Trwa ładowanie...

Znak, by natychmiast odstawić pieczywo. Nie lekceważ objawów

 Katarzyna Prus
23.09.2023 20:37
Polacy uwielbiają, choć może zaszkodzić. Zrezygnuj, jeśli zauważysz te objawy
Polacy uwielbiają, choć może zaszkodzić. Zrezygnuj, jeśli zauważysz te objawy (Getty Images)

Białe pieczywo to stały element wielu posiłków w polskich domach. Trafia na stół na śniadanie i kolację, ale też jako dodatek do obiadu i przekąska między głównymi posiłkami. Kiedy organizm daje sygnały, że czas to ograniczyć?

spis treści

1. Białe pieczywo może szkodzić

Białe pieczywo, choć uwielbiane przez Polaków, może sprzyjać poważnym dolegliwościom. Warto je więc ograniczyć nie tylko z uwagi na sylwetkę, której z pewnością nie sprzyja nadmiar chleba czy bułek, ale też zdrowie.

Warto pamiętać, że białe pieczywo to m.in. źródło soli. Polacy i tak zbyt często dosalają, więc powinno się chociaż ograniczać spożycie produktów, które ją zawierają. Przypomnijmy, że zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g.

Nadmiar soli może skutkować m.in. nadciśnieniem. Jeśli więc zaobserwujemy niepokojący wzrost ciśnienia, to dobry moment, by całkowicie zrezygnować z pieczywa lub maksymalnie je ograniczyć. Ostrożne powinny być szczególnie osoby, które już się zmagają z tą dolegliwością.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Nie lekceważ tych objawów

Kolejny winowajca to gluten (białko zawarte w zbożach). Osoby, które go nie tolerują mogą mieć poważne reakcje po spożyciu produktów zbożowych.

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, a jej zignorowanie może prowadzić nawet do raka jelita cienkiego.

U osób, które nie tolerują glutenu mogą się skarżyć m.in. na zaparcia, wzdęcia, biegunki, zgagę i bóle brzucha.

Nie należy także lekceważyć także wysypki, która może się pojawić na skórze po zjedzeniu pieczywa. Wypryski nie zawsze muszą oznaczać problem dermatologiczny, a przyczyna może tkwić właśnie w diecie. U osób, które nie tolerują glutenu, po zjedzeniu pieczywa może wystąpić opryszczkowate zapalenie skóry. Można je rozpoznać po grudkach i pęcherzykach, które można zauważyć m.in. na plecach, pośladkach, łokciach, kolanach, a także skórze głowy.

Zawierające węglowodany pieczywo może też wpłynąć na skoki cukru, dlatego powinny na nie uważać osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. W ich przypadku najlepiej w ogóle zrezygnować z białego pieczywa i zastąpić je tym z mąki pełnoziarnistej.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze