Złota czwórka. Dzięki tym przyprawom mózg będzie ostry jak brzytwa
Dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odpowiednio dobrana może pozwolić utrzymać funkcje poznawcze i opóźniać moment pojawienia się demencji, a nawet jej zapobiegać. Wiele dobrego może zdziałać już samo włączenie do codziennego jadłospisu kilku niepozornych przypraw.
1. Co mózg uwielbia jeść?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje, że właściwa, zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy czy nowotworów. Ale taka dieta może też zapobiec coraz bardziej powszechnym chorobom mózgu, jak parkinson czy alzheimer.
Łącznie każdego roku z rozmaitymi chorobami układu nerwowego borykają się nawet trzy miliony osób. Z uwagi na starzenie się społeczeństw niektórych z tych chorób będzie przybywać.
Szereg badań wskazuje, że dieta bogata w polifenole, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, może wpływać bardzo korzystnie na mózg. Warto jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby morskie. Co jeszcze? Potrawy koniecznie obficie doprawiajmy.
2. Czwórka dla zdrowia mózgu. Najlepsze przyprawy
Ekspert ds. żywności i założyciel Seasoned Pioneers, Matt Webster, wskazuje, że mózg doceni obecność imbiru w diecie.
- Imbir zawiera setki fitochemikaliów, które chronią przed stresem oksydacyjnym - wyjaśnia w rozmowie z Express.co.uk. - Stres oksydacyjny może przyspieszyć proces starzenia i jest uważany za jeden z kluczowych czynników wywołujących chorobę Alzheimera.
Druga azjatycka przyprawa, która już na dobre zadomowiła się i w kuchni Polaków, to kurkuma. Jak wyjaśnia Webster, zawiera kurkuminę, która ma właściwości neuroprotekcyjne, ale również przeciwzapalne i przeciwutleniające. Badania wskazują, że kurkumina może przekraczać barierę krew-mózg, przez co bezpośrednio wpływa na narząd.
Jeśli kurkuma, to tylko w towarzystwie czarnego pieprzu. Piperyna, związek obecny w pieprzu, zwiększa wchłanialność kurkuminy, a ponadto również poprawia pracę mózgu.
- Głównym związkiem leczniczym zawartym w czarnym pieprzu jest piperyna, która zawiera duże ilości przeciwutleniaczy - mówi i dodaje: - Te przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom zdrowych komórek mózgowych. Czarny pieprz poprawia także funkcje poznawcze i pamięć poprzez stymulację szlaków chemicznych do mózgu.
Ostatnia przyprawa, która sprawdzi się nie tylko w daniach słodkich, ale i wytrawnych, to cynamon. Webster przyznaje, że to genialne źródło przeciwutleniaczy.
- Nie tylko pobudza proces uczenia się i tworzenia wspomnień, pomagając neuronom w nawiązywaniu nowych połączeń, ale przyprawa jest również bogata w przeciwutleniacze, które chronią mózg przed negatywnymi skutkami stresu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl