Trwa ładowanie...

Znak, żeby zrezygnować z białego chleba. Pojawia się na skórze

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 03.08.2022 17:16
Białe pieczywo nie sprzyja ani zdrowiu ani szczupłej sylwetce
Białe pieczywo nie sprzyja ani zdrowiu ani szczupłej sylwetce (Getty Images)

Jeśli po zjedzeniu chleba na ciele pojawia się wysypka, a także skurcze żołądka czy podwyższone ciśnienie, to znak, że organizm nie toleruje glutenu i nie radzi sobie z nadmiarem soli. Szczególnie uważni powinni być cukrzycy, ze względu na wysoką zawartość cukru w takich wypiekach.

spis treści

1. Białe pieczywo a zdrowie

Posiłki bez jasnego chleba czy bułek to dla wielu Polaków abstrakcja. Ze względu na wieloletnie przyzwyczajenia, zmiana diety i przejście na pieczywo z pełnoziarnistej mąki bywa ogromnym wyzwaniem. Jeśli jednak organizm wysyła sygnały ostrzegawcze, warto się im przyjrzeć i sprawdzić, czy nie szkodzimy zdrowiu.

Białe pieczywo może być bardzo szkodliwe dla zdrowia
Białe pieczywo może być bardzo szkodliwe dla zdrowia (Getty Images)
Zobacz film: "Pieczywo na śniadanie. Zobacz, jakie wybierać"

Jednym z argumentów, aby zrezygnować z białego pieczywa, może być problem z wagą, którą przy nadmiarze spożywania tego produktu trudno utrzymać w ryzach. Eksperci od żywienia przestrzegają, że jasny chleb i bułki nie sprzyjają ani zdrowiu, ani szczupłej sylwetce. Spożywanie kilku porcji jasnego chleba zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości. Osoby, które chcą schudnąć, na pewno powinny wyrzucić go z diety.

2. Organizm nie radzi sobie z nadmiarem soli

Na tym jednak nie koniec. Bardzo szkodliwy może być też nadmiar soli, którą zawiera białe pieczywo. Potwierdzają to m.in. eksperci z międzynarodowej organizacji World Action on Salt & Health (WASH). Regularne spożywanie nadmiaru soli zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, które jest główną przyczyną udarów mózgu, a także jedną z głównych przyczyn zawałów i niewydolności serca.

Eksperci zwracają uwagę, że do produktów o bardzo wysokiej zawartości soli nie należą tylko przetworzona żywność i fast foody, ale także pieczywo.

U osób, które już zmagają się z nadciśnieniem, efektem nadmiernego spożycia soli może być zaostrzenie choroby. Dlatego kardiolodzy i dietetycy stanowczo odradzają w takich przypadkach białe pieczywo.

3. Wysypka po zjedzeniu chleba

Oprócz soli bardzo szkodliwy może być gluten, który zawiera m.in. mąka pszenna. To mieszanina białek roślinnych znajdujących się w niektórych rodzajach zbóż, m.in. pszenicy. Skurcze żołądka po zjedzeniu nawet małej porcji białego pieczywa, czy wysypka na skórze mogą świadczyć o alergii na ten składnik.

Uważać powinny szczególnie osoby z celiakią, u których nietolerancja glutenu może mieć bardzo silne objawy i szkodzić zdrowiu. To m.in. zaparcia lub biegunki, a także wzdęcia. Reakcją alergiczną może być także wysypka na skórze. Jeśli nie jest związana z problemami dermatologicznymi, przyczyną może być gluten. U osób z celiakią może wręcz dochodzić do zapaleń skóry, a zmiany mogą się pojawiać na różnych częściach ciała.

Białego pieczywa powinni unikać także cukrzycy, a także osoby ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym. Chodzi o zawartość cukru w wielu gatunkach pieczywa, który może zaostrzyć chorobę. Nadmiar glukozy zwiększa też ryzyko tych schorzeń u zdrowych osób.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze