Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zupa jarzynowa - tradycyjna, z kalafiorem

Avatar placeholder
12.04.2021 10:24
Zupa jarzynowa to niskokaloryczny, zdrowy posiłek
Zupa jarzynowa to niskokaloryczny, zdrowy posiłek (123rf.com)

Zupa jarzynowa to potrawa o niskiej zawartości kalorii, ale bardzo bogata w witaminy i związki mineralne. Już jedna porcja zupy jarzynowej stanowi dobre źródło witaminy A, C, B1, B2, oraz minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i siarka.

spis treści

1. Tradycyjna zupa jarzynowa

Aby wykonać tradycyjną zupę jarzynową będziemy potrzebować:

  • 100 g fasoli szparagowej,
  • 100 g zielonego groszku,
  • dwie pietruszki,
  • pół marchewki,
  • szklanka chudego mleka.

Kiedy mamy już wszystkie potrzebne składniki przechodzimy do przygotowania zupy jarzynowej. Na początku warzywa obieramy, kroimy i gotujemy do średniej miękkości. Doprawić solą, pieprzem, dolać mleko. Na talerzu posypać zieloną pietruszką. Zupa jarzynowa ma niski indeks glikemiczny.

Zobacz film: "Rozgrzewająca zupa krem z kalafiora"
Zimowe zupy oczyszczające organizm
Zimowe zupy oczyszczające organizm [5 zdjęć]

Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania. Zimą warto częściej przygotowywać zupy, które

zobacz galerię
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie129,0
Białko13,7 g
Tłuszcz1,3 g
Cholesterol1,3 mg
Węglowodany29,3 g
Błonnik12,4 g
Witamina C215,8 mg
Witamina A452,1 µg

Porcja zupy dzięki zawartości błonnika skutecznie zaspokoi głód a witamina B pomoże złagodzić wilczy apetyt na słodycze. Obecna w daniu witamina A ma pozytywny wpływ na poprawę jakości widzenia.

2. Zupa jarzynowa z kalafiorem

Następnym pomysłem jest wykonanie zupy jarzynowej z kalafiorem. Aby ją przygotować będziemy potrzebować:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler naciowy
  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • 3-4 ziemniaki
  • garść fasolki lub groszku
  • koperek lub natka pietruszki do podania
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2-3 kulki pieprzu
  • sól wedle uznania
  • śmietanę do zup

Zobacz także:

Kiedy mamy już wszystkie składniki zaczynamy przyrządzać naszą zupę jarzynową z kalafiorem. Kroimy wszystkie warzywa i wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Kiedy ziemniaki i warzywa będą lekko miękkie możemy dodać kalafiora. Kawałki kalafiora dodajemy do zupy i gotujemy aż do momentu aż kalfior i wszystkie składniki będą miękkie. Do całości dolewamy śmietanę mieszamy i zupa gotowa. Smacznego! Kalafior obecny w zupie jest bardzo zdrowy. Kalafior odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworów, gdyż jest źródłem sulforanu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze