2 z 6Zielona zupa brokułowa
Jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia może przysporzyć problemów. O ile latem nietrudno dostarczyć sobie dawki zieleniny, zimą stanowi to nie lada wyzwanie. Jeśli czujesz, że jesz za mało warzyw, przygotuj tę zieloną zupę oczyszczającą organizm. Zaletą przepisu jest to, że możesz wykorzystać mrożone warzywa, które są łatwo dostępne i tanie.
Do przygotowania dania potrzebne są: dwie szklanki brokułów, dwie łodygi selera naciowego, jedna posiekana cebula, dwa ząbki czosnku, jedna szklanka ulubionych zielonych warzyw (np. szpinaku, jarmużu), jeden korzeń pietruszki, dwie marchewki, sok z połowy cytryny, dwie łyżki oleju kokosowego, nasiona chia do posypania.
Na oleju zrumienić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, pietruszkę i krótko podsmażyć. Następnie dołożyć brokuły i liście szpinaku (lub jarmużu). Całość zalać wodą lub bulionem warzywnym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, a przed podaniem posypać nasionami chia oraz świeżymi ziołami.