Trwa ładowanie...

Zrezygnuj z takiej zupy. Ryzyko raka przełyku wzrasta o 90 proc.

Avatar placeholder
15.10.2023 12:44
Lekarka ostrzega przed taką zupą
Lekarka ostrzega przed taką zupą (Getty Images)

Nic tak nie rozgrzewa w zimny dzień, jak gorący napój czy zupa. Mimo to lepiej poczekać, aż jedzenie nieco ostygnie. Znana lekarka ostrzega, że gorące posiłki są potencjalnie rakotwórcze. Ekspertka alarmuje, że mogą powodować raka przełyku.

spis treści

1. Takiej zupy lepiej nie jedz

Dr Deborah Lee z Dr Fox Online Pharmacy ostrzega, że spożywanie gorącej zupy może być nadmiernym obciążeniem dla przełyku.

Zdaniem ekspertki, spożywanie posiłków o zbyt wysokiej temperaturze może powodować oparzenia przełyku, co z kolei prowadzi do stanu zapalnego. Jeśli podrażnienie przełyku występuje często, może to doprowadzić do powstania komórek rakowych.

Chociaż nie ma obecnie badań dotyczących wpływu gorącej zupy na ryzyko rozwoju raka przełyku, można przypuszczać, że działa ona na przełyk w podobny sposób jak gorące napoje.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Ryzyko raka przełyku wzrasta o 90 proc.

Spożywanie gorącej zupy prawdopodobnie wywiera podobny wpływ na organizm jak picie gorących napojów, takich jak kawa czy herbata.

Jak dowiadujemy się z wyników badania, które zostało opublikowane w Clinical Nutrition, spożywanie płynów o wysokiej temperaturze może niemal potroić ryzyko zachorowania na raka przełyku. Badanie obejmowało ponad 500 tys. dorosłych osób, które często piły kawę i herbatę. Wykazano, że są one bardziej narażone na rozwój raka przełyku, a niektóre dowody sugerują, że może to być związane z efektem temperatury. Badacze podkreślili jednak, że potrzebne są dalsze badania.

Dr Deborah Lee odwołała się również do prospektywnego badania z 2019 roku, przeprowadzonego wśród Japończyków pijących herbatę. Wynika z niego, że osoby spożywające co najmniej 700 ml gorącej herbaty (≥60°C) dziennie, miały o 90 proc. wyższe ryzyko rozwoju raka płaskonabłonkowego przełyku w porównaniu do osób pijących mniej niż 700 ml tego napoju dziennie przy temperaturze poniżej 60°C.

Dr Deborah Lee zauważyła, że rak płaskonabłonkowy przełyku jest częściej diagnozowany w Azji, co może być związane z innymi czynnikami ryzyka, takimi jak palenie tytoniu, wysokie spożycie alkoholu czy zanieczyszczenia środowiska. W Europie i Wielkiej Brytanii częściej występuje natomiast gruczolakorak, którego związek z gorącymi napojami jest mniej oczywisty.

3. Zaczekaj, aż zupa ostygnie

Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie jednym z czynników zwiększających ryzyko raka przełyku. Dlatego zaleca się, by unikać spożywania gorących zup i innych pokarmów. Wskazane jest spożywanie posiłków i płynów w temperaturze poniżej 60°C.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze