Chałwa – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaką wybrać, przepis
Chałwa to przekąska przyrządzoną z miazgi różnych nasion i cukru. Istnieją różne rodzaje chałwy. Jaką chałwę wybrać? Jak powinna wyglądać i smakować dobra chałwa? Czy chałwę możemy zrobić w domu?
1. Co to jest chałwa?
Chałwa jest rodzajem słodkości i często sięgamy po nią, pijąc kawę. Natomiast w niektórych krajach jest podawana jako przekąska do białego wina. W greckich sklepach chałwa nie będzie leżała na półce obok czekolady, ale obok serów i oliwek.
Chałwa może być przygotowana z różnego rodzaju nasion. W sklepach dostępna jest chałwa sezamowa, chałwa słonecznikowa a także chałwa z maku. W Grecji można spotkać chałwę z kaszy manny, masła, miodu i bakalii. Chałwa może być przygotowana także z fasoli i soczewicy.
Chałwa może być kremowa, krucha oraz ciągnąca. Podstawowe składniki chałwy to właśnie wcześniej wspomniane nasiona, cukier lub miód. W produkcji masowej stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Można dodać do niej orzechy, pistacje, ziarna słonecznika, kakao, skórkę pomarańczową, wanilię oraz czekoladę.
Najbardziej popularna jest chałwa z sezamu. Jakie są właściwości chałwy? Jakie witaminy i składniki mineralne znajdziemy w chałwie?
2. Wartości odżywcze chałwy
Chałwa jest kaloryczna. W 100 g chałwy sezamowej znajdziemy 469 kcal. Chałwa posiada dużo tłuszczu. Sezam jest źródłem takich wartości odżywczych jak: wapń, magnez oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, w chałwie znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. W chałwie znajdziemy także cenne witaminy: witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B.
3. Czy chałwa jest zdrowa?
Dzięki witaminie A chałwa dba o dobry stan naszej skóry a także o wzrok. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za pracę układu nerwowego, a także za produkcję hemoglobiny. Chałwa wpływa także na stan włosów i paznokci.
Chałwa wpływa też na poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oczywiście trzeba pamiętać by jedząc chałwę zachować zdrowy rozsądek.
4. Jaką chałwę wybrać?
Jeżeli zdecydujemy się kupić chałwę i zastanawiamy się jaką wybrać to musimy zwrócić uwagę na kilka czynników. Dobra chałwa to taka, która będzie posiadała charakterystyczne nitki. Powstają one w momencie kiedy miazga łączy się z miodem lub karmelem.
Jeżeli zwracamy uwagę na konsystencję chałwy to wszystko zależy od tego jak ja przechowujemy. Jeżeli trzymamy chałwę w niskiej temperaturze to będzie się kruszyła. Jeżeli temperatura będzie wyższa będzie wydzielał się z niej tłuszcz przez co będzie bardziej lepka, kremowa i ciągnąca. Jeżeli chałwa będzie się kruszyć na bardzo drobną mączkę oznacza to, że niestety producent nas oszukał i dodał do jej składu mąkę, aby ją zagęścić.
Zobacz też:
5. Jak zrobić chałwę
Chałwa, którą możemy kupić w większości sklepów nie ma niestety zbyt dobrego składu. Można znaleźć w niej olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, a także emulgatory i aromaty. Jeżeli chcemy zjeść dobrą chałwę wybierajmy tą najkrótszą listą składników.
Chałwę możemy także przygotować samodzielnie w domu. Składniki, których potrzebujemy to:
- 2 szklanki sezamu
- 6 łyżek miodu
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni a następnie nasiona mielimy w młynku do kawy bądź blendujemy. Miazgę mieszamy z miodem, przekładamy do keksówki i studzimy. Keksówkę dobrze jest wyłożyć wcześniej papierem bądź folią spożywczą.
6. Wartości odżywcze chałwy
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 469 kcal | 133 kcal |
Białko | 12,49 g | 3,54 g |
Węglowodany | 60,5 g | 17,15 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 4,50 g | 1,28 g |
Tłuszcz | 21,5 g | 6,10 g |
Tłuszcze nasycone | 4,13 g | 1,17 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 8,19 g | 2,32 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 8,48 g | 2,40 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,10 mg | 0,03 mg |