Z tego mięsa zrezygnuj. Ciśnienie od razu zacznie spadać
Nadmiar czerwonego mięsa w diecie jest zabójczy dla zdrowia. Wyjątkowo szkodliwe jest przetworzone i wędzone, które może podnosić ciśnienie krwi. Stoi za tym jeden składnik. Dlaczego powinno się je ograniczać?
1. Słona dieta sprzyja nadciśnieniu
Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że już niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. To wiodąca przyczyna przedwczesnych zgonów na świecie. Prowadzi do zawałów, udarów i chorób nerek.
Dr n.med. Krzysztof Ozierański, kardiolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwrócił uwagę, że najczęstsze błędy, które prowadzą do tej groźnej dolegliwości, są związane z niezdrowym stylem życia.
- W teorii jest to łatwe do zmiany, ale wymaga od pacjenta wytrwałości i konsekwencji, co niestety nie jest powszechne. Podstawowy błąd, który sprzyja nadciśnieniu tętniczemu, to niezdrowa dieta z bardzo wysoką zawartością soli - tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie kardiolog.
- Niestety Polacy uwielbiają dosalać, mimo że podstawowe produkty spożywcze zawierają już sól. Tymczasem nadmiar sodu skutkuje zatrzymywaniem wody w organizmie i wzrostem ciśnienia tętniczego - dodał.
Kardiolog podkreślił, że zmiana stylu życia jest podstawą terapii u każdego pacjenta, niezależnie od terapii lekami. Wymaga jednak wytrwałości i konsekwencji, co niestety nie jest powszechne.
2. To mięso jest szczególnie szkodliwe
Z soli nie da się całkiem zrezygnować, bo zawiera ją większość spożywczych produktów. Ze względów zdrowotnych, warto ją jednak ograniczać. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienna dawka soli nie powinna przekroczyć pięć gramów czyli mniej więcej jednej łyżeczki.
Warto mieć świadomość, które produkty zawierają jej najwięcej i od nich zacząć zmiany w diecie. Według Heart Research Institute UK, spore dawki soli zawierają niektóre mięsa, szczególnie te przetworzone, w tym produkty wędzone.
Warto więc maksymalnie ograniczać takie produkty jak: kiełbasa, bekon, salami, pasztet czy konserwy mięsne.
"Dokonywanie prostych zmian w diecie w celu zmniejszenia ilości spożywanego sodu to szybki sposób na obniżenie ciśnienia krwi - przekonują eksperci z Heart Research Institute UK.
3. Mniej soli
By zmniejszyć ilość soli w diecie, warto zastępować ją popularnymi przyprawami. Zamiast dosalać, można z powodzeniem sięgnąć między innymi po chili, imbir, czosnek czy kolendrę.
Dobrym sposobem jest też płukanie konserw, by pozbyć się jak największej ilości płynu z solą.
Ponadto warto czytać etykiety i wybierać te produkty, które mają niską zawartość sodu. Oczywistym jest też unikanie niezdrowych słonych przekąsek jak chipsy czy krakersy.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl