Zdrowa żywnośc zadomowiła się na dobre na sklepowych półkach i w naszych mieszkaniach. Idea świadomego i zdrowego żywienia do obecnie temat, który pojawia się we wszystkich mediach, tradycyjnych i nowych. Założenie jest taki, że produkty oznaczone jako zdrowe mają większą zawartośc składników odżywczych i są mniej przetworzone, a więc zawierają w sobie mniej sztucznych chemicznych substancji i wypełniaczy. Nie powinny być także poprawiane hormonami (w przypadku np. drobiu).
Do zdrowej żywności można zaliczać:
- pełnoziarniste pieczywo i makarony
- brązowy ryż i kasze
- naturalne słodziki, np. miód czy ksylitol
- wszelkiego rodzaju ziarna i pestki
- płatki (owsiane, jaglane, ryżowe, etc.)
- zioła i przyprawy
- produkty typu EKO i BIO
- jajka - ekologiczne, z chowu ściółkowego i wolnego wybiegu
- produkty na bazie soi
- produkty dla wegetarian i wegan
Ze zdrową żywnością wiąże się zazwyczaj ryzyko i konieczność poniesienia większych kosztów. Takie produkty zazwyczaj są po prostu drogie, więc producenci często umieszczają na etykietach informacje o wartościach zdrowotnych produktu, aby napędzić sprzedaż. Należy więc zawsze czytać etykiety i zwracać uwagę na ilość dodatków i na podstawowe informacje (np. czy ser żółty faktycznie zrobiono z mleka, czy jest to wyrób seropodobny, zupełnie niepodobny do sera). Nie należy też zawsze wierzyć w cudowne produkty spożywcze, jak choćby
Chęć zdrowego odżywiania nie musi się jednak zawsze wiązać z kosztami. Istnieje wiele produktów, które są zdrowe same w sobie i przy tym nie kosztują dużo. Należą do nich między innymi:
- świeże, nieprzetworzone owoce i warzywa
- ryby
- zielona i biała herbata
- naturalne probiotyki, np. kiszonki i kefiry
- jogurty naturalne
Warto też zaznaczyć, że najzdrowsze jedzenie kupimy od lokalnych sprzedawców, mających własną działalnośc gospodarczą i uprawiających warzywa, owoce czy hodujących zwierzęta. Produkty z takich źródeł mają w sobie mniej chemii niż te sprzedawane w wielkich marketach. Warto więc wspierać lokalną gospodarkę, a przy tym żyć zdrowiej.