Zupa czosnkowa – właściwości, przepis
Zupa czosnkowa to jedno z dań, które pomogą organizmowi walczyć z infekcjami. Wszystko to za sprawą głównego składnika – czosnku, który ma właściwości niemal takie jak antybiotyk.
1. Właściwości lecznicze zupy czosnkowej
Gdy więc czujesz, że dopada cię zmęczenie, masz katar i zaczyna boleć cię gardło, wypróbuj przepis na zupę czosnkową. Ta zdrowa i aromatyczna zupa pomoże ci skutecznie walczyć z pierwszymi objawami przeziębienia.
Czosnek od dawna nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zanim więc weźmiesz kolejną dawkę lekarstwa, najpierw sięgnij po to warzywo. Skutecznie walczy ono nie tylko z wirusami, ale tez z bakteriami wywołującymi przeróżne infekcje, a nawet zatrucia pokarmowe.
Czosnek, np. w postaci zupy czosnkowej, można stosować nie tylko wtedy, gdy organizm już zachorował. Można też używać go w potrawach profilaktycznie, by wzmocnić układ odpornościowy.
Takie właściwości czosnek zawdzięcza allicynie, bogatemu w siarkę związkowi, który działa nie tylko wirusobójczo, ale też bakterio- oraz grzybobójczo. W czosnku, którego używamy do przygotowania zupy czosnkowej, znajdują się też witaminy B1, B2, PP oraz składniki mineralne takie jak chociażby potas czy wapń.
Z tego powodu czosnek, np. w postaci zupy czosnkowej, warto jeść w sezonie przeziębień i grypy. Zwalczy takie objawy jak ból głowy, zatkany nos, ból mięśni. Ponadto obniży gorączkę, ułatwi odkrztuszanie i oddychanie. Inne właściwości czosnku, głównego składnika zupy czosnkowej, to wspomaganie pracy jelit i ułatwianie trawienia.
Zupa czosnkowa pomoże tez obniżyć poziom cholesterolu LDL. Regularne spożywanie czosnku wpłynie też na obniżenie ciśnienia krwi. Poza tym czosnek niszczy wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się organizmu.
2. Przepis na szybką i zdrową zupę czosnkową
Składniki potrzebne do przygotowania zupy czosnkowej to: główka czosnku, cebula, 500 ml bulionu (najlepszy będzie ten domowy), łyżka mąki, pół szklanki białego wina, dwa serki topione o smaku śmietankowym, pół szklanki śmietany kremówki, sól i pieprz.
Przygotowanie zupy czosnkowej nie jest trudne. Od czego należy zacząć? Najpierw należy obrać czosnek i cebulę, posiekać je drobno. Później podsmażamy je na maśle. Do tej czynności najlepiej użyć wyższego garnka (to w nim będziesz gotować zupę do końca).
Podsmażony czosnek i cebulę w następnej kolejności trzeba zalać bulionem i gotować. Mąkę i wino połącz. Dodaj do powstającej zupy czosnkowej. Całość zagotuj. W międzyczasie pokrój na mniejsze kawałki serki topione. Zmniejsz gaz i serki dodaj do zupy. Całość zblenduj.
Dodaj śmietanę i dopraw do smaku przyprawami. Zupę czosnkową możesz przyprawić nie tylko solą i pieprzem, ale też np. bazylią i pieprzem Cayenne, tymiankiem, które dostarczą daniu kolejnych zdrowotnych właściwości.
Zupa czosnkowa najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek. Możesz je przyrządzić, podsmażając na maśle pieczywo pokrojone w kostkę. Zupa czosnkowa jest kremowa, sycąca, rozgrzewająca, wzmacniająca. To idealny pomysł na obiad w sezonie jesienno-zimowym.