Trwa ładowanie...

Buddha bowl - co to jest, zasady komponowania, sprawdzone przepisy

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 05.03.2024 12:02
Buddha bowl to sycący posiłek podawany w misce lub na półmisku.
Buddha bowl to sycący posiłek podawany w misce lub na półmisku. (gettyimages)

Buddha bowl to posiłek podawany w misce lub na półmisku. Miska Buddy występuje w wielu kompozycjach, również tych wegeteriańskich lub wegańskich. Jest idealnym pomysłem na pyszną i sycącą kolację lub lunch w pracy. Jak przygotować buddha bowl?

spis treści

1. Co to jest buddha bowl?

Buddha bowl (miska Buddy, miska mocy, miska z makrami, miska hippisów) to posiłek, składający się z wielu składników, podawany w misce lub na półmisku. Buddha bowl zawiera cenne wartości odżywcze, jest odpowiednio zbilansowana, sprzyja dobremu samopoczuciu i dbaniu o sylwetkę.

Nawet w wersji wegańskiej uzupełnia ewentualne niedobory witamin i błonnika pokarmowego. Nazwa potrawy ma związek z postacią Buddy Siakjamuni, ponieważ nosił on miskę na jedzenie, która była napełniana różnymi składnikami.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Niektórzy twierdzą, że nazwa to nawiązanie do kształtu brzucha Buddy, szczególnie że gotowy posiłek ledwo mieści się w naczyniu. Buddha bowl to świetny pomysł na sycący obiad lub kolację, posiłek można również zabrać jako lunch do pracy.

2. Zasady komponowania buddha bowl

Prawidłowy skład miski Buddy to:

  • 1/4 naczynia - produkty zbożowe,
  • 1/4 naczynia - produkty białkowe,
  • połowa naczynia - warzywa i dodatki.

Do przygotowania buddhla bowl można wykorzystywać dowolne składniki, jest to świetny sposób na opróżnienie lodówki z resztek. Warto pamiętać, że wykorzystywane produkty mogą być surowe, gotowane, smażone, pieczone czy grillowane. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

2.1. Produkty zbożowe

2.2. Produkty białkowe

2.3. Warzywa

  • marchewka,
  • ogórek,
  • pomidor,
  • papryka,
  • seler naciowy,
  • cukinia,
  • kalarepa,
  • rzodkiewka,
  • pieczone ziemniaki,
  • pietruszka,
  • seler,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • bób,
  • fasolka szparagowa,
  • kukurydza,
  • cebula,
  • groszek,
  • ogórki kiszone,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • rukola,
  • sałata lodowa,
  • sałata pekińska,
  • roszponka,
  • kapusta,
  • bazylia,
  • kolendra,
  • mięta,
  • natka pietruszki.

Najlepiej wybierać warzywa o różnych kolorach, teksturach i konsystencji. Świetnie smakuje połączenie chrupiących elementów z tymi miękkimi i soczystymi. Warto łączyć ze sobą różne produkty, często z pozoru dziwny duet zaskakuje smakiem.

Warzywa można kroić w dowolny sposób - w plasterki, słupki czy kostkę. Na rynku dostępne są również temperówki do warzyw, które ułatwiają wykonanie cienkich długich pasków, przypominających makaron.

2.4. Zdrowe tłuszcze

Tłuszcz zwiększa przyswajalność witamin z warzyw, obniża indeks glikemiczny posiłku i podwyższa walory smakowe. Warto eksperymentować w kuchni, buddha bowl z prażonymi orzechami to opcja zdecydowanie warta wypróbowania.

2.5. Sos do buddha bowl

  • tahini,
  • sos czosnkowy,
  • sos na bazie jogurtu,
  • pesto, np. z pietruszki lub bazylii,
  • sos na bazie orzechów,
  • sos na bazie oliwy i przypraw.

3. Sprawdzone przepisy na buddha bowl

3.1. Buddha bowl z ciecierzycą i łososiem

Składniki:

  • 100 g ugotowanej komosy ryżowej,
  • kiełki słonecznika,
  • pomidory koktajlowe,
  • drobno posiekana cebula,
  • drobno posiekana papryczka chili,
  • kolendra,
  • dwa ząbki czosnku,
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • papryka wędzona,
  • oregano,
  • 50 g łososia wędzonego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek oraz cebulę, po chwili dodajemy papryczkę chili, ciecierzycę oraz przyprawy. Do miski przekładamy komosę ryżową, ciecierzycę, pomidorki, łososia oraz kiełki słonecznika.

3.2. Wegetariańskie buddha bowl z granatem

Składniki:

  • 100 g kolorowej komosy ryżowej,
  • ogórek,
  • awokado,
  • dwa pomidory,
  • cebula,
  • 100 g czerwonej kapusty,
  • połowa białek rzodkwi,
  • garść groszku cukrowego,
  • garść granatu,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • łyżka białego sezamu,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sos sojowy.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w dowolny sposób i układamy na ugotowanej wcześniej komosie ryżowej. Wszystko posypujemy sezamem, polewamy olejem i sokiem z cytryny, na koniec dekorujemy ziołami.

3.3. Buddha bowl z pieczoną wołowiną

Składniki:

  • 80 g makaronu ryżowego,
  • 300 g wołowiny,
  • sałatka rzymska,
  • rukola,
  • pomidorki koktajlowe,
  • cebula,
  • tymianek,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • musztarda.

Przygotowanie:

Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, następnie obsmażamy mięso na patelni. Kolejno wołowinę pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 80 stopni Celsjusza.

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Warzywa kroimy w dowolny sposób. Na półmisku układamy makaron, pokrojoną wołowinę, rukolę, sałatę, pomidorki i cebulę. Całość polewamy sosem (sok z cytryny, sól i musztarda).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze