Baleron - kalorie i wartości odżywcze, produkcja, zastosowanie w kuchni
Baleron to jedna z najbardziej popularnych wędlin w Polsce, wytwarzana z karkówki wieprzowej bez kości. Baleron ma charakterystyczny smak i aromat, można kupić go w postaci wędzonej lub gotowanej. 100 gramów tego produktu dostarcza organizmowi 244 kalorii i ok. 20 gramów tłuszczu. Jakie wartości odżywcze ma baleron?
1. Co to jest baleron?
Baleron to wędlina produkowana z peklowanej, a następnie wędzonej karkówki wieprzowej. W Polsce jest jednym z najczęściej kupowanych wyrobów mięsnych, tuż obok szynki.
Baleron jest wytwarzany z karczku bez kości, w całości lub dużych blokach. Mięso jest peklowane w specjalnej zalewie, składającej się z wody, soli, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, kolendry i majeranku.
Kolejnym krokiem jest włożenie wędliny do siatki kurczliwej lub osłonki, dodatkowo owijanej sznurkiem. Następnie produkt jest wędzony, chłodzony i przewożony do sklepów. Z kolei baleron gotowany tuż po uwędzeniu jest dodatkowo parzony lub gotowany.
2. Baleron - kalorie i wartości odżywcze
Wartość odżywcza | /100 g |
---|---|
kalorie | 244 kcal |
węglowodany | 0,9 g |
tłuszcz | 20,2 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 7,07 g |
białko | 15,1 g |
cholesterol | 58 mg |
błonnik | 0 g |
woda | 63,1 g |
potas | 312 mg |
fosfor | 176 mg |
magnez | 16 mg |
wapń | 17 mg |
sód | 749 mg |
żelazo | 1,3 mg |
cynk | 2,77 mg |
witamina B1 | 0,51 mg |
witamina B2 | 0,224 mg |
witamina B3 | 3,26 mg |
witamina B6 | 0,23 mg |
witamina E | 0,35 mg |
Baleron powstaje z karkówki wieprzowej, jest stosunkowo tłustą wędliną, ale to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, a także źródłem aminokwasów i witamin.
Osoby będące na diecie powinny zachować umiar w spożywaniu baleronu, a na co dzień sięgać po dietetyczne, drobiowe wyroby.
100 gramów baleronu zawiera aż 244 kalorii, więc zdecydowanie nie jest przykładem niskokalorycznego produktu. Jeden plaster dostarczy organizmowi nawet 60 kcal.
Z częstego jedzenia tej wędliny powinny zrezygnować również osoby z podwyższonym cholesterolem i ciśnieniem tętniczym krwi. Dość wysoka zawartość tłuszczów nasyconych może dodatkowo pogłębiać ten problem, a także obciążać nerki.
Natomiast posiłku z baleronem nie powinny obawiać się osoby, które regularnie podejmują aktywność fizyczną i zwracają uwagę na bilansowanie posiłków. Produkt dostarcza organizmowi żelaza i witaminy B12, składników niezbędnych do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu.
Warto pamiętać, by spożywać baleron w towarzystwie dużej ilości świeżych warzyw, bo posiłek był zdrowszy i obfitował w witaminy. Wędlina ta jest też marynowana w mieszankach ziół, ułatwiających trawienie.
3. Zastosowanie baleronu w kuchni
Zwolennicy baleronu przekonują, że najlepiej spożywać go na świeżym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego lub żurawiny. Nie brakuje jednak również osób, które eksperymentują i wykorzystują wędlinę również do dań obiadowych czy śniadań.
Wiele osób docenia smak zapiekanki makaronowej z baleronem, która dodatkowo zawiera groszek, kukurydzę i zarumieniony żółty ser. Dobrym pomysłem jest też dodanie pokrojonej szynki do mieszanki sałat, ryżu i groszku.
W połączeniu z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek uzyskujemy szybki posiłek, który można w łatwy sposób zabrać ze sobą do pracy. Baleron świetnie smakuje również z kalafiorem, śmietaną i serem, w postaci zapiekanki.