Trwa ładowanie...

Zarodki pszenne - charakterystyka, zastosowanie, wartość kaloryczna, przepisy

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 20.01.2022 13:24
Zarodki pszenne
Zarodki pszenne

Zarodki pszenne zawierają w swoim składzie cenne witaminy, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie tego produktu żywnościowego wykazuje niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, usprawnia metabolizm, a także przyspiesza odchudzanie.

spis treści

1. Czym są zarodki pszenne i jakie jest ich zastosowanie?

Zarodki pszenne są pozyskiwane z nasion pszenicy (najczęściej pszenicy zwyczajnej lub żyta). Jakie jest ich zastosowanie? Zarodki z powodzeniem mogą być dodawane do śniadania, przekąsek, koktajli czy słodkich wypieków.

Stanowią one doskonały dodatek do dań słonych, ale równie dobrze smakują w połączeniu z jogurtem naturalnym, owocowym smoothie czy białym serkiem.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W ostatnich latach zarodki zyskały na popularności, dzięki czemu możemy zakupić je praktycznie w każdym dyskoncie czy sklepie spożywczym. Za jedno opakowanie zarodków pszennych trzeba zapłacić około dwóch złotych.

2. Wartość kaloryczna

W zarodkach pszennych znajdziemy sporą dawkę pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne, m.in. lizynę, izoleucynę, leucynę, metioninę, tryptofan, walinę oraz fenyloalaninę oraz treoninę. W produkcie występują także cenne witaminy takie jak witamina E, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna czy składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor, magnez czy potas.

W 100 gramach zarodków pszennych znajduje się wartość energetyczna 353 kcal. Taka ilość produktu zawiera:

  • 9,4 g tłuszczu,
  • 32 g węglowodanów,
  • 28 g protein,
  • 0,01 g soli,
  • 15 mg witaminy E,
  • 2,1 mg tiaminy, zwanej witaminą B1,
  • 0,53 g ryboflawiny, zwanej witaminą B2,
  • 6,3 mg niacyny, zwanej witaminą B3,
  • 33 µg kwasu foliowego,
  • 1024 mg potasu,
  • 1070 mg fosforu,
  • 9 mg żelaza,
  • 314 mg magnezu,
  • 15 mg cynku.

Warto nadmienić, że produkt zawiera sporą dawkę błonnika, czyli włókna pokarmowego, ułatwiającego wypróżnianie i oczyszczającego nasz przewód pokarmowy ze zbędnych produktów **przemiany materii.

3. Przepisy z wykorzystaniem zarodków pszennych

3.1. Bananowy koktajl z zarodkami pszennymi

Do przyrządzenia bananowego koktajlu z zarodkami pszennymi potrzebujesz następujących składników:

  • jednego, niedużego opakowania jogurtu naturalnego,
  • jednej łyżki soku z cytryny,
  • dwóch dojrzałych bananów,
  • jednej szklanki mleka,
  • czterech łyżek błyskawicznych płatków owsianych,
  • dwóch łyżek zarodków pszennych.

Przygotowanie:

Banany obierz ze skórek, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Przełóż owoce do kielicha blendera, dodaj jedną łyżkę soku z cytryny, jogurt naturalny oraz mleko. Całość zmiksuj. Po chwili dodaj kolejne produkty: zarodki pszenne oraz płatki błyskawiczne. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki.

3.2. Ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi

Do przyrządzenia pysznego i aromatycznego ciasta ze śliwkami potrzebne są następujące składniki:

  • cztery kurze jaja,
  • jedna szklanka cukru,
  • jedna szklanka mąki,
  • jedna szklanka zarodków pszennych stabilizowanych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kilograma śliwek.

Sposób przyrządzenia:

Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę, używając do tego wysokich obrotów miksera. Zmniejsz obroty, a następnie dodaj do białek cukier. Ponownie włącz mikser i ubijaj masę. Stopniowo dodawaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodki pszenne. Całość wymieszaj na nieco mniejszych obrotach miksera.

Gotowe ciasto przełóż do zabezpieczonej papierem do pieczenia blaszki. Górną część ciasta udekoruj umytymi i pokrojonymi na kawałki śliwkami. Włóż blachę do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Czas pieczenia powinien wynosić 40/45 minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze