4 z 6Rozgrzewająca zupa z batatów
Bogactwo warzyw w tej zupie dostarczy ci porcji cennych witamin. Wystarczy miseczka, by od razu poczuć się lepiej. Dodatkowo, składniki zupy mają właściwości oczyszczające. Pomagają usuwać toksyny, niwelują stany zapalne i wzmacniają odporność organizmu. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem witamin A i C, dlatego warto jeść je w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Jak zrobić tę pomarańczową zupę? Potrzebne są: jeden duży słodki ziemniak, pół szklanki soczewicy, trzy marchewki, jeden korzeń pietruszki, jedna cebula, trzy ząbki czosnku, trzy szklanki bulionu warzywnego, dwie łyżki oleju kokosowego, przyprawy (sól, pieprz, chili, kmin rzymski, kurkuma, imbir).
Warzywa pokroić i w dużej misce wymieszać z olejem kokosowym oraz przyprawami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać soczewicę oraz bulion i zagotować. Po kilkunastu minutach soczewica się ugotuje, a zupę można zmiksować na krem lub podawać z kawałkami warzyw.