Cukier różany – jak zrobić i do czego używać?
Cukier różany to naturalnie aromatyzowany słodzik o intensywnym aromacie róży. Stanowi doskonałe urozmaicenie domowych wypieków, deserów i napojów. Można go również wykorzystać do przygotowania domowego kosmetyku, jakim jest peeling do ciała. Dlaczego warto mieć go w swoim domu? Czy cukier z płatków róży jest zdrowy?
1. Co to jest cukier różany?
Cukier różany jest sypkim produktem o prostym składzie i różowej barwie. To nic innego jak aromatyzowane kryształki sacharozy pochodzącej z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, połączone ze sproszkowanymi płatkami róży. Jeśli chodzi o proporcje cukru i płatków róży, zależy to od receptury i producenta. Generalnie w suchej masie jest zwykle około 90 % cukru i 10 % płatków różanych.
Do produkcji cukru różanego wykorzystuje się płatki róży pomarszczonej (Rosa rugosa), nazwanej również fałdzistolistną lub japońską, popularnie zwaną dziką różą. Jej płatki i kwiaty wykorzystywane są do przyrządzania konfitur, ponieważ wyróżniają się silnym aromatem, piękną barwą, ale i właściwościami smakowymi oraz prozdrowotnymi. Płatki tego gatunku są cenionym produktem żywnościowym.
2. Do czego cukier różany?
Jak stosować cukier różany? Otóż dokładnie tak, jak cukier waniliowy, cynamonowy, a także lawendowy czy cytrynowy. Oznacza to, że można go wykorzystać na wiele sposobów. Ponieważ cukier z płatkami różny jest miły nie tylko dla podniebienia, ale i oka, doskonale nadaje się do:
- wypieków, takich jak na przykład ciasto drożdżowe, babka, biszkopt czy beza,
- deserów na bazie bitej śmietany, jogurtu czy serka śmietankowego, a także puddingów, budyniów czy kleików,
- domowych napojów, zarówno ciepłych, typu kawa czy herbata, jak i zimnych. Sprawdza się w koktajlach, lemoniadach, świeżych sokach owocowych oraz herbatach na zimno (np. herbaty matcha z dodatkiem mleka roślinnego),
- ozdabiania deserów, wypieków i napojów. Kryształki cukru różanego szczególnie dobrze wyglądają zwłaszcza na jasnym tle z białego kremu, budyniu śmietankowego czy lukru. Można nim zdobić także kieliszki, pucharki czy szklanki. Wystarczy brzegi zwilżyć wodą i umoczyć w cukrze różanym.
Cukier różany jest także doskonały do domowego peelingu do ciała lub ust. Wystarczy porcję cukru rozmieszać z olejem (kokosowy, oliwa z oliwek) w stosunku 3:1. Ważne, by peeling zużyć od razu po przygotowaniu.
3. Właściwości płatków dzikiej róży
Dzika róża uznawana jest za gatunek jadalny. Jest przy tym bardzo zdrowa. Zarówno jej płatki, jak i owoce cechuje wysoka zawartość witamin (to głównie witamina C, A i E) oraz antyoksydantów.
To między innymi antocyjaniny, flawonole, procyjanindyny, elgaotaniny czy kwasy fenolowe. Mają tym samym działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne. Wzmacniają odporność.
4. Czy cukier różany jest zdrowy?
Choć płatki róży wykazują działanie prozdrowotne, trudno powiedzieć o cukrze różanym, że jest zdrowy. Nie wolno zapominać, że zdecydowanie większą część produktu stanowi sacharoza, która w diecie jest nie tylko zbędna, ale i szkodliwa.
Cukier przyczynia się do nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2 czy próchnicy zębów. Jego konsumpcja nie wychodzi na zdrowie. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po ksylitol różany, który tak jak i cukier różany, można zrobić samodzielnie w domu.
5. Gdzie kupić cukier różany?
Cukier różany można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach i supermarketach (zwykle na dziale z produktami lokalnymi bądź BIO). Warto sięgać po produkty z certyfikowanych składników ekologicznych, które są wolne od zanieczyszczeń czy metali ciężkich. Można również przygotować go samodzielnie.
6. Jak zrobić cukier różany?
Aby przygotować cukier różany, należy zadbać o dobry jakościowo surowiec. Najważniejsze są płatki kwiatów, które nie powinny pochodzić z krzewów położonych przy ulicach czy terenach przemysłowych. Muszą być nie tylko zdrowe i aromatyczne, ale i wolne od pyłów, spalin i zanieczyszczeń.
Przepis na cukier różany jest banalnie prosty. Aby go przygotować, wystarczy miksować 200 g cukru i szklankę czystych i suchych płatków róży do momentu, aż kryształki przybiorą intensywnie różową barwę.
Ponieważ różany cukier cechuje wysoka zawartość wilgoci, trzeba go wysuszyć. Jak to zrobić? Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100 stopni Celsjusza.
Cukier różany można także suszyć na pełnym słońcu. Dobrze wysuszony cukier miksuje się po raz drugi. Potem wystarczy go już tylko zamknąć w słoiku. Przechowuje się go ciemnym i suchym miejscu. Jeśli cukier z płatków róży ma być spożywany na surowo, dla zachowania jego walorów odżywczych, lepiej go zamrozić (dzieląc na mniejsze porcje).