Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Rukiew wodna – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchni

Avatar placeholder
09.04.2021 16:11
Rukiew wodna – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchni
Rukiew wodna – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchni (Shutterstock)

Rukiew wodna inaczej nazywana jest rzeżuchą wodną. Jej właściwości lecznicze sprawiły, że jest bardzo często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Nie bez powodu też uznawana jest za najzdrowszą roślinę na świecie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

spis treści

1. Co to jest rukiew wodna?

Rukiew wodna należy do rodziny kapustowatych. Wywodzi się z Europy i Azji, a jej prozdrowotne właściwości znane są od starożytności. Współcześnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach. W naszym kraju rzadko występuje w stanie naturalnym, można ją spotkać w sklepach.

Rukiew wodna to superprodukt, który warto włączyć do swojej diety
Rukiew wodna to superprodukt, który warto włączyć do swojej diety

Rukiew wodną występuje również jako roślina doniczkowa. Rukiew wodna ma zastosowanie w kuchni i lecznictwie. Wykorzystywane są jej liście i łodygi, które zbierane są od kwietnia do września (jeśli rukiew wodna rośnie w stanie naturalnym).

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Wartośći odżywcze

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie. To bogate źródło witamin, a także składników mineralnych. Rukiew wodna zawiera między innymi witaminę C, A, E, foliany, a także składniki: potas, wapń, czy żelazo. Najważniejszym związkiem w niej zawartym są izotiocyjaniany, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Rukiew wodna w 100 gramach zawiera jedynie 11 kalorii.

Rukiew wodna - zielony superprodukt
Rukiew wodna - zielony superprodukt [6 zdjęć]

Szukasz pomysłu na wyjątkową sałatkę? Wykorzystaj jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, czyli rukiew

zobacz galerię

3. Wyciąg z rukwi

Jak już wyżej wspomniano, spożywanie rukwi wodnej chroni przed rozwojem komórek rakowych. Wyciąg z rukwi wodnej stosować powinni też chorzy na awitaminozę, czyli niedobór lub brak niektórych witamin. Rukiew wodna ma więcej potasu niż słynne z jego zawartości pomidory, porównywalną ilość witaminy C jak cytrusy, jest też źródłem witaminy A. Najważniejsze właściwości rukwi wodnej dotyczą tego jak wpływa na opóźnienie procesów starzenia. Z tego powodu nazywana jest eliksirem młodości. To dzięki m.in. zawartości witaminy E i beta-karotenu, które mają bardzo dobry wpływ na wygląd cery.

Badania przeprowadzone na grupie kobiet potwierdziły zbawienne właściwości rukwi dla urody. Przez osiem tygodni kobiety spożywały codziennie rukiew wodną. Po tym czasie zauważyły widoczną poprawę wyglądu skóry – zmniejszyły się zmarszczki, zaczerwienienia, przebarwienia.

Zobacz także:

4. Wykorzystanie rukwi w kuchni

Rukiew wodną, ze względu na jej charakterystyczny lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nutką słodyczy, można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Najprostszym jest dodanie jej do kanapek czy sałatek lub spożywanie samej. Rukiew wodna doskonale podkreśli też smak kremowych zup czy past warzywnych. Jak jeszcze ją wykorzystać? Bez obawy dodawaj ją do owocowych soków i smoothie.

5. Ile kalorii ma surowa rukiew wodna

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 34 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna 11,00 kcal 3,74 kcal
Białko 2,30 g 0,78 g
Węglowodany 1,29 g 0,44 g
Cukier 0,20 g 0,07 g
Błonnik 0,50 g 0,17 g
Tłuszcz 0,10 g 0,03 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,04 g 0,01 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 43,0 mg 14,62 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze