Trwa ładowanie...

Zdrowotna bomba. Obniżą poziom "złego" cholesterolu, serce i wątroba ci podziękują

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 27.09.2023 08:42
Te orzeszki wzmocnią odporność. Dodawaj nie tylko do pesto
Te orzeszki wzmocnią odporność. Dodawaj nie tylko do pesto (Getty Images)

Jeden z niezbędnych składników słynnego włoskiego pesto, ale sprawdzą się też jako pożywna przekąska. Orzeszki piniowe to zdrowotna bomba, która między innymi sprzyja odporności.

spis treści

1. Orzeszki pinii na odporność i energię

Orzeszki piniowe to nasiona sosny pinia, która rośnie w krajach śródziemnomorskich, a także nad Morzem Czarnym. W Polsce dostępne są najczęściej orzeszki koreańskie i włoskie.

Choć niepozorne, mają wielkie możliwości. Nie chodzi tylko o ich wyjątkowy smak, ale też zalety zdrowotne. To prawdziwa bomba minerałów i witamin.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Te niewielkie ziarenka zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego są doskonałym źródłem energii.

Piniole zawierają też miedź, która wspomaga pracę mózgu i serca, a także wzmacnia odporność. Wsparciem dla układu immunologicznego są także przeciwutleniacze.

Choć wspomaganie odporności to - zwłaszcza w sezonie infekcyjnym - kluczowa zaleta, orzeszki piniowe mają o wiele więcej do zaoferowania.

2. Pomogą sercu i wątrobie

Włączenie pinioli do diety to także korzyści dla serca i wątroby.

Dzięki jedno- i wielonienasyconym tłuszczom działają korzystnie na układ krążenia i układ nerwowy. Poprawiają też kondycję włosów i skóry.

Regularne spożywanie orzeszków podnosi poziom "dobrego" cholesterolu HDL, a obniża poziom "złego" LDL w organizmie. Ponadto - za sprawą kwasu oleinowego - wspomagają wątrobę w usuwaniu trojglicerydów.

Z kolei kwas pinolenowy pomaga w kontrolowaniu masy ciała i hamuje apetyt. Reguluje też ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Zdaniem naukowców z Bostonu (wyniki badań opublikowano na łamach "New England Journal of Medicine"), systematyczne jedzenie pinioli może wydłużyć życie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób, w tym raka i zawału.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze