Zapomniany rarytas. Chude, soczyste i bardzo zdrowe mięso
W przeszłości mięso z królika uchodziło za rarytas, obecnie jednak nie jest aż tak popularne. Warto jednak wprowadzić je do jadłospisu ze względu na wyjątkowy smak i szereg zalet. Z pewnością okaże się też świetnym urozmaiceniem diety.
1. Mięso z królika
Mięso z królika ma delikatny smak i teksturę. Stanowi wartościowe źródło białka, a także zawiera witaminy z grupy B oraz minerały jak żelazo, potas, fosfor i cynk. Zawiera mało tłuszczu i jest niskokaloryczne.
Spożywanie mięsa o niskiej zawartości tłuszczu nasyconego i cholesterolu korzystnie wpływa na zdrowie serca. W 100 g królika znajduje się ok. 120 kcal oraz 3-6 proc. tłuszczu. To świetna opcja dla osób dbających o sylwetkę.
Jest to też jedno z najłatwiej strawnych mięs, więc mogą po nie sięgać osoby z delikatnym układem trawiennym oraz niektórymi dolegliwościami układu pokarmowego. Można je także podawać dzieciom.
2. Wartości odżywcze
W 100 g mięsa z królika znajdziemy 27 g białka. Składnik odżywczy jest nie tylko niezbędny do budowania masy mięśniowej, ale jest także potrzebny do tworzenia i naprawy tkanek w organizmie. Korzystnie wpływa też na regenerację mięśni, skóry, włosów i paznokci.
Z kolei witaminy z grupy B, jak B12, B6, niacyna, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspierają zdrowie układu nerwowego, produkcję krwinek oraz metabolizm energetyczny.
Królik zawiera też wiele minerałów - żelazo jest niezbędne do transportu tlenu we krwi, cynk wspiera układ odpornościowy, potas kontroluje pracę mięśni, a fosfor jest ważny dla zdrowych kości i zębów.
3. Przygotowanie królika
Mięso z królika można przygotować na wiele sposobów. Może być grillowane, pieczone, duszone, gotowane i smażone, choć najpopularniejszym daniem pozostaje potrawka. Warto pamiętać, by nie przesadzić z czasem gotowania. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że mięso łatwo wysuszyć.
Choć to rzadkość na talerzu, podczas kolejnych zakupów warto rozejrzeć się za królikiem. W jego przygotowaniu panuje pełna dowolność, dlatego stanowi nie tylko zdrowy element diety, ale także urozmaici każdy jadłospis.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl