7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie
1 z 8Mąka orkiszowa
Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana była już w starożytności, gdzie stanowiła główne pożywienie gladiatorów i uczestników igrzysk olimpijskich. Posiłek taki dawał im bowiem sporo siły i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego zboża bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie całego organizmu: wzmacnia odporność, usuwa toksyny, obniża poziom cholesterolu, działa antyalergicznie i przeciwzapalnie. Dowiedziono ponadto, że orkisz wspomaga krążenie, pozytywnie wpływa na pracę jelit i spowalnia procesy starzenia się.
Ta wiekowa już odmiana pszenicy swoje właściwości zawdzięcza obecności w ziarnach lekkostrawnego białka, błonnika pokarmowego, wielu witamin i minerałów, jak również kwasów nienasyconych (zwłaszcza kwasu linolenowego).