Dieta dla oczu
Dieta na oczy – czy ma znaczenie? Nasze oczy są nam niezbędne do codziennego funkcjonowania, jednak nie dbamy o nie. Przebywamy w zadymionych, niewietrzonych pomieszczeniach, godzinami przesiadujemy przed monitorem lub telewizorem. Zapominamy, że odpowiednia dieta może w znacznym stopniu poprawić ostrość widzenia i powstrzymać proces pogarszania się wzroku. Natomiast zła dieta może przyspieszyć zmiany degeneracyjne oczu.
1. Najczęstsze wady wzroku
Najczęściej spotykana choroba oczu to zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Jest to choroba siatkówki nasilająca się z wiekiem. Za jej główną przyczynę uważa się stres oksydacyjny, czyli szkodliwe działanie wolnych rodników, reaktywnych form tlenu.
Wolne rodniki powstają w organizmie m.in. w wyniku złej diety oraz na skutek narażenia oczu na zanieczyszczenia środowiska i dym papierosowy.
Siatkówka należy do tkanek o bardzo intensywnym metabolizmie tlenowym, sprzyja to niestety powstawaniu reaktywnych form tlenu w jej obszarze. Prowadzi to do uszkodzenia komórek, przede wszystkim lipidów błon komórkowych, białka oraz materiału genetycznego DNA. By temu zapobiec, należy stosować dietę na oczy bogatą w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze.
Jak powinna wyglądać dieta dla oczu?
Oko potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania określonych składników, takich jak karotenoidy, witaminy A, C i E, cynk i selen. Zadbajmy, by w naszej diecie ich nie zabrakło.
2. Karotenoidy i witaminy na dobry wzrok
Karotenoidy to związki występujące głównie w żółto-pomarańczowych oraz zielonych warzywach i owocach. Tak zwana kolorowa dieta jest najlepsza dla naszych oczu, ponieważ jest bogata w naturalne barwniki roślinne, które wchodzą w skład barwników siatkówki.
Karotenoidy, luteina i zeaksantyna chronią oko przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz wspomagają antyoksydacyjne działanie witaminy E.
Właściwości luteiny są nieocenione. Występują w: szpinaku, jarmużu, kapuście, groszku, brukselce, kukurydzy, żółtkach jaj.
Witamina A ma swe źródło w beta-karotenie. Dzięki niej nie rozwijają się wady wzroku. Naturalnym źródłem beta-karotenu są: marchew, dynia, pomidory, morele, brokuły.
Witaminy antyoksydacyjne: A, C i E oraz cynk spowalniają bardzo często degenerację plamki żółtej AMD oraz kataraktę. Witamina A stanowi część światłoczułego barwnika siatkówki oka, jej brak może powodować kurzą ślepotę, czyli gorsze widzenie wieczorami.
Naturalnym źródłem witaminy A są: marchewka, brzoskwinia, morele, jaja, masło, śmietana, mleko, sery, wątroba. Witamina C spowalnia proces degeneracji plamki żółtej i utraty ostrości widzenia, dzięki temu, że bierze udział w regeneracji witaminy E. Witamina E, której stężenie w siatkówce jest bardzo duże, zapobiega utlenianiu lipidów i neutralizuje reaktywne formy tlenu. W witaminę E bogate są: oleje roślinne, orzechy, nasiona zbóż, kiełki pszenicy, jaja, mleko, zielone warzywa.
3. Cynk, selen i barwniki na zdrowe oczy
Cynk i selen są pierwiastkami śladowymi wchodzącymi w skład enzymów rozkładających wolne rodniki: dysmutazy ponadtlenkowej i peroksydazy glutationowej. Pierwiastki te są bardzo pomocne w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu.
Cynk znajduje się w: pestkach dyni, strączkach, drożdżach, rybach, owocach morza, pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Antocyjany to czerwono-niebieskie barwniki, które wzmacniają naczynia krwionośne. Przyczyniają się do lepszego odżywienia i ukrwienia gałki ocznej. Antocyjany znajdują się w owocach aronii, czarnej jagody, borówki, czarnego bzu, winorośli, truskawkach, wiśniach oraz czerwonej kapuście i burakach.
4. Dieta dla oczu a ryby
Według badań, osoby, które spożywają ryby dwa razy w tygodniu, dużo rzadziej cierpią na zwyrodnienia plamki żółtej. Najprawdopodobniej dzieje się tak, ponieważ ryby morskie są bogatym źródłem tłuszczów z rodziny omega-3, a w szczególności kwasu dokozaheksaenowego DHA, z którego w okresie płodowym rozwija się oko ludzkie.
Tłuszcze omega-3 chronią również przed jaskrą, obniżając ciśnienie śródgałkowe, dlatego dieta dla oczu powinna być w nie bogata.
Zdrowe tłuszcze znajdziemy również w oleju lnianym, orzechach, pestkach i nasionach (dyni, siemienia, słonecznika).
Przy stosowaniu zdrowej diety i odpowiedniej higieny wzroku, nasze oczy dłużej pozostaną sprawne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj