Zapychają, powodują złogi i fermentują. Najgorsze dla jelit
Jelita pełnią kluczową rolę w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest nie tylko trawienie i absorpcja składników odżywczych z pożywienia, ale również stymulowanie układu odpornościowego. Niestety, wiele produktów spożywczych ma negatywny wpływ na jelita. Jakie są te najbardziej szkodliwe?
1. Produkty, których lepiej unikać w trosce o jelita
1.1. Cukry proste
Cukry proste dostarczają idealnego pożywienia dla bakterii chorobotwórczych, a także drożdżaków. Dieta bogata w cukry proste może sprzyjać nadmiernemu rozwojowi flory chorobotwórczej, co z kolei prowadzi do rozwoju chorób zapalnych.
1.2. Antybiotyki
Antybiotyki, choć niszczą szkodliwe bakterie, jednocześnie niszczą naturalną mikroflorę jelit, która pełni funkcję bariery ochronnej przed patogenami. Dlatego podczas antybiotykoterapii niezbędne jest przyjmowanie specjalnych probiotyków, które wspierają regenerację mikroflory i pomagają utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach.
1.3. Czerwone mięso
Nadmierne spożywanie przetworzonego i czerwonego mięsa może mieć negatywny wpływ na jelita, zwiększając ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Przypuszcza się, że ma to związek z procesem przemiany żelaza hemowego, który prowadzi do powstania substancji uszkadzających DNA komórek organizmu.
1.4. Gluten
U osób z nietolerancją glutenu, spożywanie produktów zawierających to białko roślinne może negatywnie wpływać na jelita. Objawy, które mogą wystąpić po spożyciu produktów z glutenem, to między innymi ból brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia, uczucie ciężkości, czy ospałość.
1.5. Produkty mleczne
W wielu przypadkach spożywanie nabiału i produktów z laktozą może mieć negatywny wpływ na kondycję jelit. Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, po spożyciu produktów mlecznych zmagają się z bólami brzucha, nadmiernymi gazami, przelewaniem w jamie brzusznej, biegunką czy wymiotami.
1.6. Alkohol
Alkohol to kolejny wróg jelit, który spożywany w nadmiarze zmienia mikroflorę jelitową (obniża obecność pożytecznych bakterii). Utrudnia trawienie oraz sprzyja stanom zapalnym błon śluzowych. Ponadto etanol uszkadza komórki nabłonkowe, zwiększa ich przepuszczalność. W efekcie do krwiobiegu trafiają toksyny bakteryjne.
1.7. Rośliny strączkowe
Spożywanie strączków może również prowadzić do problemów jelitowych. Zawarte w nich galaktooligosacharydy (GOS), które nie ulegają trawieniu w jelicie cienkim, mogą powodować wzdęcia i gazy.
2. Jelita a stres
Zdrowie jelit może być narażone nie tylko przez nieodpowiednią dietę. Okazuje się, że jelita i mózg są ze sobą ściśle powiązane. Dlatego u osób, które doświadczają silnego, przewlekłego stresu, może dochodzić do zmian w czynności jelit.
Stres może wpływać na motorykę oraz wydzielanie gruczołów. Może też zaburzać funkcjonowanie błony śluzowej oraz przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl