Cztery składniki i gotowe. Jest numerem jeden w rankingu najzdrowszych sałatek
Cztery składniki wystarczą, by przyrządzić prawdziwą bombę zdrowotną. Ale to nie wszystko – ta sałatka jest do tego tak smaczna, że trudno poprzestać na jednej porcji. Co jeszcze jest jej atutem? Można ją dowolnie modyfikować – nikt jej się nie oprze.
1. Sałatka na zdrowie – właściwości
Co jest w składzie tej wyjątkowej sałatki? Jabłko, awokado, liście młodego szpinaku i orzechy włoskie. Same superfoods, które są w dodatku idealnie skomponowane.
Oto, dlaczego ta sałatka słusznie zyskała miano najzdrowszej wśród sałatek:
- za sprawą błonnika przyspiesza przemianę materii,
- jest źródłem kwasów omega-6 i omega-3, odpowiadających m.in. za prawidłowy poziom cholesterolu i niezakłóconą pracę serca,
- zawiera pokaźne ilości witaminy C wspierającej układ odpornościowy,
- zawiera witaminy z grupy B, obecne m.in. w awokado – one wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego,
- w awokado znajdują się także rzadkie, ale wyjątkowo cenne pierwiastki: wapń, miedź, żelazo, mangan,
- orzechy dodadzą energii, ale też wspierają pracę mózgu,
- w jabłkach zawarty jest beta-karoten, który dba o nasz wzrok, ale nie tylko,
- beta-karoten oraz witamina C mają działanie przeciwstarzeniowe – dbają o zdrowy wygląd naszej skóry.
2. Jak przygotować czteroskładnikową sałatkę?
Sałatka jest bardzo prosta, a przy tym z łatwością można ją modyfikować. W zależności od stanu lodówki czy naszych upodobań – to sprawia, że nigdy się nie nudzi.
Słodkie, dorodne jabłko można zamienić na małe, kwaskowate odmiany. Zamiast zielonego awokado można wykorzystać bardziej kremowe awokado Haas. Duża dowolność dotyczy także orzechów – zamiast włoskich do sałatki można wrzucić nerkowce, orzechy pinii, laskowe, a nawet – pestki dyni czy ziarna słonecznika lub czarnuszki.
Składniki:
- 2 nieduże jabłka
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g liści młodego szpinaku
- 50-75 g orzechów włoskich
- oliwa z oliwek lub olej lniany
- przyprawy: 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na talerz wyłożyć umyte listki szpinaku.
- Na nich ułożyć awokado pokrojone w kostkę lub plastry.
- Jabłka dokładnie wyszorować (nie obierać) i pokroić w cienkie półplasterki lub grubą kostkę.
- Orzechy włoskie posiekać lub rozgnieść na mniejsze kawałki w dłoniach. Posypać nimi sałatkę.
- W kubku wymieszać przyprawy, oliwę oraz ocet z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
- Polać sałatkę, wymieszać bardzo delikatnie i od razu zjeść.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl