Zdrowotna bomba. Obniżą poziom "złego" cholesterolu, serce i wątroba ci podziękują
Jeden z niezbędnych składników słynnego włoskiego pesto, ale sprawdzą się też jako pożywna przekąska. Orzeszki piniowe to zdrowotna bomba, która między innymi sprzyja odporności.
1. Orzeszki pinii na odporność i energię
Orzeszki piniowe to nasiona sosny pinia, która rośnie w krajach śródziemnomorskich, a także nad Morzem Czarnym. W Polsce dostępne są najczęściej orzeszki koreańskie i włoskie.
Choć niepozorne, mają wielkie możliwości. Nie chodzi tylko o ich wyjątkowy smak, ale też zalety zdrowotne. To prawdziwa bomba minerałów i witamin.
Te niewielkie ziarenka zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego są doskonałym źródłem energii.
Piniole zawierają też miedź, która wspomaga pracę mózgu i serca, a także wzmacnia odporność. Wsparciem dla układu immunologicznego są także przeciwutleniacze.
Choć wspomaganie odporności to - zwłaszcza w sezonie infekcyjnym - kluczowa zaleta, orzeszki piniowe mają o wiele więcej do zaoferowania.
2. Pomogą sercu i wątrobie
Włączenie pinioli do diety to także korzyści dla serca i wątroby.
Dzięki jedno- i wielonienasyconym tłuszczom działają korzystnie na układ krążenia i układ nerwowy. Poprawiają też kondycję włosów i skóry.
Regularne spożywanie orzeszków podnosi poziom "dobrego" cholesterolu HDL, a obniża poziom "złego" LDL w organizmie. Ponadto - za sprawą kwasu oleinowego - wspomagają wątrobę w usuwaniu trojglicerydów.
Z kolei kwas pinolenowy pomaga w kontrolowaniu masy ciała i hamuje apetyt. Reguluje też ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Zdaniem naukowców z Bostonu (wyniki badań opublikowano na łamach "New England Journal of Medicine"), systematyczne jedzenie pinioli może wydłużyć życie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób, w tym raka i zawału.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl