkę i posypać posiekaną natką pietruszki.

4.4. Knedle z ryżu ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 200 g ryżu,
  • 700 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • cukier,
  • sól.

Przygotowanie:

Ryż zalać mlekiem i ugotować na miękko, wówczas dodać sól oraz cukier. W międzyczasie z 3 białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę. Następnie ryż przestudzić i dodać do niego żółtka.

Całość dokładnie wymieszać, dodać pianę i delikatnie połączyć. Śliwki maczać w cieście, tworząc okrągłe knedle, które należy maczać w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

4.5. Pilaw z ryżu na zielono

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 szklanki posiekanej cebuli,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1/2 szklanki posiekanego estragonu, szczypiorku, pietruszki, koperku i trybuli,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją około 5 minut. Po tym czasie dodać ryż i trzymać na ogniu do momentu aż się zarumieni. W międzyczasie bulion zmiksować z ziołami, solą oraz pieprzem, po czym dodać wszystko do ryżu.

Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Wrzucić jeszcze liść laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.

4.6. Risotto z wieprzowiną

Składniki:

  • ryż 80 dag,
  • mięso wieprzowe 80 dag,
  • cebula 25 dag,
  • tłuszcz 15 dag,
  • bułka tarta 2,5 dag,
  • koncentrat pomidorowy 12,5 dag,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ryż należy ugotować na półsypko, mięso pokroić w kostkę, poddusić wraz z cebulką i wymieszać z ryżem, następnie przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, zalać wszystko koncentratem pomidorowym, zapiec i pokroić na porcje.

4.7. Ryżowe kotleciki

Składniki:

  • 25 dag ryżu,
  • 3 jajka,
  • pęczek dymki,
  • sól,
  • 15 dag żółtego sera,
  • 1 papryczka chilli,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 kg pomidorów,
  • 4 łyżki masła,
  • olej.

Przygotowanie:

Dymkę, szczypior i chilli posiekać, pomidory pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Na 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli. Wsypać ryż, smażyć chwilę, po czym zalać 1/2 l wody, posolić i ugotować. Przestudzić, dodać bułkę tartą, jajka, sól, chilli i połowę sera.

Wyrobić na masę, uformować z niej kotleciki i usmażyć na oleju. Na pozostałym maśle zeszklić resztę dymki, dodać pomidory i dusić 5 minut. Dodać szczypior i przełożyć pomidory do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich kotleciki, posypać resztą sera i zapiekać do zrumienienia.

4.8. Kotlety z mięsa i ryżu

Składniki:

  • 30 dag mięsa bez kości,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 jajo,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarta bułka,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Ryż ugotować na półsypko. Oczyszczone, umyte mięso zemleć w maszynce, dodać do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno-ryżowej, wymieszać z nacią pietruszki i jajem, posolić, przyprawić pieprzem.

Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, obtaczać je w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić na 10 minut do piekarnika. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką z warzyw.

4.9. Sałatka ryżowo-paprykowa

Składniki:

  • woreczek ryżu,
  • dwa filety z kurczaka,
  • plasterek szynki (gruby),
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 pory,
  • 1-2 łyżki przyprawy curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • kilka łyżek majonezu.

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Obtoczyć w curry i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ryż ugotować, wystudzić. Papryki pokroić w kostkę, por drobno posiekać. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, dokładnie wymieszać.

4.10. Ryż po chińsku

Składniki:

  • 25 dag ryżu,
  • 4 dymki,
  • 25 dag wołowiny,
  • 1 białko,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku,
  • kapary,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej wody. Zawinąć w koc. Odstawić na 4 godziny. Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obrać i posiekać. Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka sporządzić marynatę.

Marynować w niej mięso 15 minut. Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz, posypać pokrojoną w paski kapustą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze