Budyń owsiany – właściwości, przepis, dodatki, sposoby podawania
Budyń owsiany to zdrowa przekąska, która doskonale sprawdza się zarówno w formie śniadań, jak i deserów. Jego podstawą są płatki owsiane, będące źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Dlatego też spożywanie tej przekąski przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jak zrobić najlepszy budyń owsiany?
1. Czym jest budyń owsiany?
Budyń owsiany to zdrowa przekąska, która stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego budyniu. Przygotowany jest na bazie płatków owsianych, dowolnego mleka lub wody oraz innych dodatków. Można jeść go zarówno na deser, jak i na śniadanie, podawać na ciepło i zimno. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
Płatki owsiane, które są głównym składnikiem przekąski, charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Są także źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają dbać o zdrowe serce.
2. Przepis na budyń owsiany
Przekąskę można przygotować zarówno z płatków owsianych, jak i z mąki owsianej. Budyń owsiany można posłodzić zarówno cukrem, jego zamiennikami, jak i ulubionym syropem. Fit budyń owsiany można natomiast osłodzić miodem, ksylitolem, erytrytolem, czy daktylami.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka,
- 4 sztuki daktyli suszonych,
- łyżeczka kakao.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy płatki owsiane, dodajemy także kakao oraz daktyle. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, do momentu aż płatki się rozpadną. Następnie masę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu. Tak przygotowany budyń przelewamy do pucharków czy miseczek.
3. Na jakim mleku przygotować budyń owsiany?
Budyń owsiany można przygotować zarówno na mleku krowim, jak i kozim, czy owczym. Osoby, które z różnych względów nie spożywają mleka zwierzęcego, przekąskę mogą przygotować także na bazie mleka roślinnego. Mleka tego typu pozyskiwane są z nasion lub orzechów różnorodnych roślin. Można przygotować je samodzielnie, jak i skorzystać z gotowych produktów.
Budyń owsiany będzie smakował świetnie m.in. z mlekiem kokosowym, migdałowym, ryżowym, sojowym, czy owsianym.
4. Jak podawać budyń owsiany?
Przepis na budyń owsiany można dowolnie modyfikować, wzbogacając go o ulubione składniki. Najczęściej podaje się go wraz ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Taka przekąska nasycona jest wówczas dobroczynnymi składnikami i witaminami. Świetnie sprawdzi się w formie zdrowego deseru dla najmłodszych.
Inne produkty, którymi można również wzbogacić smak budyniu owsianego, to m.in.:
- bakalie, orzechy,
- wiórki kokosowe,
- liofilizowane owoce,
- listki mięty,
- nasiona chia,
- konfitury, dżemy,
- czekolada,
- cynamon,
- wanilia,
- bita śmietana,
- galaretka,
- pokruszone ciasteczka.
Budyń owsiany można podawać samodzielnie, ale też wykorzystać do przygotowania rozmaitych deserów, jak np. budyniowe tiramisu, czy czekoladowy pudding.
Ile kalorii (kcal) ma budyń owsiany?
100 g płatków owsianych to 366 kalorii. Kaloryczność całego deseru będzie jednak zależała także od pozostałych wykorzystanych składników.