Trwa ładowanie...

Potęguje procesy gnilne w jelitach. Nigdy nie łącz z ziemniakami

 Katarzyna Prus
01.12.2023 16:39
Zakazane połączenie. Potęguje procesy gnilne w jelitach
Zakazane połączenie. Potęguje procesy gnilne w jelitach (Getty Images)

Ziemniaki to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni. Nic dziwnego, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Niestety na stół trafiają często w towarzystwie innych produktów, co sprawia, że mogą zaszkodzić.

spis treści

1. Dlaczego warto jesć ziemniaki?

Polacy kochają ziemniaki. Nic dziwnego: możemy z nich przygotować wiele smacznych potraw, takich jak placki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, knedle czy frytki.

Smak to jednak nie wszystko. Ziemniaki to źródło wielu cennych składników. Znajdziemy w nich m.in. polifenole oraz karotenoidy.

Bulwy ziemniaka są także bogatym źródłem skrobi opornej, czyli wielocukru zbudowanego z dwóch cukrów prostych: amylozy i amylopektyny.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
Łączenie ziemniaków z kotletem może zaszkodzić
Łączenie ziemniaków z kotletem może zaszkodzić (Getty Images)

Jedzenie warzyw zawierających skrobię oporną przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga ona m.in. zapobiegać rozwojowi raka okrężnicy, obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Warto też pamiętać, że ziemniaki to źródło takich minerałów jak żelazo, cynk, miedź, sód, wapń, magnez, potas czy fosfor. Zawierają także witaminę C oraz witaminy z grupy B (tiaminę, pirydoksynę, ryboflawinę).

2. Z tym nie łącz ziemniaków

Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, ziemniaki mogą czasem zaszkodzić. Kluczowe jest to, z jakimi produktami je łączymy.

Niekorzystny jest np. duet z tłustymi produktami mięsnymi, na przykład schabowym czy mielonym kotletem wieprzowym. Takie połączenie może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak zgaga, odbijanie, wzdęcia, uczucie ciężkości czy przelewania w brzuchu.

Ziemniaki z kotletem to połączenie, które spowalnia proces trawienia i nasila procesy gnilne oraz fermentacyjne. To może prowadzić do powstawania nieprzyjemnych gazów czy zaparć.

Lepiej również unikać łączenia ziemniaków z masłem. Dodanie tłuszczu do ziemniaków tworzy prawdziwą bombę kaloryczną, która sprzyja nadwadze i otyłości. Ponadto, takie połączenie sprzyja wzrostowi poziomu glukozy we krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze