Dieta dla oczu
Dieta na oczy – czy ma znaczenie? Nasze oczy są nam niezbędne do codziennego funkcjonowania, jednak nie dbamy o nie. Przebywamy w zadymionych, niewietrzonych pomieszczeniach, godzinami przesiadujemy przed monitorem lub telewizorem. Zapominamy, że odpowiednia dieta może w znacznym stopniu poprawić ostrość widzenia i powstrzymać proces pogarszania się wzroku. Natomiast zła dieta może przyspieszyć zmiany degeneracyjne oczu.
Zobacz film: "Chronią wzrok i serce. Tym koniecznie kieruj się przy zakupie pistacji"
- 1. Najczęstsze wady wzroku
- 2. Karotenoidy i witaminy na dobry wzrok
- 3. Cynk, selen i barwniki na zdrowe oczy
- 4. Dieta dla oczu a ryby
1. Najczęstsze wady wzroku
Najczęściej spotykana choroba oczu to zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Jest to choroba siatkówki nasilająca się z wiekiem. Za jej główną przyczynę uważa się stres oksydacyjny, czyli szkodliwe działanie wolnych rodników, reaktywnych form tlenu.
Wolne rodniki powstają w organizmie m.in. w wyniku złej diety oraz na skutek narażenia oczu na zanieczyszczenia środowiska i dym papierosowy.
Siatkówka należy do tkanek o bardzo intensywnym metabolizmie tlenowym, sprzyja to niestety powstawaniu reaktywnych form tlenu w jej obszarze. Prowadzi to do uszkodzenia komórek, przede wszystkim lipidów błon komórkowych, białka oraz materiału genetycznego DNA. By temu zapobiec, należy stosować dietę na oczy bogatą w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze.
Jak powinna wyglądać dieta dla oczu?
Oko potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania określonych składników, takich jak karotenoidy, witaminy A, C i E, cynk i selen. Zadbajmy, by w naszej diecie ich nie zabrakło.
2. Karotenoidy i witaminy na dobry wzrok
Karotenoidy to związki występujące głównie w żółto-pomarańczowych oraz zielonych warzywach i owocach. Tak zwana kolorowa dieta jest najlepsza dla naszych oczu, ponieważ jest bogata w naturalne barwniki roślinne, które wchodzą w skład barwników siatkówki.
Karotenoidy, luteina i zeaksantyna chronią oko przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz wspomagają antyoksydacyjne działanie witaminy E.
Właściwości luteiny są nieocenione. Występują w: szpinaku, jarmużu, kapuście, groszku, brukselce, kukurydzy, żółtkach jaj.
Witamina A ma swe źródło w beta-karotenie. Dzięki niej nie rozwijają się wady wzroku. Naturalnym źródłem beta-karotenu są: marchew, dynia, pomidory, morele, brokuły.
Witaminy antyoksydacyjne: A, C i E oraz cynk spowalniają bardzo często degenerację plamki żółtej AMD oraz kataraktę. Witamina A stanowi część światłoczułego barwnika siatkówki oka, jej brak może powodować kurzą ślepotę, czyli gorsze widzenie wieczorami.
Naturalnym źródłem witaminy A są: marchewka, brzoskwinia, morele, jaja, masło, śmietana, mleko, sery, wątroba. Witamina C spowalnia proces degeneracji plamki żółtej i utraty ostrości widzenia, dzięki temu, że bierze udział w regeneracji witaminy E. Witamina E, której stężenie w siatkówce jest bardzo duże, zapobiega utlenianiu lipidów i neutralizuje reaktywne formy tlenu. W witaminę E bogate są: oleje roślinne, orzechy, nasiona zbóż, kiełki pszenicy, jaja, mleko, zielone warzywa.
3. Cynk, selen i barwniki na zdrowe oczy
Cynk i selen są pierwiastkami śladowymi wchodzącymi w skład enzymów rozkładających wolne rodniki: dysmutazy ponadtlenkowej i peroksydazy glutationowej. Pierwiastki te są bardzo pomocne w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu.
Cynk znajduje się w: pestkach dyni, strączkach, drożdżach, rybach, owocach morza, pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Antocyjany to czerwono-niebieskie barwniki, które wzmacniają naczynia krwionośne. Przyczyniają się do lepszego odżywienia i ukrwienia gałki ocznej. Antocyjany znajdują się w owocach aronii, czarnej jagody, borówki, czarnego bzu, winorośli, truskawkach, wiśniach oraz czerwonej kapuście i burakach.
4. Dieta dla oczu a ryby
Według badań, osoby, które spożywają ryby dwa razy w tygodniu, dużo rzadziej cierpią na zwyrodnienia plamki żółtej. Najprawdopodobniej dzieje się tak, ponieważ ryby morskie są bogatym źródłem tłuszczów z rodziny omega-3, a w szczególności kwasu dokozaheksaenowego DHA, z którego w okresie płodowym rozwija się oko ludzkie.
Tłuszcze omega-3 chronią również przed jaskrą, obniżając ciśnienie śródgałkowe, dlatego dieta dla oczu powinna być w nie bogata.
Zdrowe tłuszcze znajdziemy również w oleju lnianym, orzechach, pestkach i nasionach (dyni, siemienia, słonecznika).
Przy stosowaniu zdrowej diety i odpowiedniej higieny wzroku, nasze oczy dłużej pozostaną sprawne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj
Komentarze