Zakazane na śniadanie. Powodują obrzęk i silny ból stawów
Dieta dla chorych z reumatoidalnym zapaleniem stawów ma kluczowe znaczenie. Niestety, kilka produktów, które jemy chętnie w porze śniadania, może sprawiać, że już następnego dnia pojawi się obrzęk i silny ból chorych stawów.
1. Reumatoidalne zapalenie stawów a dieta
Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba przewlekła z postępującym zniekształceniem i zesztywnieniem stawów. Ból i obrzęk okolic palców, nadgarstków, kolan, łokci czy barków - to codzienność osób z RZS. Oprócz tego chorzy cierpią na tkliwość i sztywność stawów, zwłaszcza po przebudzeniu.
Nieleczona dolegliwość może prowadzić do trwałej niesprawności, uszkodzenia narządów, a nawet przedwczesnej śmierci. Choć szybkie rozpoczęcie leczenia jest szansą dla chorych, to niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kluczowa jest również dieta – może zarówno przyczynić się do długotrwałej remisji, jak i nasilić dolegliwości.
Ponieważ RZS to choroba autoimmunologiczna o podłożu zapalnym, bardzo ważne jest, by w diecie nie brakowało produktów wykazujących działanie antyzapalne. Należą do nich warzywa i owoce obfitujące w błonnik oraz antyoksydanty, zdrowe, bogate w kwasy omega-3 tłuszcze roślinne czy białko pochodzące z chudych mięs.
2. Tego nie jedz na śniadanie
Jednak to wszystko zda się na nic, jeśli nasze śniadania zawierają cukier lub obfitują w niezdrowe tłuszcze odzwierzęce.
2.1. Płatki śniadaniowe czy kawa z mlekiem i cukrem?
Mleko i płatki kukurydziane słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym muesli, czekoladowe kulki. Takie śniadanie może nasilać stan zapalny w organizmie, głównie za sprawą rafinowanych węglowodanów oraz dodanego cukru.
Na łamach "Arthritis Care & Research" ukazały się wyniki ankiety przeprowadzonej wśród pacjentów z RZS. Niemal 13 proc. uczestników deklarowało, że zarówno dania, jak i napoje słodzone cukrem powodowały u nich nasilenie dolegliwości.
Niewskazane są również wysokoprzetworzone smarowidła do pieczywa na bazie tłuszczów utwardzonych, czy deserki mleczne z dodatkiem cukru, konserwantów i sztucznych barwników.
2.2. Bułka, drożdżówka czy croissant zakazane w RZS
Wszystkie te produkty łączy jedno – pochodzą z białej, rafinowanej mąki. Pozbawione są błonnika o działaniu antyzapalnym, a produkty nazywane wypiekami cukierniczymi to kaloryczne bomby z prozapalnym cukrem, ale też niezdrowymi tłuszczami trans.
Badanie, które pojawiło się na łamach "Autoimmunity Reviews", dowodzi, że dieta obfitująca w produkty wysokoprzetworzone to większe ryzyko nasilenia objawów choroby. Co więcej, obecny w wypiekach gluten dla wielu osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów jest czynnikiem prozapalnym.
2.3. Parówki, bekon i plasterek szynki a ból stawów
Według "American Journal of Clinical Nutrition" wysokie spożycie czerwonego mięsa podnosi biomarkery stanu zapalnego. Z kolei badanie z "Frontiers in Nutrition" wykazało, że zastąpienie mięsa produktami roślinnymi może pozytywnie wpływać na stan chorych.
"Natomiast diety bogate w produkty zwierzęce i ubogie w błonnik mogą zwiększać ryzyko rozwoju tych chorób autoimmunologicznych" – piszą naukowcy.
Poza prozapalnymi tłuszczami w czerwonym mięsie, szczególnie szkodliwe są mięsa przetworzone, jak kiełbasy, parówki lub wędliny. Konserwanty, barwniki, wysoka zawartość soli to kolejne składniki nasilające stan zapalny w organizmie.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl