Dwa tygodnie bez cukru. Michał Wrzosek zdradza efekty
Cukier w nadmiarze szkodzi i może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Wystarczy jednak mała zmiana w diecie, by ich uniknąć. Dietetyk wyjaśnia, co się stanie, jeśli na dwa tygodnie zapomnimy o słodyczach.
1. Co się dzieje po odstawieniu cukru?
Co się stanie, jeśli na dwa tygodnie wyrzucimy z diety cukier? Do przetestowania takiej zmiany zachęca Michał Wrzosek, doktor dietetyki i przedsiębiorca.
W krótkim nagraniu na Instagramie wskazuje na kilka zdrowotnych korzyści, które może przynieść ta pozornie niewielka różnica. - Jeśli odstawisz cukier na dwa tygodnie, zmniejszysz ilość spożywanych kalorii. Jeśli masz trądzik, to może się on zmniejszyć i poprawi ci się cera - tłumaczy dietetyk.
Ekspert zaznacza też, że nawet rezygnacja z cukru na dwa tygodnie może wpłynąć na zmniejszenie poziomu trójglicerydów. To związki chemiczne należące do tłuszczów prostych, z których organizm czerpie najwięcej energii.
Jeśli jest ich jednak za dużo, mogą zaszkodzić i narażać nas na poważne choroby. Warto więc tak komponować codzienną dietę, by nie przekraczać bezpiecznej dawki.
Podwyższony poziom to ryzyko udaru i zawału, nawet większe niż przy podwyższonym cholesterolu. Przekroczenie norm zwiększa też ryzyko zapalenia trzustki.
2. Nadmiar cukru poważnie szkodzi
- Wiadomo, cukier w nadmiarze szkodzi - nadwaga, otyłość, a to z kolei cukrzyca i nadciśnienie. Nie jest jednak trucizną, dopóki nie jesz go za dużo. Dlatego zamiast eliminować, to go ograniczaj - zachęca Michał Wrzosek.
Nadmiar cukru to prosta droga do wielu chorób. Oprócz skutków, przed którymi ostrzega dietetyk, warto mieć świadomość, że nadmiar cukru w diecie może także prowadzić do problemów z sercem oraz nowotworów.
Bardzo poważnie szkodzi także mózgowi. Naukowcy z Wake Forest University School of Medicine odkryli, że zwiększone spożycie cukru i podwyższony poziomu glukozy we krwi są wystarczające, aby spowodować nagromadzenie płytek amyloidowych w mózgu, co zwiększa ryzyko choroby Alzheimera, która bywa nazywana "cukrzycą mózgu".
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl