6 z 8Gotowe sałatki i dania w słoikach
Gotowe dania w słoikach i sałatki stanowią podstawę diety osób, które nie mają czasu lub chęci na samodzielne gotowanie.
Zamknięte w słoiku klopsiki, gołąbki czy mięsne sosy stanowią często smaczny zamiennik domowego obiadu. Większość z nich zawiera MOM, czyli mięso oddzielane mechaniczne, wraz z fragmentami skóry, chrząstek i kości.
W ich składzie znajdziemy również substancje polepszające smak i zapach oraz wydłużające przydatność do spożycia. Na liście są: azotyn sodu (E621), glutaminian sodu (E621), karagen (E407), guma ksantanowa (E415) i guma guar (E421). To kolejny produkt, który zawiera te substancje.
W składzie sałatek, oprócz różnych rodzajów sałat, warzyw, szynki, jajka albo pieczonego indyka znajdziemy masę substancji, które odpowiadają za przedłużenie świeżości i utrzymanie ładnego wyglądu poszczególnych składników.
Na czele jest glutaminian sodu (E621), azotyn sodu (E250) i benzoesan sodu (E211). Ten ostatni jest niebezpieczny dla alergików, ponieważ nasila wydzielanie histamin. Podrażnia też śluzówkę żołądka, szczególnie u osób starszych.
Zobacz też: Objaw chorej wątroby może pojawić się na skórze