Zarodki pszenne - charakterystyka, zastosowanie, wartość kaloryczna, przepisy
Zarodki pszenne zawierają w swoim składzie cenne witaminy, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie tego produktu żywnościowego wykazuje niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, usprawnia metabolizm, a także przyspiesza odchudzanie.
1. Czym są zarodki pszenne i jakie jest ich zastosowanie?
Zarodki pszenne są pozyskiwane z nasion pszenicy (najczęściej pszenicy zwyczajnej lub żyta). Jakie jest ich zastosowanie? Zarodki z powodzeniem mogą być dodawane do śniadania, przekąsek, koktajli czy słodkich wypieków.
Stanowią one doskonały dodatek do dań słonych, ale równie dobrze smakują w połączeniu z jogurtem naturalnym, owocowym smoothie czy białym serkiem.
W ostatnich latach zarodki zyskały na popularności, dzięki czemu możemy zakupić je praktycznie w każdym dyskoncie czy sklepie spożywczym. Za jedno opakowanie zarodków pszennych trzeba zapłacić około dwóch złotych.
2. Wartość kaloryczna
W zarodkach pszennych znajdziemy sporą dawkę pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne, m.in. lizynę, izoleucynę, leucynę, metioninę, tryptofan, walinę oraz fenyloalaninę oraz treoninę. W produkcie występują także cenne witaminy takie jak witamina E, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna czy składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor, magnez czy potas.
W 100 gramach zarodków pszennych znajduje się wartość energetyczna 353 kcal. Taka ilość produktu zawiera:
- 9,4 g tłuszczu,
- 32 g węglowodanów,
- 28 g protein,
- 0,01 g soli,
- 15 mg witaminy E,
- 2,1 mg tiaminy, zwanej witaminą B1,
- 0,53 g ryboflawiny, zwanej witaminą B2,
- 6,3 mg niacyny, zwanej witaminą B3,
- 33 µg kwasu foliowego,
- 1024 mg potasu,
- 1070 mg fosforu,
- 9 mg żelaza,
- 314 mg magnezu,
- 15 mg cynku.
Warto nadmienić, że produkt zawiera sporą dawkę błonnika, czyli włókna pokarmowego, ułatwiającego wypróżnianie i oczyszczającego nasz przewód pokarmowy ze zbędnych produktów **przemiany materii.
3. Przepisy z wykorzystaniem zarodków pszennych
3.1. Bananowy koktajl z zarodkami pszennymi
Do przyrządzenia bananowego koktajlu z zarodkami pszennymi potrzebujesz następujących składników:
- jednego, niedużego opakowania jogurtu naturalnego,
- jednej łyżki soku z cytryny,
- dwóch dojrzałych bananów,
- jednej szklanki mleka,
- czterech łyżek błyskawicznych płatków owsianych,
- dwóch łyżek zarodków pszennych.
Przygotowanie:
Banany obierz ze skórek, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Przełóż owoce do kielicha blendera, dodaj jedną łyżkę soku z cytryny, jogurt naturalny oraz mleko. Całość zmiksuj. Po chwili dodaj kolejne produkty: zarodki pszenne oraz płatki błyskawiczne. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki.
3.2. Ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi
Do przyrządzenia pysznego i aromatycznego ciasta ze śliwkami potrzebne są następujące składniki:
- cztery kurze jaja,
- jedna szklanka cukru,
- jedna szklanka mąki,
- jedna szklanka zarodków pszennych stabilizowanych,
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kilograma śliwek.
Sposób przyrządzenia:
Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę, używając do tego wysokich obrotów miksera. Zmniejsz obroty, a następnie dodaj do białek cukier. Ponownie włącz mikser i ubijaj masę. Stopniowo dodawaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodki pszenne. Całość wymieszaj na nieco mniejszych obrotach miksera.
Gotowe ciasto przełóż do zabezpieczonej papierem do pieczenia blaszki. Górną część ciasta udekoruj umytymi i pokrojonymi na kawałki śliwkami. Włóż blachę do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Czas pieczenia powinien wynosić 40/45 minut.