Trwa ładowanie...

"Brudna Dwunastka" 2023. Są dwie nowości na czarnej liście produktów

 Katarzyna Prus
21.03.2023 15:10
Truskawki ponownie znalazły się na liście "brudnej dwunastki"
Truskawki ponownie znalazły się na liście "brudnej dwunastki" (Getty Images)

Amerykańska organizacja Environmental Working Group opublikowała nową listę produktów, które mają najwięcej pestycydów. Najgorzej znowu wypadły truskawki, ale w zestawieniu jest więcej lubianych przez Polaków owoców i warzyw. Na której trzeba uważać?

spis treści

1. Nowe produkty na "czarnej liście"

Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) co roku publikuje listę produktów, na które konsumenci powinni szczególnie uważać.

Na listę "Brudnej Dwunastki" trafiają owoce i warzywa, w których znaleziono najwięcej pozostałości pestycydów. Wydawany corocznie od 2004 roku raport wykorzystuje dane z testów Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Przygotowując tegoroczną listę, EWG przeanalizowała zawartość pestycydów w 46 owocach i warzywach. Na listę najbardziej zanieczyszczonych trafiło 12 produktów.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Mają najwięcej pestycydów

Nowością na tegorocznej "czarnej liście" EWG jest borówka amerykańska i zielona fasolka.

W tym roku na czarnej liście znalazła się borówka amerykańska
W tym roku na czarnej liście znalazła się borówka amerykańska (Getty Images)

Z kolei w pierwszej trójce nie ma większych niespodzianek. Podobnie jak w ubiegłym roku, na pierwszym miejscu znalazły się truskawki, a zaraz za nimi - szpinak i jarmuż. Jedyna zmiana to kapusta włoska i gorczyca, które wskoczyły na trzecie miejsce obok jarmużu.

Na kolejnych miejscach znalazły się:

  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • winogrona,
  • papryka i ostre papryczki,
  • wiśnie,
  • borówki amerykańskie,
  • zielona fasolka.

W produktach znajdujących się na liście "Brudnej Dwunastki" łącznie wykryto pozostałości 210 różnych pestycydów.

3. Pestycydy niebezpieczne dla zdrowia

Wybierając się na zakupy warto pamiętać, że ta lista jest jedynie wskazówką, na co trzeba uważać, ponieważ raport dotyczy produktów dostępnych na amerykańskim rynku.

Nie mniej jednak środki ochrony roślin są powszechnie stosowane w rolnictwie konwencjonalnym również w Europie. Uniknięcie pozostałości pestycydów jest więc praktycznie niemożliwe. Warto je natomiast maksymalnie ograniczać, myjąc warzywa i owoce przed zjedzeniem, a także sięgając po produkty ekologiczne.

Pestycydy mogą zaszkodzić wątrobie i tarczycy, a nawet prowadzić do zaburzeń poznawczych i rozwoju choroby Alzheimera.

- Mogą zaburzać pracę tarczycy i gospodarkę hormonalną organizmu. Zwiększają także ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych i rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, jak choroby Alzheimera czy Parkinsona. Nie bez znaczenia są też dla wątroby, która je metabolizuje - zaznaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie Marzena Rojek-Ledwoch, dietetyk kliniczny, psychodietetyk i specjalista w dziedzinie zdrowia publicznego.

- Nie oznacza to jednak, że mamy od razu z nich rezygnować. Warzywa i owoce stanowią niezbędny składnik zdrowego jadłospisu. Jak pokazują dane naukowe, niezwykle rzadko w praktyce dochodzi do przekraczania norm pozostałości środków ochrony roślin - dodała ekspertka.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze