Zbawienne dla wątroby, chronią przed rakiem. Działanie potwierdzone naukowo
Nadają wyjątkowego smaku jesiennym rozgrzewającym naparom i wypiekom, ale ich możliwości nie kończą się na kuchni. Mają wiele zdrowotnych właściwości, więc świetnie sprawdzą się także w domowej apteczce. Powodów, żeby sięgać po goździki jest mnóstwo.
1. Goździki na odporność, trawienie i ból
Goździki pomogą wzmocnić układ odpornościowy. Eugenol, który zawierają ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dzięki temu podnoszą odporność i pomagają uporać się z infekcjami. Wystarczy dodać kilka sztuk do rozgrzewającej herbaty malinowej.
To także świetny sposób na trawienie. Goździki zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych i pomagają łagodzić dolegliwości żołądkowe. Badanie prowadzone przez naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Lagos wykazało nawet, że wyciąg z goździków wspomagał leczenie wrzodów żołądka. Z kolei zawartość błonnika pokarmowego poprawia perystaltykę jelit.
Po goździki warto też sięgać przy problemach z jamą ustną. Dzięki właściwościom znieczulającym i przeciwbakteryjnym, pomogą przy bólach zęba, a także leczeniu infekcji grzybiczych np. grzybicy języka oraz łagodzenia objawów paradontozy. Ponadto żucie goździków pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust.
Przeciwbólowe właściwości można też wykorzystać przy bólach głowy (jeśli nie chcemy ich jeść, można namoczyć je np. w oleju kokosowym i masować skronie).
2. Zbawienne dla wątroby, chronią przed rakiem
Goździki pokocha także wątroba. Potwierdza to m.in. badanie przeprowadzone przez naukowców z Kairu. W tym przypadku to także zasługa eugenolu, który wspomaga funkcje wątroby, a tym samym oczyszczanie organizmu z toksyn.
Ponadto eugenol ma właściwości antynowotworowe. Naukowcy z Chin i USA we wspólnych badaniach dowiedli, że wyciąg z goździków zapobiega rozrostowi guzów. Dotyczyło to m.in. raka płuc, piersi, jajników.
3. Źródło przeciwutleniaczy i witaminy K
Goździki to także jedno z najbogatszych źródeł polifenoli. To związki chemiczne, które pomagają m.in. obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie, a także poprawiają elastyczność tętnic.
Po tę przyprawę powinny także sięgać osoby, które zmagają się z cukrzycą. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie goździków obniża poziom cukru we krwi, a także zmniejsza produkcję insuliny i poprawia funkcje komórek, które są za to odpowiedzialne.
Z kolei zawartość witaminy K pomaga utrzymać właściwą krzepliwość krwi. Witaminy K nie powinno się jednak przyjmować bez konsultacji z lekarzem. Jej połączenie z lekami przeciwzakrzepowymi może wywołać działania niepożądane.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl