Trwa ładowanie...

Cztery składniki i gotowe. Jest numerem jeden w rankingu najzdrowszych sałatek

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 05.11.2021 17:03
Cztery składniki i gotowe. Jest numerem jeden w rankingu najzdrowszych sałatek
Cztery składniki i gotowe. Jest numerem jeden w rankingu najzdrowszych sałatek (Getty Images)

Cztery składniki wystarczą, by przyrządzić prawdziwą bombę zdrowotną. Ale to nie wszystko – ta sałatka jest do tego tak smaczna, że trudno poprzestać na jednej porcji. Co jeszcze jest jej atutem? Można ją dowolnie modyfikować – nikt jej się nie oprze.

spis treści

1. Sałatka na zdrowie – właściwości

Co jest w składzie tej wyjątkowej sałatki? Jabłko, awokado, liście młodego szpinaku i orzechy włoskie. Same superfoods, które są w dodatku idealnie skomponowane.

Oto, dlaczego ta sałatka słusznie zyskała miano najzdrowszej wśród sałatek:

Zobacz film: "Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado"
  • za sprawą błonnika przyspiesza przemianę materii,
  • jest źródłem kwasów omega-6 i omega-3, odpowiadających m.in. za prawidłowy poziom cholesterolu i niezakłóconą pracę serca,
  • zawiera pokaźne ilości witaminy C wspierającej układ odpornościowy,
  • zawiera witaminy z grupy B, obecne m.in. w awokado – one wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego,
  • w awokado znajdują się także rzadkie, ale wyjątkowo cenne pierwiastki: wapń, miedź, żelazo, mangan,
  • orzechy dodadzą energii, ale też wspierają pracę mózgu,
  • w jabłkach zawarty jest beta-karoten, który dba o nasz wzrok, ale nie tylko,
  • beta-karoten oraz witamina C mają działanie przeciwstarzeniowe – dbają o zdrowy wygląd naszej skóry.

2. Jak przygotować czteroskładnikową sałatkę?

Sałatka jest bardzo prosta, a przy tym z łatwością można ją modyfikować. W zależności od stanu lodówki czy naszych upodobań – to sprawia, że nigdy się nie nudzi.

Trudno uwierzyć, że to zaledwie cztery składniki
Trudno uwierzyć, że to zaledwie cztery składniki (Getty Images)

Słodkie, dorodne jabłko można zamienić na małe, kwaskowate odmiany. Zamiast zielonego awokado można wykorzystać bardziej kremowe awokado Haas. Duża dowolność dotyczy także orzechów – zamiast włoskich do sałatki można wrzucić nerkowce, orzechy pinii, laskowe, a nawet – pestki dyni czy ziarna słonecznika lub czarnuszki.

Składniki:

  • 2 nieduże jabłka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g liści młodego szpinaku
  • 50-75 g orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek lub olej lniany
  • przyprawy: 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na talerz wyłożyć umyte listki szpinaku.
  • Na nich ułożyć awokado pokrojone w kostkę lub plastry.
  • Jabłka dokładnie wyszorować (nie obierać) i pokroić w cienkie półplasterki lub grubą kostkę.
  • Orzechy włoskie posiekać lub rozgnieść na mniejsze kawałki w dłoniach. Posypać nimi sałatkę.
  • W kubku wymieszać przyprawy, oliwę oraz ocet z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Polać sałatkę, wymieszać bardzo delikatnie i od razu zjeść.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze