Najlepsza na detoks wątroby. Dr Cubała: "Zjada" toksyny z przewodu pokarmowego
Wiosenne odtruwanie organizmu, oczyszczanie go z toksyn, posty i diety sokowe? Lepiej uważaj. Choć po zimie w naszym organizmie mogą zalegać toksyny, to ich usuwanie trzeba przeprowadzić z rozwagą. Lekarka zdradza kilka prostych wskazówek, jak to zrobić.
1. Oczyszczanie organizmu. Pamiętaj o wątrobie
- Jest wiosna, marzy ci się detoks – mówi w nagraniu opublikowanym w mediach społecznościowych dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.
- To bardzo dobry pomysł, pod warunkiem, że nie wpadasz w skrajność – dodaje ekspertka.
Tłumaczy, że po zimie w naszym organizmie mogą zalegać toksyny, jednak to nie oznacza, że warto zdecydować się na głodówkę wodną czy wielomiesięczne posty. Co w zamian? Lekarka zaleca lekkostrawną dietę, a dietę sokową sugeruje zastąpić rozsądnymi ilościami soków, zwłaszcza zawierających probiotyki. Mowa o zakwasie z buraka, którego fanką jest dr Cubała.
- Można też zastosować na przykład chlorellę, która hodowana jest na szkle. Ta nie zawiera toksyn, a bardzo pięknie "zjada" toksyny z przewodu pokarmowego – tłumaczy lekarka.
- Wzmocnijcie swoją wątrobę fosfolipidami, żeby odbudować komórkę wątrobową i żeby wydzielała się żółć – dodaje.
Ekspertka nie bez powodu wspomina o wsparciu dla wątroby. Detoksykacja, czyli usunięcie z organizmu toksyn czy trucizn, możliwa jest dzięki dwóm narządom – nerkom oraz wątrobie. Zwłaszcza wątroba często bywa nadwerężona z powodu niewłaściwej, bogatej w produkty słodkie, tłuste i wysokoprzetworzone, nadużywanie leków, stosowanie używek jak papierosy czy alkohol.
W poście dr Cubała właśnie na alkohol zwraca uwagę, apelując, by zrezygnować z picia.
2. Wiosenny detoks. Co się sprawdzi?
Dr Cubała wymienia chlorellę, czyli gatunek zielonej algi bogatej w chlorofil, kwasy nukleinowe, aminokwasy, witaminy, enzymy, proteiny oraz wspomina o diecie wolnej od "śmieciowego jedzenia".
Zwraca również uwagę na zachowanie prawidłowego rytmu wypróżnień, bo dzięki temu pozbywamy się szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn z organizmu. Właściwej pracy jelit sprzyjają wspomniana już lekkostrawna dieta, ale również suplementacja chlorelli. Jest ona bowiem prebiotykiem, który "dokarmia" bakterie Lactobacillus w jelitach. Zażywanie alg wspiera zatem trawienie, ułatwia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia i zapobiega dolegliwościom układu pokarmowego, jak wzdęcia, gazy czy zaparcia.
To jednak nie wszystko, co możemy zrobić w ramach detoksu.
- Pij naturalne napary z ziół - pokrzywa, melisa, zielona herbata, czystek i rumianek – pisze lekarka.
Zioła te to naturalne diuretyki, wspierają więc pracę nerek, dodatkowo pokrzywa, czystek czy zielona herbata są bogate w roślinne polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl