3 z 8Chipsy i wafelki
Chipsy i chrupki to dla wielu idealna przekąska na wieczór. Są dostępne w różnych smakach oraz wariantach i każdy na pewno znajdzie swoje ulubione.
Mina może jednak zrzednąć, gdy zaczniemy czytać skład tych przekąsek.
Na pierwszym miejscu nierzadko jest sól, zaraz potem barwniki i polepszacze. Jedna z nich - difosforan disodowy (E450) - w nadmiarze powoduje uszkodzenia nerek, utrudnia też wchłanianie wapnia, przyczyniając się do zwiększenia ryzyka osteoporozy.
W składzie jest też karmel amoniakalny (E150c), glutaminian sodu (E621), węglan sodu (E500), guanylan disodowy (E627).
To może zamiast chipsów lepiej sięgnąć po wafelki? Niekoniecznie.
Gotowe ciastka, pierniczki i wafelki zawierają sporo substancji dodatkowych, które mają za zadanie utrzymać ich świeżość, ładny zapach i intensywny smak.
W składzie m.in. siarczan wapnia (E516), difosforany, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, dodatki cukru i słodzkików, m.in. sorbitolu.
Nadmiar sorbitolu w diecie powoduje gazy, wzdęcia, skurcze jelit i nawracające biegunki. Szczególnie wrażliwe są na ten składnik osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Remedium na kaca. Szybko uzupełni wypłukane witaminy