Trwa ładowanie...

Zakazane o poranku. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane

Avatar placeholder
13.07.2024 12:28
Superfoods, ale nie o poranku. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane
Superfoods, ale nie o poranku. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane (Getty Images)

Kiszonki to jeden z naszych skarbów narodowych. Świetnie smakują, są prawdziwą bombą witamin i minerałów, ale tylko pod jednym warunkiem. Lepiej zapomnieć o nich podczas śniadania.

spis treści

1. Nie jedz kiszonek na czczo

Ogórki kiszone, małosolne, kapusta to produkty bardzo zdrowe, warto jednak poczekać z ich spożywaniem i nie sięgać po nie na czczo.

Kiszonki jako fermentowana żywność stymulują wydzielanie soków trawiennych. Jest to niezwykle istotne, szczególnie podczas spożywania obfitych i ciężkostrawnych posiłków. Jednakże, jeśli zjemy kiszonki na czczo, nasz żołądek, będąc pobudzony do pracy, nie będzie miał czego trawić. W rezultacie możemy przynieść sobie więcej szkód niż korzyści, bo jelita mogą cierpieć przez cały dzień.

Może to prowadzić do bólu brzucha i wzdęć. Dlatego też na śniadanie lepiej wybrać coś innego, a z kiszonkami poczekać. Z tego samego powodu, nie zaleca się również picia soku z kiszonek, np. szczególnie lubianego przez Polaków zakwasu z buraków.

Zobacz film: "Najlepszy sposób na kiszone ogórki"

Na kiszone warzywa, w szczególności kapustę, powinny uważać także osoby, które borykają się z:

  • chorobami nerek,
  • schorzeniami wątroby,
  • nadciśnienie tętniczym,
  • nietolerancją histaminy,
  • niedoczynnością tarczycy,
  • kamicą szczawianowo-wapniowa.

Pozostali mogą, a nawet powinni po nie sięgać jak najczęściej.

2. Zbawienie dla przewodu pokarmowego

Kiszone warzywa to źródło witamin, minerałów i błonnika
Kiszone warzywa to źródło witamin, minerałów i błonnika (Pixabay)

Kiszonki są niekwestionowanym królem polskiej kuchni. Warto docenić nie tylko ich smak, ale również korzyści zdrowotne, które oferują. Są prawdziwą skarbnicą cennych witamin i minerałów, dlatego też coraz częściej zalicza się je do tzw. superfoods.

Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit i cały układ trawienny. Kiszonki poprawiają proces trawienia i przyspieszają metabolizm. Są pomocne w walce z niestrawnością i zgagą, a także z chorobą wrzodową i zespołem jelita drażliwego. Dodatkowo wspierają pracę wątroby.

Fermentowane produkty, takie jak kiszone ogórki czy kapusta, są również bogate w cenne witaminy i minerały. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy C, E i K, a także witaminy z grupy B. Kiszonki zawierają również sole mineralne i organiczne związki siarki, które wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Błonnik zawarty w kiszonkach wspiera prawidłową pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze