Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta w chorobach prostaty

Dieta w chorobach prostaty
Dieta w chorobach prostaty (Zdjęcie jogurtu / Shutterstock)

Przerost prostaty, czyli gruczołu krokowego, dotyczy niemal połowy mężczyzn powyżej 50 roku życia. W przebiegu tego schorzenia występuje utrudnione oddawanie moczu.

Leczenie chorób prostaty jest w wielu przypadkach bardzo skuteczne, ale jego efektywność można zwiększyć poprzez właściwe odżywianie. Dieta w chorobach prostaty wspomaga ogólną kondycję organizmu i zwiększa efekty leczenia zarówno farmakologicznego, jak i chirurgicznego. Dieta w chorobach prostaty powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

spis treści

1. Łagodny przerost prostaty

Rozrost prostaty (stercza) najczęściej występuje u mężczyzn po 50 roku życia. Prostata jako narząd gruczołowy produkuje wydzielinę wchodzącą w skład spermy. Przerost prostaty, czyli gruczołu krokowego, to zwiększenie objętości tego gruczołu, w wyniku czego uciska szyjkę pęcherza moczowego. Chorobie towarzyszą następujące objawy:

  • częste oddawanie moczu,
  • ciągłe parcia na pęcherz,
  • trudności w oddawaniu moczu,
  • konieczność oddawania moczu w nocy, podczas snu,
  • przerywany strumień moczu,
  • długi czas oddawania moczu,
  • ból w dole brzucha.
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Rozrost prostaty - jeśli jest odpowiednio leczony - nie jest groźny dla zdrowia. Jednakże bardzo często mężczyźni bagatelizują objawy chorobowe i nie poddają się leczeniu. Zjawisko to może zagrażać życiu, ponieważ występuje zaleganie moczu, zakażenia bakteryjne, krwiomocz, tworzą się kamienie nerkowe oraz może wystąpić niewydolność nerek.

2. Przyczyny przerostu prostaty

Faktem jest, że wraz z wiekiem wzrasta ryzyko łagodnego przerostu prostaty, jednak trzeba podkreślić również, że dieta i styl życia także mają wpływ na zachorowanie. Bezpośrednie przyczyny łagodnego rozrostu prostaty to:

  • starzenie się męskiego organizmu,
  • obniżenie produkcji testosteronu,
  • zwiększenie poziomu androgenów.

Co jeszcze może sprzyjać rozwojowi choroby? Czynnikami zwiększającymi ryzyko przerostu stercza są:

  • zbyt duża ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie,
  • dieta bogata w wysoko przetworzone produkty,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • palenie papierosów,
  • picie alkoholu,
  • czynniki genetyczne.

Ponadto rozrostowi gruczołu krokowego sprzyjają siedzący tryb życia oraz mała aktywność fizyczna.

3. Żywienie w chorobach prostaty

Dieta w chorobach prostaty powinna dostarczać mężczyźnie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ponieważ toczący się w organizmie stan zapalny zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię.

W przeciwnym razie nastąpi niedożywienie organizmu, spadek odporności oraz wzrost zachorowalności na choroby bakteryjne i wirusowe. Powinna również dostarczać odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, które jest obecne w mięsie zwierząt (drób, cielęcina, wołowina), rybach (dorsz, morszczuk, łosoś norweski), a także w mleku i jego przetworach (jogurt naturalny, kefir, maślanka, biały ser) oraz w jajach i nasionach roślin strączkowych (fasola, soja, soczewica).

Białko buduje komórki całego organizmu oraz jest niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Organizm mężczyzny wraz z dietą powinien otrzymywać tłuszcze, najlepiej roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, orzechy). Dostarczają one nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E, która skutecznie usuwa wolne rodniki, chroniąc organizm przed chorobą nowotworową.

Z kolei spożywanie tłustych ryb (tuńczyk, łosoś norweski, dorsz) dostarcza kwasów omega-3, które chronią organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, które są najczęstszą przyczyną śmierci wśród mężczyzn.

Natomiast tłuszcze nasycone, czyli zwierzęce, wpływają negatywnie na zdrowie. Według badań, ten typ tłuszczów przyczynia się do zwiększenia gruczołu krokowego. Spośród produktów bogatych w węglowodany najlepiej wybierać te, które zawierają duże ilości błonnika, który wpływa korzystnie na pracę jelit, chroni przed chorobami nowotworowymi, a także wspomaga proces odchudzania.

Dieta osoby chorej na prostatę powinna być bogata w następujące produkty: pieczywo pełnoziarniste (graham, żytnie, baltazar), makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, kaszę gryczaną i jęczmienną.

Doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, które wspomagają leczenie prostaty, są natomiast warzywa i owoce. Ze względu na obecność flawonoidów i witamin o właściwościach antyoksydacyjnych (witamina A, C, E) szczególnie polecane są:

  • brukselka,
  • pomidory,
  • kapusta,
  • zielona i czerwona papryka,
  • szpinak,
  • szparagi,
  • truskawki.

Produkty bogate w cynk to:

  • fasola,
  • kiełki pszenicy,
  • groch,
  • orzechy,
  • cebula,
  • drożdże.

Witaminy B6, B12, C, kwas foliowy oraz żelazo powinny być dostarczane organizmowi wraz z żywnością, ponieważ zapobiegają rozwojowi anemii, która bardzo często towarzyszy przerostowi prostaty.

Dlatego mężczyźni powinni spożywać zielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, koper, natka pietruszki), paprykę zieloną oraz czerwone mięso, np. wołowinę. Dobrym źródłem żelaza jest wątróbka oraz kaszanka, jednakże ze względu na dużą obecność w nich cholesterolu, nie zaleca się ich spożywania, zwłaszcza osobom chorującym na miażdżycę lub mającym podwyższony poziom cholesterolu.

4. Żywność wspomagająca leczenie prostaty

Zdrowa dieta przy prostacie powinna zawierać substancje, które wspomagają leczenie farmakologiczne prostaty. Do takich substancji należą związki pochodzenia roślinnego, a mianowicie: sitosterole, flawonoidy oraz likopen.

Siterole to substancje, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne, dzięki temu w pewnym stopniu zmniejszają obrzęk prostaty. Sitosterole znajdują się w:

  • pestkach dyni,
  • kiełkach pszenicy,
  • otrębach ryżowych,
  • oleju kukurydzianym,
  • soi,
  • ziarnach sezamu.

Likopen to, według najnowszych badań, ważny składnik w profilaktyce przerostu prostaty, a także przeciwutleniacz chroniący komórki przed zmianami nowotworowymi. Bogate źródła likopenu to przede wszystkim czerwone owoce i warzywa (likopen pełni funkcję czerwonego barwnika):

  • pomidory,
  • arbuzy,
  • owoce dzikiej róży,
  • czerwone grejpfruty,
  • papaja.

Izoflawony to substancje zawarte w soi i produktach z niej wytworzonych. Ich główne działanie to obniżanie poziomu cholesterolu i zapobieganie zmianom nowotworowym w komórkach.

Oprócz tego, izoflawony pozytywnie wpływają na równowagę hormonalną i układ sercowo-naczyniowy. Są zalecane także w profilaktyce schorzeń prostaty. Zbyt duża ilość alkoholu, szczególnie wysokoprocentowego, oraz kawa i herbata nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie, a szczególnie na układ moczowo-płciowy. Mogą mieć one wpływ na zwiększanie się przerostu stercza.

Osoby z chorą prostatą nie powinny unikać przyjmowania zbyt dużej ilości płynów, ponieważ niedobór wody zaburza przemiany zachodzące w organizmie, utrudnia wydalanie produktów przemiany materii, ponadto powoduje odwodnienia.

Osoby narażone na choroby prostaty powinny również przeprowadzać badania kontrolne, które pozwolą wykryć chorobę jeszcze przed jej rozwinięciem. Regularne wizyty u urologa powinny wejść w nawyk wszystkim panom po 50 roku życia.

Następny artykuł: Zioła na prostatę
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze