Trwa ładowanie...

Błąd popełniany nagminnie przez Polaków. Lepiej ich nie usuwać

Avatar placeholder
17.01.2024 09:48
Nigdy nie wyciągaj ogonków z pomidorów. Szypułki pełnią ważną fukcję
Nigdy nie wyciągaj ogonków z pomidorów. Szypułki pełnią ważną fukcję (Getty Images)

Wśród wielu gatunków pomidorów dostępnych w sklepach, każdy znajdzie swój ulubiony. O ile wybranie najlepszych okazów nie sprawia wielu problemów, to przechowywanie może okazać się kłopotliwe. Szypułki należy usuwać, czy jednak nie?

spis treści

1. Szypułki w pomidorach

Podczas wybierania pomidorów w sklepie często zdarza się, że są one uszkodzone. Może to być spowodowane obecnością szypułek innych pomidorów, kiedy to twarde ogonki rozdzierają delikatną skórkę swoich "sąsiadów".

Skórka to naturalne opakowanie warzyw i owoców, ale w przypadku niektórych gatunków, np. pomidorów, jest ona bardzo delikatna. Miąższ jest miękki i zawiera dużo wody, więc najmniejsze uszkodzenie prowadzi do zepsucia produktu.

Zobacz film: "Produkty, które źle przechowujesz"

Gdy cienka skórka pomidora zostaje przerwana, owoc może zacząć gnić i jest podatny na rozwój pleśni. Wszystko więc wskazuje na to, że szypułkę lepiej usunąć? Nie do końca.

Twardy ogonek jest wyznacznikiem świeżości pomidorów, a także chroni go przed szybkim zepsuciem. Bez niego owoc staje się podatny na atak grzybów i bakterii. Oprócz tego szypułka pozwala ocenić świeżość i jakość produktu.

Trzymający się mocno ogonek o zielonym kolorze sugeruje, że pomidor jest świeży i wysokiej jakości, co może wpływać na jego trwałość po zakupie. Jeśli szypułka wypada lub jest ciemna, pomidor raczej nie poleży zbyt długo w lodówce.

2. Zachować ogonki, czy raczej nie?

Warto więc zachować szypułki w pomidorach, by upewnić się, że produkt nadal jest świeży i bezpieczny do spożycia. Spożywanie pomidorów, które są już w stanie rozkładu, może prowadzić do różnych dolegliwości.

Przeterminowane lub zepsute owoce tracą swoje wartości odżywcze. Mogą być też źródłem bakterii, takich jak Salmonella czy E. coli. W konsekwencji łatwo nabawić się zatrucia pokarmowego i kłopotów żołądkowo-jelitowych.

Nieświeże pomidory mogą też produkować toksyny w wyniku procesów rozkładu. Spożycie takich substancji również wiąże się z zatruciem pokarmowym i nieprzyjemnymi objawami. Pleśnie w jedzeniu wydzielają mikotoksyny, które mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze