Zupa jarzynowa - tradycyjna, z kalafiorem
Zupa jarzynowa to potrawa o niskiej zawartości kalorii, ale bardzo bogata w witaminy i związki mineralne. Już jedna porcja zupy jarzynowej stanowi dobre źródło witaminy A, C, B1, B2, oraz minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i siarka.
1. Tradycyjna zupa jarzynowa
Aby wykonać tradycyjną zupę jarzynową będziemy potrzebować:
- 100 g fasoli szparagowej,
- 100 g zielonego groszku,
- dwie pietruszki,
- pół marchewki,
- szklanka chudego mleka.
Kiedy mamy już wszystkie potrzebne składniki przechodzimy do przygotowania zupy jarzynowej. Na początku warzywa obieramy, kroimy i gotujemy do średniej miękkości. Doprawić solą, pieprzem, dolać mleko. Na talerzu posypać zieloną pietruszką. Zupa jarzynowa ma niski indeks glikemiczny.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 129,0 |
Białko | 13,7 g |
Tłuszcz | 1,3 g |
Cholesterol | 1,3 mg |
Węglowodany | 29,3 g |
Błonnik | 12,4 g |
Witamina C | 215,8 mg |
Witamina A | 452,1 µg |
Porcja zupy dzięki zawartości błonnika skutecznie zaspokoi głód a witamina B pomoże złagodzić wilczy apetyt na słodycze. Obecna w daniu witamina A ma pozytywny wpływ na poprawę jakości widzenia.
2. Zupa jarzynowa z kalafiorem
Następnym pomysłem jest wykonanie zupy jarzynowej z kalafiorem. Aby ją przygotować będziemy potrzebować:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler naciowy
- 1 mały kalafior lub pół dużego
- 3-4 ziemniaki
- garść fasolki lub groszku
- koperek lub natka pietruszki do podania
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 2-3 kulki pieprzu
- sól wedle uznania
- śmietanę do zup
Zobacz także:
Kiedy mamy już wszystkie składniki zaczynamy przyrządzać naszą zupę jarzynową z kalafiorem. Kroimy wszystkie warzywa i wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Kiedy ziemniaki i warzywa będą lekko miękkie możemy dodać kalafiora. Kawałki kalafiora dodajemy do zupy i gotujemy aż do momentu aż kalfior i wszystkie składniki będą miękkie. Do całości dolewamy śmietanę mieszamy i zupa gotowa. Smacznego! Kalafior obecny w zupie jest bardzo zdrowy. Kalafior odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworów, gdyż jest źródłem sulforanu.