Trwa ładowanie...

Cios dla trzustki. Mocno ją obciążają i wywołują szereg dolegliwości

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 11.10.2023 07:23
Unikaj tych produktów w trosce o zdrowie trzustki
Unikaj tych produktów w trosce o zdrowie trzustki (Getty Images)

Często nie zdajemy sobie sprawy, że pewne elementy naszej diety mogą wpływać niekorzystnie na na pracę trzustki. Dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia warto wiedzieć, które pokarmy lub używki mają na nią szkodliwy wpływ.

spis treści

1. Alkohol

W czołówce produktów szkodliwych dla trzustki znajduje się alkohol - używka, która jest znana ludzkości od setek lat. Szczególnie negatywnie wpływa na osoby cierpiące na cukrzycę, ale zdrowi ludzie też mogą odczuwać jego wpływ, zwłaszcza przy regularnym spożywaniu. Ogólnie uznaje się, że alkohol jest przyczyną nawet do 90 proc. przypadków zapalenia trzustki.

W jaki sposób alkohol działa na nasz organizm? Po pierwsze, alkohol niszczy proteiny, nieodwracalnie zmieniając ich strukturę. Nie ma tutaj żadnych wyjątków - wszystkie białka są podatne na jego działanie. W szczególności, alkohol atakuje białka występujące w błonie śluzowej żołądka, co może prowadzić do stanów zapalnych i nieżytów tego organu. Im częściej pijemy alkohol, tym bardziej cienieje warstwa ochronna żołądka, co z kolei prowadzi do częstszych i ostrzejszych dolegliwości.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Osoby zmagające się z problemami trzustki czy z cukrzycą powinny unikać spożywania alkoholu. Konieczne jest również ostrożne podchodzenie do spożywania mocnej herbaty i kawy, gdyż te napoje również mogą stanowić duże wyzwanie dla pracującej trzustki.

2. Surowe warzywa i owoce

Mimo iż surowe warzywa i owoce zaleca się uwzględnić w codziennym menu, nie są dobre dla każdego. Jeśli po posiłku, który zawiera surowe warzywa i owoce, czujemy wzdęcia oraz dyskomfort, oznacza to, że powinniśmy je zamienić na te, które zostały poddane obróbce termicznej. W tym kontekście pomocne może okazać się gotowanie na parze.

Jeśli ostatnio nie dokonaliśmy żadnych zmian w naszym planie żywieniowym, a mimo to doświadczamy nasilonej niestrawności oraz dolegliwości trawiennych, warto skonsultować się z gastroenterologiem. Intensywne tempo współczesnego życia często przyczynia się do wzrostu problemów związanych z procesem trawienia, a zatem niezwykle istotne jest dbanie o odpowiednio zbilansowaną dietę.

Surowe warzywa i owoce mogą u niektórych wywołać dyskomfort
Surowe warzywa i owoce mogą u niektórych wywołać dyskomfort

3. Słodkie przysmaki

Trzustka jest organem, jaki w pierwszej kolejności ponosi szkody związane z konsumpcją dużej ilości cukru, gdyż to właśnie ona odpowiada za regulację poziomu glukozy we krwi. W rezultacie, nadmierne spożywanie słodkich przysmaków może prowadzić do rozwoju cukrzycy. Co więcej, jedzenie dużej ilości słodyczy nie sprzyja utrzymaniu zdrowej masy ciała i może być przyczyną otyłości.

Znalezienie sposobów na wyeliminowanie cukru z diety to nie lada wyzwanie. Ludzki organizm naturalnie preferuje słodkie smaki. Co więcej, wiele produktów, które nie są uważane za słodycze, zawiera cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Trzeba też pamiętać, że nie wszystkie substancje słodzące stanowią zdrową alternatywę dla cukru. Chociaż są mniej szkodliwe dla trzustki, produkty zawierające pewne typy słodzików mogą powodować dolegliwości żołądkowe u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

4. Potrawy tłuste i smażone

Spożywanie smażonych i tłustych potraw niekorzystnie wpływa na nasz organizm, a w szczególności na pracę trzustki. Potwierdzają to badania, które wskazują, że jedzenie tego rodzaju pokarmów może być szkodliwe, zwłaszcza gdy nasz poziom LDL, czyli tzw. "złego" cholesterolu, jest zbyt wysoki. Może to prowadzić do stłuszczenia narządów, a przede wszystkim do problemów z naczyniami krwionośnymi i sercem.

Pokarmy te są uważane za ciężkostrawne, więc zdrowszym wyborem mogą okazać się dania z mięsa duszonego, a zamiast mięsa czerwonego, warto wybrać chude mięso drobiowe. Również kuchnia oparta na gotowaniu na parze może okazać się atrakcyjną alternatywą dla smażenia. Choć czasem gotowanie trwa nieco dłużej, to potrawy są niezwykle smaczne i znacznie korzystniejsze dla naszego zdrowia.

Lepiej zrezygnować z tłustych i smażonych potraw
Lepiej zrezygnować z tłustych i smażonych potraw (Pixabay)

5. Produkty mięsne

Mięsne produkty dostępne w sklepach często zawierają różnego rodzaju dodatki, które poprawiają ich smak, wygląd oraz wydłużają ich trwałość. Nie wszystkie z nich są dla nas bezpieczne. Jednym z potencjalnie szkodliwych dodatków są sole azotanowe. Choć chronią one potrawy przed dziedziczną chorobą botulizmu, podczas smażenia mogą tworzyć szkodliwe i rakotwórcze związki azotowe.

Dla osób z problemami z trzustką, szczególne restrykcje powinny dotyczyć produktów takich jak pasztety, konserwy mięsne, salcesony, parówki, flaki, wątroby i żołądki. Produkty te są bogate w cholesterol, a w skrajnych przypadkach mogą zawierać nawet ślady substancji sterydowych czy antybiotyków.

6. Wpływ palenia tytoniu na zdrowie

Zaliczając się do najpopularniejszych używek, papierosy, obok alkoholu, mocno degradują kondycję trzustki. Naukowcy potwierdzają związek między paleniem a zwiększonym ryzykiem wystąpienia ostrego lub przewlekłego zapalenia tego organu. Nie można jednak zapomnieć, że to nie tylko trzustka cierpi na skutek palenia papierosów. Głównymi ofiarami dymu tytoniowego są przede wszystkim płuca, ale również żołądek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze