Zielona lemoniada
Połączenie kapusty, ogórka, cytryny i jabłka to jedno z marzeń dietetyków. Wszystkie te składniki wiele wnoszą do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze regulują przemianę materii. Wzmacniają system immunologiczny, polecane są więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących – również dlatego, że są lekkostrawne.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kapusta włoska,
- 1 ogórek,
- 1 cytryna,
- 1 jabłko.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 50,14 kcal |
Białka | 3,21 g |
Węglowodany | 10,88 g |
Tłuszcze | 0,49 g |
Błonnik | 4,8 g |
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie umyj. Oderwij od kapusty liście i osusz, resztę odłóż. Z jabłek usuń rdzeń i pestki i pokrój na cztery części. Ogórka nie obieraj ze skóry i pokrój na kilka części. Cytrynę przekrój na pół i nie obieraj ze skóry. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Możesz dosypać łyżkę cukru, jeśli wolisz słodszą wersję. Koktajl wlej do szklanek, przybierz plasterkiem cytryny i dodaj kostkę lodu.
Komentarz: Kapusta zawiera wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Ogórek, mimo że jest najmniej wartościowy, jeśli chodzi o witaminy, to jednak ma właściwości odchudzające. Sam w sobie jest nie tylko niskokaloryczny, ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu. Taki zielony koktajl to samo zdrowie.
Smacznego!