Zbadali polskie grzyby. "Obiecujący potencjał w terapii nowotworowej"
Czy grzyby mogą wykazywać właściwości przeciwnowotworowe? Naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku postanowili to sprawdzić. - To badanie było bardzo potrzebne. Chociaż o prozdrowotnych właściwościach grzybów wiemy wiele, to zazwyczaj w różnych terapiach korzystaliśmy z tych egzotycznych - przyznaje specjalistka medycyny rodzinnej dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.
1. Właściwości grzybów
Naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku - Piotr Roszczenko, Olga Klaudia Szewczyk-Roszczenko, Agnieszka Gornowicz, Iga Anna Iwańska, Krzysztof Bielawski, Monika Wujec oraz Anna Bielawska opublikowali artykuł pt. "Potencjał przeciwnowotworowy grzybów jadalnych: Przegląd wybranych gatunków z Roztocza, Polska" ("The Anticancer Potential of Edible Mushrooms: A Review of Selected Species from Roztocze, Poland") w czasopiśmie naukowym "Nutrients".
Naukowcy postanowili zbadać potencjalne zastosowania lecznicze grzybów jadalnych popularnych na Roztoczu.
"Grzyby jadalne są nie tylko cenionym składnikiem kulinarnym, ale mają również kilka potencjalnych zastosowań medycznych i przemysłowych. Są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin, minerałów i związków bioaktywnych, takich jak polisacharydy i terpenoidy, a zatem mają zdolność wspierania zdrowia człowieka" - piszą w swojej pracy.
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana, wskazuje, że dotąd właśnie te właściwości były najbardziej podkreślane przez specjalistów.
- Grzyby od bardzo dawna są badane jako potencjalne środki poprawiające zdrowie i odporność człowieka. Niektóre z nich wykazują właściwości lecznicze, są bogate w polisacharydy, a zwłaszcza w betaglukan, który bardzo silne stymuluje i wspiera układ odpornościowy. Mogą zatem być stosowane jako suplementy u osób, które zmagają się z zaburzeniami odporności - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie ekspertka.
2. Grzyby w walce z rakiem
Światowi naukowcy od pewnego czasu dowodzą, że niektóre gatunki grzybów mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. To właśnie to przekonało badaczy z Białegostoku, by podjąć próbę zbadania potencjalnych właściwości grzybów jadalnych popularnych w Polsce, a konkretnie na Roztoczu.
- To badanie było bardzo potrzebne. Chociaż o prozdrowotnych właściwościach grzybów wiemy wiele, to zazwyczaj w różnych terapiach korzystaliśmy z tych egzotycznych. Niewiele osób wie, że grzyby są bogatym źródłem witaminy D, wapnia, witamin z grupy B, C czy K. W grzybach znajdziemy np. ergotioneinę. To aminokwas, który ma właściwości przeciwutleniające i ochronne dla komórek. Znajdziemy go np. w boczniakach. Więc naprawdę warto je spożywać. Jeżeli grzyby rosną na czystej i dobrej glebie, to możemy uzyskać z nich wiele dobrych produktów odżywczych - mówi dr Cubała-Kucharska.
Naukowcy z Białegostoku udowodnili, że grzyby z regionu Roztocza wykazują "obiecujący potencjał" w terapii nowotworowej. Podkreślają, że nadal należy prowadzić badania w tym zakresie oraz dbać o wyeliminowanie zanieczyszczeń metalami ciężkimi, aby grzyby mogły być szerzej stosowane w praktyce klinicznej.
- Na świecie od lat prowadzane są badania, które udowadniają, że grzyby zmniejszają zapadalność np. na raka piersi. Oczywiście nie można pójść za daleko i powiedzieć, że spożywanie grzybów będzie leczyć nowotwory, ale śmiało może to być onkologiczna prewencja. Grzyby wspomagają także leczenie infekcji. Zawarty w nich betaglukan bardzo silne stymuluje komórki żerne w naszym organizmie. To taka pierwsza linia obrony tkankowej. Pożerają bakterie, które usiłują się dostać do organizmu, przyspieszają gojenie się ran czy redukują ryzyko chorób krążenia - tłumaczy dr Cubała-Kucharska.
3. Potrzebne dalsze badania
Badacze z Białegostoku piszą, że jest kilka problemów związanych z wykorzystywaniem grzybów w celach leczniczych. Jednym z nich jest to, że grzyby wykazują duża zmienność, jeśli chodzi o zawartość związków bioaktywnych, która zależy od geograficznego położenia uprawy. Są także zdolne do wchłaniania i gromadzenia szeregu substancji - korzystnych, ale i tych szkodliwych z otaczającego je środowiska.
- Grzyby są jak gąbki, które chłoną i te pozytywne, i te negatywne substancje. Jeżeli rosną na zanieczyszczonym terenie, to faktycznie mogą dostarczyć nam do organizmu różnego rodzaju zanieczyszczeń, które pobrały z gleby - podsumowuje dr Cubała-Kucharska.
Naukowcy z Białegostoku w podsumowaniu swojej pracy stwierdzają, że produkty ekstrahowane z owocników grzybów mają duży potencjał terapeutyczny i stanowią obiecujący kierunek w poszukiwaniu nowych terapii przeciwnowotworowych. Jednak studzą także optymizm i dodają, że czeka nas jeszcze daleka droga do ich praktycznego wykorzystania terapeutycznego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl