Aglio olio – kalorie, właściwości odżywcze i przepis

Aglio olio to bardzo proste i smaczne danie oraz klasyka włoskiej kuchni. Do jego przygotowania potrzebny jest jedynie makaronu spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, papryczka chili i natka pietruszki. Jak przygotować makaron aglio olio? Jakie są wartości odżywcze i kaloryczne dania?

Aglio olioAglio olio
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na aglio olio e peperoncino

Aglio olio, ściślej mówiąc spaghetti aglio olio e peperoncino, to włoskie danie, które urzeka wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. To fantastyczny pomysł na szybki obiad. Jego przyrządzenie zajmuje kilka minut, a składniki dania zwykle mamy pod ręką.

Aby przygotować makaron aglio olio, potrzebne są takie składniki jak:

Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Pamiętaj, że powinien być al dente (tzn. lekko twardy, ale nie surowy), w żadnym razie nie może być rozgotowany. Makaronu nie należy także przelewać, ponieważ to zmniejsza zawartość substancji odżywczych. Najlepiej delikatnie go odcedzić lub nakładać od razu łyżką z garnka.

W międzyczasie przygotuj sos aglio olio. Jak to zrobić? Oliwię z oliwek wlej na zimną patelnię i dodaj:

  • drobno pokrojone papryczki chili bez pestek, ponieważ potrawa będzie zbyt pikantna (jeśli lubisz bardzo ostre dania, możesz dodać także nasiona),
  • pokrojony czosnek (nie powinien być ani przeciśnięty przez praskę, ani pokrojony zbyt drobno),
  • większość drobno posiekanej pietruszki.

Dopiero teraz włącz palnik i delikatnie, przez dłuższy czas zwiększaj temperaturę. Dzięki temu unikniesz przypalenia dania, a składniki i aromaty się połączą. Ważne, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ czosnek łatwo przypalić.

Gdy czosnek będzie zeszklony, wlej na patelnię dwie łyżki wazowe wody z makaronu, a następnie dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj i zwiększ temperaturę gotowania. Po chwili dodaj pozostałą część pietruszki.

## Kalorie i wartości odżywcze spaghetti aglio e olio

To, ile kalorii dostarcza makaron aglio olio, zależy od wielkości porcji oraz rodzaju użytego makaronu, a także ilości użytej oliwy. Przyjmuje się, że szklanka białego, pszennego, ugotowanego makaronu spaghetti to 185 kcal, a makaronu razowego - około 190 kcal. Jedna łyżeczka oliwy to około 40 kcal, a łyżka - 80 kcal. Tym samym można uznać, że szklanka makaronu z łyżką oliwy dostarcza od 200 do 300 kcal.

Od rodzaju użytego makaronu zależy nie tylko kaloryczność, ale i wartość odżywcza dania. Składnikami do produkcji makaronu są woda i mąka: pszenna, gryczana, kukurydziana, orkiszowa, ryżowa, sojowa oraz kaszka makaronowa, tzw. semolina. Popularne są też makarony z mąki pełnoziarnistej. Włoskie makarony to najczęściej makarony bezjajeczne.

Porcja 100 g ugotowanego makaronu białego spaghetti zawiera: białko - 3,6 g, tłuszcze - 0,4 g, kwasy tłuszczowe nasycone - 0,10 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,10 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,20 g, węglowodany - 19,9 g.

Makaron jest źródłem węglowodanów, białka, witamin z grupy B oraz minerałów: miedzi, cynku, fosforu, żelaza i magnezu, przy czym zawartość witamin i składników mineralnych w makaronach białych jest nieznaczna. Znacznie więcej zawierają ich makarony pełnoziarniste, które są również zasobne w błonnik pokarmowy i mają niższy indeks glikemiczny.

Makarony pełnoziarniste są polecane dla osób z nadwagą i otyłością oraz będących na diecie odchudzającej ze względu na niższą kaloryczność, a wyższą zawartość błonnika pokarmowego oraz substancji odżywczych.

Osoby z nietolerancją glutenu i celiakią nie mogą jeść makaronów pszennych. Polecane dla tych osób są makarony bezglutenowe oraz makarony gryczane, sojowe i ryżowe.

A pozostałe składniki dania? Pietruszka, chili i czosnek to minimalna ilość kalorii, ale sporo wartości odżywczych (i walorów smakowych).

Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną, która stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, co przyspiesza metabolizm tłuszczów. Papryczka ma także działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny, a także pomaga w przeziębieniach.

Natka pietruszki dostarcza sporo żelaza i witaminy C, a także beta-karotenu i witaminę E. Jest zasobna w kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.

Czosnek zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (C, B1, B2, PP, prowitamina A) i minerały (potas, wapń, magnez, kobalt, chrom i nikiel), a także olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, dzięki której można go traktować jak naturalny antybiotyk.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka