Trwa ładowanie...

Nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje godzinami w jelitach

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 12.07.2024 07:40
Jedzenie warzyw zawierających ten wielocukier przynosi wiele korzyści zdrowotnych
Jedzenie warzyw zawierających ten wielocukier przynosi wiele korzyści zdrowotnych (Getty Images)

Choć ziemniaki to warzywo niezwykle uniwersalne i jednocześnie bardzo zdrowe, nie w każdym połączeniu wyjdzie nam na dobre. Podawane w towarzystwie niektórych produktów może wręcz zaszkodzić.

spis treści

1. Uniwersalne i zdrowe

Ziemniaki to podstawa wielu dań i jeden z głównych elementów polskiej kuchni. Pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo. To mogą być m.in. placki ziemniaczane, pierogi, frytki albo puree. Co więcej, kryje się w nich wiele cennych składników, w tym polifenoli.

Z kolei bulwy ziemniaka zawierają skrobię oporną.Jedzenie warzyw zawierających ten wielocukier przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Kwas masłowy, który powstaje w wyniku fermentacji skrobi opornej, chroni jelito grube przed stanami zapalnymi i nowotworami.

Zobacz film: "Kiełkujące ziemniaki. Zobacz, czy można je jeść"
Ziemniaki w połączeniu z niektorymi produktami mogą zaszkodzić
Ziemniaki w połączeniu z niektorymi produktami mogą zaszkodzić (Getty Images)

Skrobia oporna obniża też poziom cholesterolu we krwi i pomaga zmniejszyć wydzielanie insuliny po posiłku.

Ziemniaki zawierają też cenne minerały i witaminy:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B (tiaminę, pirydoksynę, ryboflawinę),
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor.

2. Zapomnij o tym połączeniu

By cieszyć się w pełni smakiem ziemniaków i ich wpływem na zdrowie, należy pamiętać o kluczowej zasadzie. Chodzi o to, jak je podajemy, bo w połączeniu z niektórymi produktami, mogą zaszkodzić.

Duet z tłustym mięsem to jeden z najgorszych wyborów, choć niestety w Polsce bardzo popularny. Tymczasem połączenie ze schabowym czy mielonym kotletem wieprzowym może prowadzić do problemów żołądkowych. Taki obiad może spowolnić trawienie i spotęgować procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach.

Nic więc dziwnego, że po takim posiłku mogą pojawić się m.in.

  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • uczucie ciężkości,
  • przelewanie w brzuchu,
  • zaparcia.

Lepiej też powstrzymać się od jedzenia ziemniaków z dodatkiem masła. Połączenie z tłuszczem to kaloryczna pułapka, która może być pierwszym krokiem do nadwagi i otyłości. Taki duet może też zwiększać poziom cukru we krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze