Sałata rzymska – wygląd, właściwości, uprawa i zastosowanie w kuchni

Sałata rzymska ma długie, kruche i soczyste liście o łagodnym smaku. Najbardziej znana jest jako składnik sałatki Cezara. Jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat. To nie tylko lekkostrawne, ale i wartościowe warzywo. Zdecydowanie warto włączać ją do codziennej diety, spożywając zarówno na zimno, jak i na ciepło. Co warto wiedzieć?

Sałata rzymska zawiera wiele cennych składników odżywczych i witamin.Sałata rzymska zawiera wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Źródło zdjęć: © Źródło zdjęcia: Pixabay, autor: BLACK17BG

Co to jest sałata rzymska?

Sałata rzymska, inaczej sałata długolistna (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.), spotykana jest wyłącznie w uprawie. To jedna z odmian sałaty siewnej (Lactuca sativa L.). Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i terenów Bliskiego Wschodu.

Sałata siewna to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych, który znano i ceniono już w starożytnej Grecji i Rzymie. Wykorzystywano ją nie tylko do celów kulinarnych, ale i leczniczych. Stosowaną ją do łagodzenia dolegliwości bólowych. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w połowie XVI w. dzięki królowej Bonie. Dziś wyróżnia się 4 odmiany botaniczne sałaty. To:

  • sałata rzymska, sałata długolistna (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.),
  • sałata głowiasta (Lactuca sativa L. var. capitata), występująca w dwóch formach jako sałata masłowa o miękkich, delikatnych liściach i sałata lodowa (krucha) o liściach twardych, sztywnych i pofałdowanych,
  • sałata dębolistna (Lactuca sativa L. var. crispa L.): czerwona i zielona,
  • sałata łodygowa, s. szparagowa, głąbiki krakowskie (Lactuca sativa L. var. augustana L. H. Bailey).

W obrębie każdej odmiany sałat spotyka się różne odmiany uprawne, które różnią się strukturą liści, kolorem i smakiem. Do najczęściej uprawianych odmian sałaty rzymskiej należą: Paryska Żółta, Kasselska, Trianońska, Krwistoczerwona Zimowa i Liwia.

Sałata długolistna jest łatwo dostępna, można ją kupić w supermarketach, sklepach spożywczych oraz na bazarkach. Można ją także uprawiać w ogródku lub w doniczkach w domu. Ważne jest zarówno dobre nasłonecznienie, jak i żyzna gleba pH 6-7 (z domieszką kompostu organicznego).

Wygląd i właściwości sałaty rzymskiej

Sałata rzymska tworzy zwarte i wydłużone główki, które przypominają kapustę pekińską. Są bardziej wydłużone, zwarte i cięższe od główek sałaty masłowej. Ich typowa wysokość wynosi od 16 do 26 cm, a waga od 40 do 70 dag.

Liście sałaty rzymskiej są ciemnozielone i sztywne, a także kruche, wydłużone, mięsiste, gładkie lub pomarszczone. Widać na nich wyraźnie zaznaczone nerwy.

Sałata długolistna jest wartościowym warzywem. Zawiera sporo witamin: karoten, B1, B2, PP, C oraz składników mineralnych: wapń, fosfor, żelazo.

Jest lekkostrawna, ma niewiele kalorii (100 g liści zawiera około 17 kcal).

Walory prozdrowotne sałaty długolistnej

Sałata rzymska ma wiele walorów prozdrowotnych. Warto włączyć do codziennego jadłospisu, ponieważ:

  • przeciwdziała anemii,
  • pomaga w zaburzeniach krzepnięcia krwi,
  • pozytywnie wpływa na układ odpornościowy,
  • obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • zapobiega gromadzeniu się cholesterolu
  • ma właściwości antyoksydacyjne. Witaminy A i C biorą udział w zwalczaniu wolnych rodników i zmniejszają stres oksydacyjny, co obniża ryzyko pojawienia się stanów zapalnych i chorób przewlekłych,
  • dobrze wpływa na kondycję skóry: zwiększa jej elastyczność, zmniejsza ilość przebarwień i zmarszczek,
  • wpływa ochronnie na narząd wzroku, zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka,
  • jest źródłem folianów, które są bardzo ważne dla kobiet w ciąży.

Sałata rzymska do obiadu i na kolację

Ponieważ sałata długolistna jest soczysta i chrupiąca, a i bardziej słodka oraz delikatna w smaku niż sałata masłowa czy lodowa, chętnie wykorzystuje się ją w kuchni. Można ją jeść nie tylko na zimno, ale i na ciepło.

Sałata rzymska nadaje się na kanapki. Można ją jeść z dipami, w sałatkach i koktajlach owocowo-warzywnych. Poddaje się ją duszeniu, grillowaniu i gotowaniu. Warto ją także podsmażać maśle z czosnkiem (sałata rzymska smażona wspaniale smakuje z serem pleśniowym i prażonymi orzechami).

Ten rodzaj sałaty dobrze komponuje się z serami pleśniowymi, fetą, parmezanem czy tofu, jak i tuńczykiem, pieczonym kurczakiem i jajkiem, oliwkami, gruszkami, kaparami, cebulą, ogórkami i pomidorami czy awokado.

Sałatki z sałaty rzymskiej, z dodatkami i bez, można podawać z dodatkiem kasz lub z pełnoziarnistymi grzankami. Pasuje do niech zarówno sos vinegret czy ocet balsamiczny, jak i ciężkie sosy majonezowe. Jej liście nie zmieniają faktury i smaku w kontakcie z ciężkimi dressingami. Jest podstawą sałatki Cesara.

Przed spożyciem sałatę należy oczyścić, usunąć zewnętrzne liście i odciąć dolną, białą część główki sałaty (jest bardzo gorzka), po czym przepłukać wodą i osuszyć.

Przepisy z sałatą rzymską

Klasyczna sałatka Cezar

  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 100 g grzanek (domowych lub gotowych),
  • 50 g parmezanu (starty lub w płatkach),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 fileciki anchois (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku.

Umyj sałatę, osusz i porwij liście na mniejsze kawałki. Filety kurczaka dopraw solą, pieprzem i usmaż na oliwie. Po ostygnięciu pokrój w plastry. W blenderze zmiksuj majonez, musztardę, czosnek, anchois, sok z cytryny i odrobinę oliwy, aż powstanie sos. W misce wymieszaj liście sałaty z sosem, dodaj grzanki, plastry kurczaka i parmezan. Podawaj od razu.

Tacos z sałatą rzymską zamiast tortilli

  • 1 główka sałaty rzymskiej (liście zewnętrzne),
  • 200 g mielonego mięsa wołowego lub drobiowego,
  • 1 mała cebula, drobno posiekana,
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę,
  • 1/2 awokado, pokrojonego w plasterki,
  • 50 g startego sera (np. cheddar),
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do tacos,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Oddziel liście sałaty rzymskiej, które będą pełnić rolę “muszelek” tacos. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj mięso mielone i przyprawę do tacos. Smaż, aż mięso będzie gotowe. Na każdym liściu sałaty ułóż porcję mięsa, pomidora, awokado i sera. Dodaj odrobinę kwaśnej śmietany na wierzch i podawaj.

Grillowana sałata rzymska z sosem balsamicznym

  • 2 małe główki sałaty rzymskiej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
  • 50 g sera feta lub koziego (pokruszonego),
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku.

Przekrój sałatę rzymską wzdłuż na pół, pozostawiając końcówkę, aby liście się nie rozpadły. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem i odrobiną soli. Posmaruj połówki sałaty oliwą i grilluj na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) przez 2–3 minuty z każdej strony. Przełóż sałatę na talerz, skrop octem balsamicznym, posyp serem i orzechami. Podawaj jako przystawkę lub lekki lunch.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka