Znika ze sklepów. GIS potwierdził obecność groźnej bakterii
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu dwóch partii chałwy. W słodyczach wykryto obecność Salmonelli. "Spożycie produktu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzega Inspektorat.
1. Salmonella w chałwie
GIS w najnowszym komunikacie informuje, że ze sklepowych półek zniknie chałwa waniliowa i kakaowa marki KLC. Dystrybutor zwrócił się do Inspektoratu z informacją, że dwie partie produktu są skażone bakteriami Salmonella spp.
To rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, która może infekować przewód pokarmowy, prowadząc do ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Okres inkubacji bakterii wynosi od sześciu do 48 godzin i może dawać takie objawy jak:
- bóle brzucha,
- nudności i wymioty,
- sięgająca 39 stopni Celsjusza gorączka,
- wodnista biegunka, niekiedy z domieszką krwi i śluzu.
W większości przypadków samonelloza ma charakter samoograniczający, jednak duże nasilenie objawów może prowadzić do odwodnienia i wymagać nawet hospitalizacji. Na ciężki przebieg infekcji układu pokarmowego narażone są głównie dzieci oraz pacjenci senioralni, a także osoby z zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego.
2. Szczegóły wycofanego produktu
Wycofanie dotyczy dwóch partii chałwy. Jedna z nich to:
- nazwa produktu: KLC, Chałwa sezamowa waniliowo-kakaowa, 100 g,
- numer partii: 26.09/2K,
- data minimalnej trwałości: 25.03.2025.
Druga wycofana partia to:
- nazwa produktu: KLC, Chałwa sezamowa smak waniliowy, 100 g,
- numer partii: 25.09/1K,
- data minimalnej trwałości: 25.03.2025.
GIS w opublikowanym na stronie komunikacie informuje, że producent chałwy rozpoczął proces wycofywania jej z rynku. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
"Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać" - ostrzega Inspektorat.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl