Zabójcze dla stawów. Doprowadzają do rozwoju stanów zapalnych
Napoje bogate w puryny i fruktozę mogą zwiększać ryzyko poważnych problemów ze stawami, a także zaostrzać objawy u chorych na dnę moczanową. Szkodzić może alkohol, ale także soki, nawet te naturalne.
1. Zabójcze dla stawów
Dna moczanowa to choroba autoimmunologiczna związana ze zwiększonym poziomem kwasu moczowego we krwi. Objawia się dotkliwymi bólami i zniekształcenia stawów. Nieleczona prowadzi do znacznego ograniczenia, a nawet utraty sprawności ruchowej.
Stężenie kwasu moczowego nie powinno przekraczać 180-420 μmol/l (3-7 mg/dl). Jeżeli wzrośnie kilkakrotnie lub kilkunastokrotnie, zaczyna się krystalizować. Kryształki zwane moczanami odkładają się wówczas np. w ścięgnach lub stawach, powodując stan zapalny. "Kwas moczowy może się gromadzić, tworząc ostre, przypominające igły kryształy w stawie lub otaczającej tkance, które mogą powodować ból, stan zapalny i obrzęk" - tłumaczą amerykańscy eksperci z Mayo Clinic.
Dlatego pacjenci powinni zwracać szczególną uwagę na dietę, bo niektóre produkty, np. napoje, które podwyższają poziom kwasu moczowego, nasilają objawy choroby. Których szczególnie należy unikać?
2. Szkodliwy alkohol
Poziom kwasu moczowego może wzrosnąć po spożyciu produktów o wysokiej zawartości puryn. Jeśli produkty bogate w puryny są spożywane w nadmiarze, nerki i jelita nie nadążają z usuwaniem kwasu moczowego.
"Ostatecznie puryny są przekształcane przez organizm w kwas moczowy. Tak więc dieta wysokopurynowa podniesie poziom kwasu moczowego, co może wywołać dnę moczanową" - ostrzega dr Jennifer Sloane, reumatolog z Temple University Hospital w Filadelfii.
Ze względu na zawartość puryn, szkodliwy może być alkohol. Odradza się szczególnie piwo, które zawiera ich bardzo dużo.
3. Woda z cytryną zamiast soków
Do rozwoju dny moczanowej może się przyczynić także fruktoza, która nasila produkcję kwasu moczowego.
Badanie, którego wyniki zostały opublikowane w "British Medical Journal" wykazało, że osoby, które wypijają dwa lub więcej napojów słodzonych cukrem dziennie, mają o 85 proc. wyższe ryzyko dny moczanowej, niż osoby, które spożywają mniej niż jeden w miesiącu.
Eksperci z Mayo Clinic odradzają też picie naturalnych soków. Radzą je zastąpić kawą z niskotłuszczowym lub odtłuszczonym mlekiem bez cukru, aby zapobiec bólom stawów.
Ulgę może też przynieść woda z cytryną. Chodzi o wysoką zawartość witaminy C, która pomaga neutralizować kwas moczowy w organizmie.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl