Trwa ładowanie...

Baleron - kalorie i wartości odżywcze, produkcja, zastosowanie w kuchni

 Paula Komendarczuk
08.09.2021 13:09
Baleron to wędlina wytwarzana z karkówki wieprzowej bez kości.
Baleron to wędlina wytwarzana z karkówki wieprzowej bez kości. (adobestock)

Baleron to jedna z najbardziej popularnych wędlin w Polsce, wytwarzana z karkówki wieprzowej bez kości. Baleron ma charakterystyczny smak i aromat, można kupić go w postaci wędzonej lub gotowanej. 100 gramów tego produktu dostarcza organizmowi 244 kalorii i ok. 20 gramów tłuszczu. Jakie wartości odżywcze ma baleron?

spis treści

1. Co to jest baleron?

Baleron to wędlina produkowana z peklowanej, a następnie wędzonej karkówki wieprzowej. W Polsce jest jednym z najczęściej kupowanych wyrobów mięsnych, tuż obok szynki.

Baleron jest wytwarzany z karczku bez kości, w całości lub dużych blokach. Mięso jest peklowane w specjalnej zalewie, składającej się z wody, soli, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, kolendry i majeranku.

Kolejnym krokiem jest włożenie wędliny do siatki kurczliwej lub osłonki, dodatkowo owijanej sznurkiem. Następnie produkt jest wędzony, chłodzony i przewożony do sklepów. Z kolei baleron gotowany tuż po uwędzeniu jest dodatkowo parzony lub gotowany.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Baleron - kalorie i wartości odżywcze

Wartość odżywcza/100 g
kalorie244 kcal
węglowodany0,9 g
tłuszcz20,2 g
kwasy tłuszczowe nasycone7,07 g
białko15,1 g
cholesterol58 mg
błonnik0 g
woda63,1 g
potas312 mg
fosfor176 mg
magnez16 mg
wapń17 mg
sód749 mg
żelazo1,3 mg
cynk2,77 mg
witamina B10,51 mg
witamina B20,224 mg
witamina B33,26 mg
witamina B60,23 mg
witamina E0,35 mg

Baleron powstaje z karkówki wieprzowej, jest stosunkowo tłustą wędliną, ale to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, a także źródłem aminokwasów i witamin.

Osoby będące na diecie powinny zachować umiar w spożywaniu baleronu, a na co dzień sięgać po dietetyczne, drobiowe wyroby.

100 gramów baleronu zawiera aż 244 kalorii, więc zdecydowanie nie jest przykładem niskokalorycznego produktu. Jeden plaster dostarczy organizmowi nawet 60 kcal.

Z częstego jedzenia tej wędliny powinny zrezygnować również osoby z podwyższonym cholesterolem i ciśnieniem tętniczym krwi. Dość wysoka zawartość tłuszczów nasyconych może dodatkowo pogłębiać ten problem, a także obciążać nerki.

Natomiast posiłku z baleronem nie powinny obawiać się osoby, które regularnie podejmują aktywność fizyczną i zwracają uwagę na bilansowanie posiłków. Produkt dostarcza organizmowi żelaza i witaminy B12, składników niezbędnych do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu.

Warto pamiętać, by spożywać baleron w towarzystwie dużej ilości świeżych warzyw, bo posiłek był zdrowszy i obfitował w witaminy. Wędlina ta jest też marynowana w mieszankach ziół, ułatwiających trawienie.

3. Zastosowanie baleronu w kuchni

Zwolennicy baleronu przekonują, że najlepiej spożywać go na świeżym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego lub żurawiny. Nie brakuje jednak również osób, które eksperymentują i wykorzystują wędlinę również do dań obiadowych czy śniadań.

Wiele osób docenia smak zapiekanki makaronowej z baleronem, która dodatkowo zawiera groszek, kukurydzę i zarumieniony żółty ser. Dobrym pomysłem jest też dodanie pokrojonej szynki do mieszanki sałat, ryżu i groszku.

W połączeniu z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek uzyskujemy szybki posiłek, który można w łatwy sposób zabrać ze sobą do pracy. Baleron świetnie smakuje również z kalafiorem, śmietaną i serem, w postaci zapiekanki.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze